用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 請教私人評估問題。
go

請教私人評估問題。 [複製鏈接]

仔仔已經25個月,仲係未識講野,曾經係2月份時候有出現過(車車,街街)尼類幾個詞語,但現階段都係極小數有幾個單字發音,媽媽爸爸都無叫,身為父母極度擔心,一直有排開政府,健康院也有跟進,提出仔仔有發展遲緩問題,有轉介沙田智力評估,但已經等期一年幾,仲係未排到,另外,言語治療餓都有排,排佐一年終於等到今年10月尾,我想問,仔仔如果係出面穩私人評估,例如協康會,我應該點做?係唔係先打電話預約?同埋我應該評估邊方面?還是全面性都要?還是等後10月尾政府醫院噶言語治療先再作打算?
   (後續,
   0    0    0    0

回覆樓主

另外,仔仔情況雖然係未識講野,但指令都明白,例如擰杯過來俾媽媽飲水,擰衣架俾媽媽曬衣服,都可以做到,有眼神交流,也喜歡同屋企人玩,但就比較怕生,也害怕陌生環境,但安撫一下,就可以,屋企玩具每樣都會玩下,但最中意就係車車,甘噶情況我相信應該唔係自閉,但偏偏有近親仔仔係自閉,所以我又好擔心是否遺傳。
      希望有經驗的各位,俾d資料我,ths

回覆樓主

另外,想問協康會青蔥計劃是否可以減免部份費用?又應該點做?ths

回覆樓主

1。打去政府問下仲有幾耐到你做評估
2。如果得知仲有一段時間,咁你打去協康、邁步、扶康問下做評估要等幾耐,扶康、協康都可以因爲經濟狀況而有所減免費用
‹ 上一主題|下一主題