用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 敲撃樂
go

敲撃樂

請教學敲撃樂對升中有無幫助?

yuyu222 發表於 18-8-12 20:55
無。

2jkidsfather 發表於 18-8-13 09:30
無。

樓主考到幾級?
樂手管樂團弦樂團都要人打鼓打三角鈴。但永遠不會是主角囉
所以沒什麼作用的。

yuyu222 發表於 18-8-12 20:55
除非你已敲出名堂來,如果唔係學業成績緊要D!

回覆樓主:

與其諗咁多偏門野,不如考好呈分試

2jkidsfather    發表於 18-8-22 10:15

回覆樓主

Icic thx

回覆樓主

有攞獎+你目標中學需晤需要E方面人才!如果match到,其實係有幫助!

熱媽 發表於 18-8-13 11:48
除非你已敲出名堂來,如果唔係學業成績緊要D!

其實點解個個都話成績好重要d。。。問得呢個問題係假設和某班競爭對手學业成績一樣,會否敲擊樂/特異功能會“較”易入心儀學校。

sunnymama2 發表於 18-8-20 21:42
其實點解個個都話成績好重要d。。。問得呢個問題係假設和某班競爭對手學业成績一樣,會否敲擊樂/特異功能 ...

特異功能位本身唔多,直資/神校可能會留多少少位比特異學生,但功能要好勁吓先做到特異。一般官津校就只睇成績(因未必間間都有樂團),所以成績好~緊要些,出路都會廣D。
以上只係我個人諗法

回覆樓主:

成績先至是主菜,課外活動有獎牌只是伴碟,如冇拿過獎,只係充撐埸面portfolio唔好太吉,冇咩幫助。

2jkidsfather    發表於 18-8-22 10:14

熱媽 發表於 18-8-21 17:38
特異功能位本身唔多,直資/神校可能會留多少少位比特異學生,但功能要好勁吓先做到特異。一般官津校就只睇 ...

同感!神校已經盡得讀書精英,所以會預留部分位比有出色特異功能嘅人!大前提係要非常出色,可以為校增光嘅。咁神校先變得更加人才濟濟,多樣化,先可以吸引一衆信衆!唔洗憂收生不足!

反而而一般官津,因爲選擇多,所以一般以成績做招徠,因為一般大眾大多數睇邊間成績好,就選果間,所以官津收生以成績為先。以保持學校嘅成績,即使你有特異功能,成績唔到,都未必會收!識一D真實個案係咁!

回覆樓主

沒有!升中以中英數成績為主

醒目開學勳章 王國長老

晞晞媽媽咪 發表於 18-8-31 19:19
沒有!升中以中英數成績為主
仲有常識, 都係 4 主科之一, 雖然比例係計 6, 但不能輕看或唔理.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-9-1 20:27
仲有常識, 都係 4 主科之一, 雖然比例係計 6, 但不能輕看或唔理.
宜家啲人已經鬥到去音樂同視藝了, 常識個比例佔6, 當然不可忽視啦

醒目開學勳章 王國長老

ok3 發表於 18-9-2 14:53
宜家啲人已經鬥到去音樂同視藝了, 常識個比例佔6, 當然不可忽視啦
但都唔可以講漏常識呢科嘛

識人 VA 成績跌左, 級名次即跌 1x 名, 家長嚇到呆, 即刻搵畫班畀小朋友去補底.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~