用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 代問
go

代問

幫朋友代問:九龍灣聖若瑟英文小學VS陳守仁小學 兩間學校,邊間較好?

朋友考慮校網聖若瑟較勝,但學費較貴。
另陳守仁小學英文好學費平,校網沒這麼好,是否這樣?

兩間學校的英文誰較高呢?請高手幫給意見?

謝謝

回覆 kattylam 的帖子

以升中論,男孩子真的觀塘比油尖旺有明顯優勢?還請資深家長賜教。
我最愛陳守仁,如遇這兩間 offers,完全無懸念。

回覆樓主:

你肯定油尖旺校網唔利男?

回覆樓主:

油尖旺區升中校網係最利男生,觀塘個校網係不嬲比較差個喎。

manmonster 發表於 18-8-11 15:17
回覆 kattylam 的帖子

以升中論,男孩子真的觀塘比油尖旺有明顯優勢?還請資深家長賜教。

升中派位英中「戰況」

地區  學額(個) 競爭比率*(去年) 

油尖旺  463     5.0(5.0) 

觀塘   830     5.2(5.6)

以今年升中派位來計,其實兩區相差不遠   

Felix223 發表於 18-8-11 15:52
油尖旺區升中校網係最利男生,觀塘個校網係不嬲比較差個喎。

觀塘其實唔差,好多英中重成績唔錯。不過如果只識某D英中,就以為佢最差。

lulumelody 發表於 18-8-11 18:49
觀塘其實唔差,好多英中重成績唔錯。不過如果只識某D英中,就以為佢最差。
...

如果計升B1中學學位,油尖旺係足夠甚至多過供應區內B1男生,另外一個區就是九龍城升中網。
我講緊升B1的中學學位。

回覆樓主

當然如果唔用升中校網來說,Kln St Joe都有佢的吸引力,叻嗰班會更上一層樓,男校都有男校好。

完全沒有懸念吧

回覆樓主

睇完上年的數字會否幫到你?

回覆樓主

TSL

醒目開學勳章 貢獻勳章

一間多年全hk最多人報嘅直資小學,同一間相對二線嘅私小, 男校....

除非係鍾情男校,否則睇唔到點解放棄TSL

恐龍家

Cyberyork 發表於 18-8-11 21:16
睇完上年的數字會否幫到你?

咁係咪代表男女拔唔值得去讀?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-12 14:10
咁係咪代表男女拔唔值得去讀?

男女小學,可能,要用除2去表達合理好多~~~

一間學校是否多人報, 某程度可代表學校受歡迎程度。但如果用報考人數嚟比較學校之間嘅優劣, 又會唔會太簡單呢?! 始終學費,  地點, 宗教......太多因素,會影響大家選校。

回覆樓主

約瑟中好像一般般,要更上一層樓,應該選陳記!

回覆 1998Ruby1998 的帖子

不肯定,所以請高手指點