用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 霸氣神童入大學︰唔介意被叫神童
樓主: elbar
go

霸氣神童入大學︰唔介意被叫神童 [複製鏈接]

回覆樓主:

跟沈詩鈞同何凱琳相佢甚遠!

JustAParent 發表於 18-8-13 17:01
我唔係欺少年窮,我自己亦窮   

我只係想講,每年DSE有5萬幾個少年窮,睇你科大破格得幾多個。

無話題,不上報的五萬考生,絕大多數無大學破格比佢地。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-13 19:39
無話題,不上報的五萬考生,絕大多數無大學破格比佢地。

自資大學唔知可唔可以破格收,而學位仍得到政府認可呢?在英國,Open University係可以收神童。香港的所謂Open U就唔太open,只收3322和成年人。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-13 21:03
自資大學唔知可唔可以破格收,而學位仍得到政府認可呢?在英國,Open University係可以收神童。香港的所謂O ...

叫得做破格錄取,即違反一項或多項明文規定的收生指標。Open U 與否,也不應該輕易破格。

如果你是大學,如何解釋比一位100%合資格的學生聽,因爲一位破格生,他雖然完全合格資,但被拒諸門外?當然大學「不用」向學生解釋,但如何在校內服眾?如何交代教資會?

用未收過收破格生來批評 Open U不太 Open,不公道。

shadeslayer 發表於 18-8-14 08:34

叫得做破格錄取,即違反一項或多項明文規定的收生指標 ...

UK Open U有 formal policy for admission of applicants under the age of 18。香港無。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-14 08:42
UK Open U有 formal policy for admission of applicants under the age of 18。香港無。

咁係討論入學條件中,應否 include under age students.不是破格與否。

Include underage student formally in admission has a lot of challenges.

1. 天才? 資優? 早熟?

2. 天才会唔会谷? 会, 但通常系自己的兴趣, 所以不分晝夜的看, 是自己谷自己(但自己一点被谷的感角也不会有)

3. 获名大学破格取錄, 不会因你小小年几但考获什么什么高分满分, 名大学教授, 和你讨论30分钟, 基本已感受到你的思維方法, 解難能力, 創意空間...

4. 语文不好, 天才也没用 (但一般天才语文和表达力其实不应差, 否则怎能被發掘出來), 因知識創造后需要傳遞, 如,教授最喜欢出papers和演講, 因可以告訴世人他的發現和理論, 但上到台, 講極人家都不明你說什麼 (不是內容太深, 而是表達能力不好), 甘点算?

邊有咁多神童?  
不是神童, 被冠以神童之名, 媒體, 大學都在棒杀.  家長, 學生, 居然又真以神童自居.  

2jkidsfather    發表於 18-8-22 09:36
‹ 上一主題|下一主題