用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問高主教小學部會收番幾多高幼的學生? ...
go

請問高主教小學部會收番幾多高幼的學生? [複製鏈接]

如題,想問高小會收番幾多高幼生?最後又大概幾多高幼入讀?因想知會留幾多比外校生考入,thx
   6    0    0    0

計埋最後叩門, 都收約100個

回覆 雲牛 的帖子

雲牛 發表於 18-8-10 13:56
計埋最後叩門, 都收約100個

唔好意思,我其實唔清楚,即係會收番幾多成高幼生?

高幼畢業生, 17x - 180 位.

雲牛 發表於 18-8-10 15:11
高幼畢業生, 17x - 180 位.

thx so much

回覆樓主

十一月首輪在大約180名高幼生中收100人,我班28人中約17人收offer. 但有些高幼生自行成功放棄註冊。註冊後高小有call waiting, 我班有3-4人被call. 1st registration至抽獎後亦有不少高幼生有其他直私offer而放棄高小。大抽獎後再call waiting, 我班再有4-5位同學收call 3rd in然後收offer. 按統計,我班有大約24-26位同學收過高小offer.

HauMiranda 發表於 18-8-10 23:10
十一月首輪在大約180名高幼生中收100人,我班28人中約17人收offer. 但有些高幼生自行成功放棄註冊。註冊後 ...

thx so much for your information

回覆樓主

上年55%

laibma 發表於 18-8-16 23:35
上年55%

咁45%是外校生嗎?即係高幼直上的和外校生比例差唔多?阿仔升K3有高幼offer, 咁值唔值得轉過去呢?

回覆 kwokbobo 的帖子

你讀緊邊間幼稚園先?知道係邊間先有得比較

kwokbobo 發表於 18-8-17 21:18
咁45%是外校生嗎?即係高幼直上的和外校生比例差唔多?阿仔升K3有高幼offer, 咁值唔值得轉過去呢?
...

如果你著眼高幼是龍幼
也喜歡高小的話
當然應該插班
我仔當年也是插班生
也心儀高小
論升小
當然比外校生較容易考入
至少順利入第二輪罷
論教學
我仔讀得非常開心
即使是新生
得到老師關顧不消一星期便適應校園生活
我仔現首輪便得高小取錄
高幼功勞功不可沒
不要只著眼那「100」個名額
正如我說過
班中的同學不少有比高小更好的offer而放棄高小
也有同學一心讀津校
或女校子不喜歡做男校女生
所以即使最後數據只是5-6成上番高小
但收高小offer的高幼生遠超這百份比
所以如果你心儀高小
就應該插班高幼

2jkidsfather    發表於 18-8-18 12:00

HauMiranda 發表於 18-8-18 09:27
如果你著眼高幼是龍幼
也喜歡高小的話
當然應該插班

净看校園校外和校內環境,在港島區真係無得輸,小朋友一看立刻喜歡。

HauMiranda 發表於 18-8-10 23:10
十一月首輪在大約180名高幼生中收100人,我班28人中約17人收offer. 但有些高幼生自行成功放棄註冊。註冊後 ...

資料恐怕有錯吧????
因為如果接受了高小的offer,要放棄大抽獎。
有什麼可能抽到 心水小學 而放棄高少呢??

大肉兒 發表於 18-8-22 17:01
資料恐怕有錯吧????
因為如果接受了高小的offer,要放棄大抽獎。
有什麼可能抽到 心水小學 而放棄高少 ...

「1st registration 至抽獎後亦有不少高幼生有其他直私offer而放棄高小。大抽獎後再call waiting...」請留意以上字眼,我沒說過有高幼生手執高小offer再去抽獎,我說不少高幼生有高小offer考到直私而放棄高小。而學校第二輪call waiting是在大抽獎後,高小當時有位因在十一月至抽獎前不少小朋友考到直私而放棄高小offer, 並不是因為高幼生抽得好而放棄高小。我本身在高小小一offer group, 所以親歷不少高小準小一小朋友在十一月至六月收到直私offer而放棄高小而退group.

HauMiranda 發表於 18-8-22 17:38
「1st registration 至抽獎後亦有不少高幼生有其他直私offer而放棄高小。大抽獎後再call waiting...」請留 ...

noted

HauMiranda 發表於 18-8-22 17:38
「1st registration 至抽獎後亦有不少高幼生有其他直私offer而放棄高小。大抽獎後再call waiting...」請留 ...

仲有班小朋友係叩到比高小更好的學校,而放棄高小。

kwokbobo 發表於 18-8-17 21:18
...

唔好意思,借位一問,請問你點樣可以K3插到班?係咪成日要打電話去學校問?最後你有冇轉過去高主教幼稚園?

‹ 上一主題|下一主題