用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特 ...
go

DSE 最佳6科36分 豈料未獲派學位 (no offer) + 明報特稿 166   [複製鏈接]

https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180810/s00002/1533839384671

家長控訴港大醫學院「搬龍門」

【明報專訊】本報昨日報道,香港大學醫學院曾承諾取錄至少75%聯招生,不過在18/19學年,聯招生比例突然跌至49%。有應屆文憑試(DSE)家長控訴港大突然「搬龍門」,稱事前不知該系75%聯招生比例有變,故未及調整選科策略,她考獲最佳6科36分成績的女兒,最終在大學聯招(JUPAS)學位落空;她又批評港大側重國際文憑大學預科課程(IB)的學生,不利考DSE的本地生。港大醫學院至今仍拒就聯招生比例事宜回應。

女兒6科36分 不獲取錄

本報昨收到家長陳女士的投訴,稱其女兒在DSE考獲最佳6科36分,但最終不獲港大內外全科醫學士取錄。陳女士稱,衡量過今年尖子人數下降,且信任港大醫科取錄75%聯招生,認為女兒有機會獲取錄,因此將該科放聯招首位(A1),豈料在放榜當天(6日)獲知「No Offer(未獲派學位)」。

過去3年赴簡介會

均稱75%收聯招生

陳女士憶述過去3年出席港大醫科收生簡介會,校方回應家長查詢時,均強調聯招生取錄額為至少75%,批評港大今年突然改變「遊戲規則」,令她大失預算,「如果校方一早明言聯招生名額只有50%,選科時會相對保守」。陳女士又哭訴女兒醫生夢碎,她亦為此相當自責,批評校方偏幫海外公開試,「連本地的大學都不支持DSE制度,不如『摺咗』個試」。

翻查資料,港大醫科17/18年新生入學最佳6科成績中位數為39分;校方早前公布18/19年入學中位數成績不變,而最低收生分數為37分。香港教育專業人員協會會長馮偉華認為,港大醫科突然大改取錄聯招生比例,有違之前所言,做法不理想,「學生知道聯招及非聯招學額分佈,有助他們選科,大學事前應要公布」。他又表示大學聯招派位機制有很多不穩定因數,考生人數、報讀者面試表現等都會左右結果,分數邊緣者需更慎重考慮。

教資會︰可自行定收生準則

大學教育資助委員會回覆查詢時表示,在公平和擇優而取的原則下,每所大學皆就不同課程自行制訂收生政策和標準,用以評核學生通過聯招或非聯招途徑遞交的申請,政府或教資會沒有預設比例。中大醫學院院長陳家亮昨說,中大醫學院今年聯招收生達65%以上,他稱沒就收生比例設限,強調所有學生都是「香港人的子女」。

14    0    0    0

greenapple1093 發表於 18-8-10 22:22
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20180810/s00002/1533839384671

家長控訴港大醫 ...

呢單野名校c骨D學生已經响度嘈緊話HKU搬龍門。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

係好係醜都出來回應下,學者最好有啲風骨,唔好閃閃縮縮啦!

回覆樓主

我唔熟,唔係有20個志願嗎?
A1唔收,咁其他呢

唔係好明,A1唔得,咁仲有A2同 A3,無理由無offer喎 ?

回覆樓主:

院長梁卓偉出來回應未?

但過往資料都係顯示 Lower Quartile 高過 36。。。16 年個 Lowest Score 係 36,自己應該清楚勝算唔高?

黃巴士    發表於 18-8-13 18:47

greenapple1093 發表於 18-8-10 22:22

家長控訴港大醫 ...

我會較關心,醫科收生有幾多比例係本地學生,即揸香港身份證既學生。因為始終醫科生資助巨大,應該保持一定高比例本地生。

邊個試收多D,即打開門做生意,收港紙定人仔,仲價高者得,好難叫人多收港幣客。

akys 發表於 18-8-10 23:04

講得真好!

其實讀醫唔係個個岩讀. 我朋友30年前係十優生, 入左去1個學期已經頂唔順. 第2個學期轉左讀ENGINE. 到E+都成日比個老婆話: 點解當年有醫生唔做, 走去做ENGINE佬. 講真, 你估個個讀到書既, 都讀到醫咩!

李大人 發表於 18-8-11 08:52
基層學生㸃算?讀到入唔到?Band1c學校受最大影響

其實關band 1c乜事?

pattoby 發表於 18-8-11 10:28
其實讀醫唔係個個岩讀. 我朋友30年前係十優生, 入左去1個學期已經頂唔順. 第2個學期轉左讀ENGINE. 到E+都成 ...

pattoby 發表於 18-8-11 10:28
其實讀醫唔係個個岩讀. 我朋友30年前係十優生, 入左去1個學期已經頂唔順. 第2個學期轉左讀ENGINE. 到E+都成 ...

所以英國,澳洲都另設醫科入學試  

1998Ruby1998 發表於 18-8-11 09:30
但過往資料都係顯示 Lower Quartile 高過 36。。。16 年個 Lowest Score 係 36,自己應該清楚勝算唔高? ...
係吖,而且重有面試,就算高過36分都唔係收梗

akys 發表於 18-8-10 23:04

同意!

焦點是梁院長幾年前保證了什麼,今天結果是什麼?!

大家焦點放了在這個6科36分的同學身上

小師妹 發表於 18-8-11 01:16
唔係好明,A1唔得,咁仲有A2同 A3,無理由無offer喎 ?
明顯係一心只想入神科,填完幾個志願就算。
坦白講,得36分想入醫科其實係有風險。

而且3大既熱門科目,經常都留咗over 50%學額俾NJ既local student,根本唔係新鮮事。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

1998Ruby1998 發表於 18-8-11 09:30
但過往資料都係顯示 Lower Quartile 高過 36。。。16 年個 Lowest Score 係 36,自己應該清楚勝算唔高? ...

今年應好多收少了 JUPAS 生,有啲收得三成到

sukitelfold 發表於 18-8-11 12:07

同意!
佢當年無講以後都係有同一比例。
而事實係除佢咗講個一年校網有寫明JUPAS收生比例外,之後既時間,JUPAS比例已經無再係任何地方見到了。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題