用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 霸氣神童入大學︰唔介意被叫神童
樓主: elbar
go

霸氣神童入大學︰唔介意被叫神童 [複製鏈接]

量子糾纏 發表於 18-8-12 14:34
要做學者也需要有不錯的語文溝通能力。學者更加要有極強的分析力,一個有極強分析力的人,語文不會太差的, ...

12歲的孩子到達文憑試合格水平,算是不錯。你要求太高了。

量子糾纏 發表於 18-8-12 13:58
就算不計語言科目,即中、英、通識只得三分,若是數理天才,找三科每科取七分應該不難,若計基本六科,這樣 ...

Precisely.  比人感覺基礎未打好,夾硬上,博上報,影響將來成就也在所不計。

量子糾纏    發表於 18-8-12 14:45
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

ChiChiPaPa 發表於 18-8-12 14:40
12歲的孩子到達文憑試合格水平,算是不錯。你要求太高了。

入大學不是只要不錯。

有時間為何要「僅僅升班」?正常思考的人,孩子要跳班,應要求在班中有很好成績。

20 分如何看也不是很好成績。拉車邊要人破格收,為乜呢?上報?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

量子糾纏 發表於 18-8-12 14:44
你搞錯了,也不應輕信那些見識短淺的記者的膚淺言論,文中那位是讀computer science, 嚴格上不屬於工程科, ...

科大工程學院係包括 Department of Computer Science and Engineering,而UCL Engineering也包括 Department of Computer Science。如果包括電腦,你是否有不同的見解?

shadeslayer 發表於 18-8-12 14:49
入大學不是只要不錯。

有時間為何要「僅僅升班」?正常思考的人,孩子要跳班,應要求在班中有很好成績。

這是科大的決定。這會影響你對科大的印象嗎?

量子糾纏 發表於 18-8-12 14:46
不是我要求高,只是現今香港的大學收生要求太低。

你和shadeslayer都提過UCL。可否分享多些UCL的資訊或睇法?我不知UCL過往有無在英國收神童。如果有,我估應該比科大要求高。

科大收佢, 可能只係想激勵一下而家成班廢廢地的工程大學生, 連細路仔都考得入嚟, 請不要嫌呢樣難嗰樣難.

ChiChiPaPa 發表於 18-8-12 14:53
這是科大的決定。這會影響你對科大的印象嗎?

科大要 publicity, 收他,我唔欣賞,但也無可厚非。

最大問題係家長。

ChiChiPaPa 發表於 18-8-12 14:59
你和shadeslayer都提過UCL。可否分享多些UCL的資訊或睇法?我不知UCL過往有無在英國收神童。如果有,我估應 ...

UCL,LSE,Imperial, 係代表倫敦首屈一指的大學。 Again, 重點係考好D,入更好的大學,更開眼界的大學。

shadeslayer 發表於 18-8-12 17:36
科大要 publicity, 收他,我唔欣賞,但也無可厚非。

最大問題係家長。

我就樂觀一些,希望將來他也能列入兒童天才或工程天才:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_child_prodigies

ChiChiPaPa 發表於 18-8-12 18:05
我就樂觀一些,希望將來他也能列入兒童天才或工程天才:

https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_child_ ...

以徐爸爸的教育方式,徐小朋友現在的學習方式,我是悲觀的。

shadeslayer 發表於 18-8-12 17:43

UCL,LSE,Imperial, 係代表倫敦首屈一指的大學。 Agai ...

Computer Science or Computer Engineering, 肯定UCL / Imperial好過UST.  LSE勁但佢係一間Social Science大學,唔關 "神童" 事啦。

JustAParent 發表於 18-8-13 13:00
Computer Science or Computer Engineering, 肯定UCL / Imperial好過UST.  LSE勁但佢係一間Social Science ...

LSE 當然不關神童事,我只想指出,我原來說UCL,係想带出這幾間首屈一指的倫敦大學,工科與否。

回覆樓主:

其實我好怕科大呢D所謂 "破格" 取錄, 真心唔知究竟係學校幫學生上流,定係個學生幫學校宣傳。

多年前科大破格錄取陳易希,今日陳同學有乜驚人成就證明科大獨具慧眼呢?社會上,只不過是多了個拿政府100萬創業基金兼免寫字樓租金,去寫App控制聖誕樹燈光的IT人。

h9317784    發表於 18-8-20 17:26

JustAParent 發表於 18-8-13 13:39
其實我好怕科大呢D所謂 "破格" 取錄, 真心唔知究竟係學校幫學生上流,定係個學生幫學校宣傳。

多年前科 ...

咁講,寧欺白鬚公。。。

shadeslayer 發表於 18-8-13 16:45
咁講,寧欺白鬚公。。。

我唔係欺少年窮,我自己亦窮  

我只係想講,每年DSE有5萬幾個少年窮,睇你科大破格得幾多個。
‹ 上一主題|下一主題