用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 部份小學升香港頭五十中學數據統計(純轉發,未經核實) ...
樓主: dgshygh
go

部份小學升香港頭五十中學數據統計(純轉發,未經核實)   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-8-13 16:32
通常我定義都做B2A-B1C既中學, 尤其係直資個幾間, 收生水平真係可以好參差

可唔可以講下係邊幾間直資?

hkpapa852 發表於 18-8-13 16:32
通常我定義都做B2A-B1C既中學, 尤其係直資個幾間, 收生水平真係可以好參差

點解成日覺得1C-2A 直資收的不符本身banding學生 是俾人高擧左呢?   其實考到的實力真係叻過一些身在弱校banding 高而靠抽入B1ABC官津的學生.    一個小學生在呈分之後歸入的banding, 就算有全港性師兄姐的分數調整, 好大程度只係反應一個小朋友在"本校內"的相對位置, 是反應唔到在全港人學生中的真正排位,    就係機制太多missmatch / feeder之類, 又不是考一份全港性的卷, 大把B1入到1BC官津讀唔上, 因為跟本實力唔配. 加上依家好多1BC官津都是得番個名, 太多虛相.

如果官津全是自行/扣門哩類方式入的, 或是全港如PS1考同一份卷,   學校的banding 才可能清晰些, 所以小學入官津數字(靠連繫幾多自行幾多抽入分唔到幾多) 俾後人的banding 參考性真係好誤導.   PS1有公佈才可以反應真相.   

HaYi 發表於 18-8-14 08:46
點解成日覺得1C-2A 直資收的不符本身banding學生 是俾人高擧左呢?   其實考到的實力真係叻過一些身在弱校 ...
妳唔瞭解, 部份學校對學生既成績要求, 其實真係唔係太高

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

HaYi 發表於 18-8-14 08:46
點解成日覺得1C-2A 直資收的不符本身banding學生 是俾人高擧左呢?   其實考到的實力真係叻過一些身在弱校 ...
以前學能測驗一份卷搞掂時,中學可以分5級。改制後只可分3級。

好聽就係唔想標籤中小學。
實際係可能edb係pre s1機制下都唔知點分學校做5級。

唔係話現有機制唔好,亦無一個機制係絕對公平。
但宜家係用家方面資訊太少,想選擇適合小朋友嘅學校都未必有足夠資訊。

hkpapa852 發表於 18-8-14 08:52
但係以B1C-B2A學校嚟講, 叩門收個B3, 咁咪好倒米? 其實學校唔知果個係B3學生嚟, 因為大抽奬都係派入B2C學校而已, 最多好似我咁, 估佢係B2。而且, 我哋學校B3頭學生成績表都好靚仔, 我哋全科B都已經係B3喇。再加上可能我哋學校D小朋友乖, 以前中學收過我哋D同學仔表現好滿意, 所以好放心再收多幾個(我估中學會咁諗咋)。

其實我哋學校係衰唔操卷而已, 同學仔水平係唔差的。好似剛剛個pre-S1, 有D同學仔都話中文卷難, 但我哋學校B3同學仔話易, 仲淺過學校份考試卷, 數學都同其他二線B1生差唔多, 只唔夠時間, 做漏四五題而已, 英文都唔會覺得難, 都係一兩題聆聽唔識做。所以, 我哋學校只係無操卷累事。

hkpapa852 發表於 18-8-14 08:52
我以為大部分學校都係擇優而錄,除左對特異功能的可能降低要求

worldcat 發表於 18-8-14 09:06
以前學能測驗一份卷搞掂時,中學可以分5級。改制後只可分3級。

好聽就係唔想標籤中小學。
學能測驗其實唔係一試定生死, 都係仲要再睇番校內成績評核.

真正一試定生死, 係1978年以前既升中試

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

little_yolky 發表於 18-8-14 09:28
但係以B1C-B2A學校嚟講, 叩門收個B3, 咁咪好倒米? 其實學校唔知果個係B3學生嚟, 因為大抽奬都係派入B2C學校 ...
哩個case 我估算零星, B3扣B1C2A收左, 未必是學校睇錯自己倒米 / 個B3同學面試技巧叻而誤收, 因扣門往往要做卷加面試, 我唔相信差到全港b3的可以成功升成幾個levels.   一係個同學有特異功能, 一係佢本身是叻仔, 不過在佢(應是強校) 不夠同學強所以出來個排名差.   我相信一間"B1C2A官津/直資學校誤收扣門B3生" 的機會遠比"官津硬食抽獎入的弱校所謂B1生"  細...  前者是零星, 無需在意 後者是常態, 揭示左成個系統錯配的後果.   

hkpapa852 發表於 18-8-14 13:19
學能測驗其實唔係一試定生死, 都係仲要再睇番校內成績評核.

真正一試定生死, 係1978年以前既升中試
係,都唔記得仲有升中試,因為無考過
學能測驗都係後期,但學生係為學校當届爭取好成績。

多謝糾正。

worldcat 發表於 18-8-14 13:47
係,都唔記得仲有升中試,因為無考過。
學能測驗都係後期,但學生係為學校當届爭取好成績。
我都未考過嫁

miriam 發表於 18-8-13 17:45
我舉出黎既跨區叩門, 個間中學應該早兩年英中落車之一, 又係多謝唔得掂先可以 keep 住係英中, 咁學校真正水 ...

More info: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3053513&extra=&page=2
‹ 上一主題|下一主題