用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 部份小學升香港頭五十中學數據統計(純轉發,未經核實) ...
樓主: dgshygh
go

部份小學升香港頭五十中學數據統計(純轉發,未經核實)   [複製鏈接]

回覆 sunnymama2 的帖子

江湖傳聞:  St Mary 出修女, DGS出叻女, MCS出靚女
已經講咗幾十年, 唔知今時今日仲係咪

hkpapa852 發表於 18-8-13 10:43
其實我一直只想計一樣嘢:

邊間學校女生嫁得好

靠老公?不如靠自己最好。

2jkidsfather    發表於 18-8-14 20:46

醒目開學勳章 王國長老

話我無聊又好, 無野做又好, 無鬼謂都好, 我係某網站搵左好耐都唔見樓主貼出黎既資料咁囉

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-8-13 13:29
話我無聊又好, 無野做又好, 無鬼謂都好, 我係某網站搵左好耐都唔見樓主貼出黎既資料咁囉
噢, 即係原來係"私人珍藏"

唔怪得QC差咗D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:35
噢, 即係原來係"私人珍藏"

唔怪得QC差咗D

唔係見樓主漏空左 #2,都唔會引起我好奇心去揾,想睇下有咩資料未貼出黎咁囉
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 18-8-13 13:37
唔係見樓主漏空左 #2,都唔會引起我好奇心去揾,想睇下有咩資料未貼出黎咁囉
...
咪係囉, 印象中, 以前HKPEP同Kidmust都唔會為中學訂B1A/B/C, 只有schooland鍾意咁分之嘛!

原來係多方面資料整合既私人珍藏

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:41
咪係囉, 印象中, 以前HKPEP同Kidmust都唔會為中學訂B1A/B/C, 只有schooland鍾意咁分之嘛!

原來係多方面資 ...
但係個表上面打住 kidsmust 嘛, 咁我好自然就去 kidsmust 個網站搵囉, 但搵唔到囉.

miriam 發表於 18-8-13 13:49
但係個表上面打住 kidsmust 嘛, 咁我好自然就去 kidsmust 個網站搵囉, 但搵唔到囉.
...

會唔會又係FB入面D乜乜面試名師既老翻之作?

佢地最叻個係人地俾/轉載

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-13 13:41

原來係多方面資 ...
又再無聊引證之下係抄 s 字頭既 banding

hei918 發表於 18-8-12 15:58
我吾係好熟,真心請教:點解扣門入的吾計呢?如果扣1A而學校收,吾係代表該生應該達到/或最少接近1A標準咩 ...
小小愚見而已, 大家交流下。

小朋友叩入時, 係考筆試。自行入有兩次呈分成績, 派入就根據真實banding, 但叩入既同學, 同其實際banding無關, 只睇應試技巧。我哋學校今年都有B3學生叩入B1C-B2A直資, 雖然唔係熱門學校, 但個band離現實好遙遠, 咁我哋呢D後人唔知, 只睇學校公布個數據既話, 最多計呢類同學仔係B2, 點都唔會估係B3, 咪會估錯學校既banding比率, 咪中大伏囉。

little_yolky 發表於 18-8-13 16:17
小小愚見而已, 大家交流下。

小朋友叩入時, 係考筆試。自行入有兩次呈分成績, 派入就根據真實banding, 但 ...
通常我定義都做B2A-B1C既中學, 尤其係直資個幾間, 收生水平真係可以好參差

hkpapa852 發表於 18-8-13 16:32
通常我定義都做B2A-B1C既中學, 尤其係直資個幾間, 收生水平真係可以好參差
係就係, 但見到學校既公布名單, 雖然我份人咁慎重, 唔會計入B1名額, 但都唔會當係B3囉。實在好誤導。

醒目開學勳章 王國長老

little_yolky 發表於 18-8-13 16:39
係就係, 但見到學校既公布名單, 雖然我份人咁慎重, 唔會計入B1名額, 但都唔會當係B3囉。實在好誤導。 ...
某間 B3 直資一般小學都計入英中之列, 唔知既家長咪伏左囉

little_yolky 發表於 18-8-13 16:39
係就係, 但見到學校既公布名單, 雖然我份人咁慎重, 唔會計入B1名額, 但都唔會當係B3囉。實在好誤導。 ...

你開始明點解有D直私升中率咁靚仔了,考中學時不時秤先D~~~

miriam 發表於 18-8-13 17:08
某間 B3 直資一般小學都計入英中之列, 唔知既家長咪伏左囉
佢只係估唔到, 有一D我列為B2A-B1C既中學, 會收B2C/B3A學生啫!

事實上, 幾年前NPL去到叩門階段都仲收不少B2C學生, CSK/SLA幾年前仲有唔少B1生派入都仲話OK

所以用中學DSE表現去評價中學, 其實一樣有盲點

Sophie0804 發表於 18-8-12 15:41

所以有些人除了睇DSE 成績、入U率、學校的體藝、環境、 ...

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-13 17:32
佢只係估唔到, 有一D我列為B2A-B1C既中學, 會收B2C/B3A學生啫!

事實上, 幾年前NPL去到叩門階段都仲收不少B ...
我舉出黎既跨區叩門, 個間中學應該早兩年英中落車之一, 又係多謝唔得掂先可以 keep 住係英中, 咁學校真正水平係點, 你應該估到喇.

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 18-8-13 17:32

事實上, 幾年前NPL去到叩門階段都仲收不少B ...
所以我咪話要排以咩黎做準則

用 DSE 成績都有盲點, 再加埋咩校園設施何止盲點, 可能係老點.

miriam 發表於 18-8-13 17:47
所以我咪話要排以咩黎做準則

用 DSE 成績都有盲點, 再加埋咩校園設施何止盲點, 可能係老點.

加埋富貴度,有助學生嫁得好~~~

醒目開學勳章 王國長老

mcl203 發表於 18-8-13 18:14
加埋富貴度,有助學生嫁得好~~~
富貴度........................我拿拿臨縮埋一邊先得

‹ 上一主題|下一主題