用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95區今年新增DSE女狀元
樓主: Smarcoy
go

95區今年新增DSE女狀元   [複製鏈接]

小曳人 發表於 18-8-10 11:29
我係將官預科班舊生
小女子不才,原校觀官同學成績太好,當年會考要24分先升得返原校,唯有去將官做開方牛 ...

收到24分,學校水準都好叻,達B1B水平,讀將官都唔錯啦,搭地鐵行過去就得,附近清靜,將軍澳4間B1 之一  

小曳人 發表於 18-8-10 11:29
我係將官預科班舊生
小女子不才,原校觀官同學成績太好,當年會考要24分先升得返原校,唯有去將官做開方牛 ...
咦! 原來妳以前都係觀塘讀書?

乜觀官要求咁高? 我當年, 觀瑪都係20分可直上中六, 聖言都只係24分.

觀官竟然要求同聖言一樣? 估唔到喎!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Smarcoy 發表於 18-8-10 13:14
收到24分,學校水準都好叻,達B1B水平,讀將官都唔錯啦,搭地鐵行過去就得,附近清靜,將軍澳4間B1 之一   ...
當年冇地鐵的...

HK-MAN 發表於 18-8-10 13:31
當年冇地鐵的...

當年由觀塘去寶琳, 應該辛苦過去沙田

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

當年分五個banding, 觀塘官立中學在觀塘是好好的. 其實在九十年代, 很多官立中學都很出名, 如荃官, 沙官,筲官, 伊中, 英皇等都很好, 係而家的家長晤鐘意官校.

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 18-8-10 13:20
咦! 原來妳以前都係觀塘讀書?

乜觀官要求咁高? 我當年, 觀瑪都係20分可直上中六, 聖言都只係24分.

我嗰年有可能係歷年會考最好成績嘅一年,中大暫取生都有十幾個,3個入醫科,十個八個入會計!仲有建築... 最後入HKU 都有過十個,仲未計唔夠分直升嗰d,亦有好幾個入返HKU/CU
當年,觀瑪成績無觀中好,佢地參差少少... 我地勁到小3成績唔好,收唔返 (6班升5班,之後轉全5班),中4可以派去GH架!
即以往年中3評核試成績,遠遠好過GH!

所以,如果我生女,一定唔會俾佢讀GH (得罪哂~)

仲未講,2班理科班 (40x2) ,嗰年開始開2班理科S6(20x2),都收到24分!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

HK-MAN 發表於 18-8-10 13:31
當年冇地鐵的...

好過迦密初初開架喇!起碼已經好多車入
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

lemon2005 發表於 18-8-10 14:30

當年分五個banding, 觀塘官立中學在觀塘是好好的. 其實在九十年代, 很多官立中學都 ...
5 banding 年代,觀中係band 1 架
恐龍家

小曳人 發表於 18-8-10 14:34
我嗰年有可能係歷年會考最好成績嘅一年,中大暫取生都有十幾個,3個入醫科,十個八個入會計!仲有建築...  ...

官中真係厲害了,聽朋友講,以前聖言只係勁係理科,兩班s5理科升一班s6,文科就3升1,成積只是理科標青,會考攞A 18x 個 除番兩班理科每人2點幾A,除晒全級平均1點幾A  ,當時25分都升唔番s6 ,有27分都要去順天  

回覆 小曳人 的帖子

官瑪有出過兩個會考10A狀元

小曳人    發表於 18-8-10 20:24

小曳人 發表於 18-8-10 14:34
我嗰年有可能係歷年會考最好成績嘅一年,中大暫取生都有十幾個,3個入醫科,十個八個入會計!仲有建築...  ...
我有朋友子女入左觀官小,老一輩今日仍然對觀官中讚口不絶希望可以升中入到。

Smarcoy 發表於 18-8-10 15:41
官中真係厲害了,聽朋友講,以前聖言只係勁係理科,兩班s5理科升一班s6,文科就3升1,成積只是理科標青, ...

以前仲有5個banding嘅Band 1真係勁,而家求其都叫Band 1!
聖言當年25分都升唔番原校,我ex就係咁去左蒙xx, 當年蒙記只算B2。

hkpapa852 發表於 18-8-10 13:55
當年由觀塘去寶琳, 應該辛苦過去沙田

好似係要經 秀茂坪 山路入

Elenalan 發表於 18-8-10 23:38
以前仲有5個banding嘅Band 1真係勁,而家求其都叫Band 1!
聖言當年25分都升唔番原校,我ex就係咁去左蒙xx, ...

蒙xx 係咪 曉明街中學?
校風唔錯,現在升咗上B1 ,曉明行出咪官瑪和 呂郭 ,都係B1 ,官瑪係官塘區數1數2  

Smarcoy 發表於 18-8-11 07:50
蒙xx 係咪 曉明街中學?
校風唔錯,現在升咗上B1 ,曉明行出咪官瑪和 呂郭 ,都係B1 ,官瑪係官塘區數1數2 ...

觀塘現在真係好多B1, 2x年前我年代呂郭仲係B3咋,蒙就B2。我弟都係觀瑪,觀瑪一向都係B1, 係乖乖仔學校,不過冇聖言咁smart囉 觀瑪仔純樸d薯仔d。
我父母好傳統,家中男仔要讀男校,我和家姐細妹就讀女校。
做左人阿媽,我唔想阿女讀女校,不過95網都係男女校,但我對呢區d中學唔熟,只係識迦密。

lemon2005 發表於 18-8-10 14:30

當年分五個banding, 觀塘官立中學在觀塘是好好的. 其實在九十年代, 很多官立中學都 ...

其實官校係大家家長年代真係唔錯,就算Band 2 3 官校其實都會有一班成績出眾同學,小弟讀九龍工業學校,80 90年代,每年會考都會有幾個6A 以上,高考會有數個兩科至三科A, 但97年轉成CMI 加上工業名字,現在情況下滑得非常厲害。

官中,將軍澳都屬於80年代新建官校,佢地發展都十分好。

不過總結一句,官校老師其實都係Rotation, QC 老師都會轉,同學要攞好成績必須比心機,同學校有關係,但都必須自己努力。

回覆樓主:

QC 舊生對名校睇法,QC 學生自力更生

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2019189861448487&id=223783954322429

AgapePa 發表於 18-8-8 19:45
早幾年先轉到英中,估唔到竟然出到狀元。
可以留意吓間直屬小學,有40個直屬位直升。
...

早幾年先轉英中果間係景嶺

回覆樓主

叻人去到哪裡都係叻。
換另一個角度看,學校出一個半個狀元也不一定代表什麼。

AgapePa 發表於 18-8-8 19:45
早幾年先轉到英中,估唔到竟然出到狀元。
可以留意吓間直屬小學,有40個直屬位直升。
...
聯繫位衹得23個,邊有40個咁多
‹ 上一主題|下一主題