用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學
樓主: kk1186
go

新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學   [複製鏈接]

Smarcoy 發表於 18-8-16 22:59
慕德,近年轉咗方向,之前都會打排球參加下比賽,校長現在放晒資源去催谷學業,積極上位
...
有乜用, 麵粉唔靚點做靚麵包, 2間聯系小學俾哂d中下成績學生佢.....

....佛都有火, 所以呂潤財選擇脫龍不無道理.

kelvinli0311 發表於 18-8-17 10:08
有乜用, 麵粉唔靚點做靚麵包, 2間聯系小學俾哂d中下成績學生佢.....

....佛都有火, 所以呂潤財選擇脫龍不 ...

當然面粉靚最好啦,但冇事冇幹,啲貨都唔會靚咗,攪好咗公開試成積,入大學率,有數據再sell 下,到時咪吸啲靚面粉谷勁啲   

今次將官中都要為區內啲靚麵粉做啲宣傳   等家長供應啲靚麵粉俾區內學校

kelvinli0311 發表於 18-8-17 10:08

....佛都有火, 所以呂潤財選擇脫龍不 ...
其實呢個係因果關係,我小朋友係其中一間聯繫小學,學校都有一定數量B1生,但無聽過有一個乙一揀慕德,原因大家當然明白。每間想升band學校,都必須有能力提升本校學生成績,成績好先可以吸引更好學生。慕德想要有比較好質數學生,首先要提升到王華湘級數。

回覆 小黃豆B 的帖子

我們小朋友都是同一間小學(信小)
你小朋友是今年升中生嗎?

介意說入了哪間中學?

可以比多D意見比小師妹?乙一3甲怎填好?

註:小女级名次30+

2004107 發表於 18-8-17 22:32
回覆 小黃豆B 的帖子

我們小朋友都是同一間小學(信小)
已PM

醒目開學勳章 貢獻勳章

最近同母校老師聚舊,講起殷見歡校長...原來好多是非嘅殷校長將調往觀官!

將官响我嘅年代的確唔好 (9x年),訓導對於對面警署有學校組係開心嘅,唔駛經常出官塘,可想而知當年嘅學生幾麻煩!(試過1星期見3次血案!)

到第一任長被提前退休,觀官調過嚟嘅校長改革下,改變好大,包括整走d廢人,殷當年已經响將官教

wiki都有寫,殷校長整走唔少好老師,對於佢調走.. 應該對將官係好事,但對我另一母校... 應該係壞事

整整下... 將官可能勁過觀官

恐龍家

小曳人 發表於 18-8-18 11:37
最近同母校老師聚舊,講起殷見歡校長...原來好多是非嘅殷校長將調往觀官!

將官响我嘅年代的確唔好 (9x年) ...

將官今年會換校長?
小女上年仲係小5時,有同學媽咪都諗將官定觀官,得出結果係兩間差不多

回覆樓主

今年多咗靚麵粉入呂中

bb鼠 發表於 18-8-22 10:43
今年多咗靚麵粉入呂中
何解? 據聞Band1&2A都唔會揀...

bb鼠 發表於 18-8-22 10:43
今年多咗靚麵粉入呂中
係咪又誤信Schooland個banding list呀, 個list話呂潤財係1C~~

顯示  間中學
輸入任何字詞
Processing...
中學名稱種類校網組別語言性別宗教
種類 官立 按位津貼 資助 直資 私立  地區 中西區 九龍城 元朗區 北區 南區 大埔區 屯門區 東區 沙田區 油尖旺 深水埗 灣仔區 荃灣區 葵青區 西貢區 觀塘區 離島區 黃大仙  組別 1 1A 1B 1C 2 2A 2B 2C 3 3A 3B 3C  語言 英中 中中  性別 男女 男校 女校  宗教 無 基督教 天主教 佛教 道教 儒釋道 孔教 回教  
東華三院呂潤財紀念中學資助西貢區1C中中男女無有 1 間符合篩選,現正顯示 1 至 1 間 ;總共 465 間中學。
[url=]Previous[/url][url=]1[/url][url=]Next[/url]

醒目開學勳章 貢獻勳章

bb鼠 發表於 18-8-22 10:42
將官今年會換校長?
小女上年仲係小5時,有同學媽咪都諗將官定觀官,得出結果係兩間差不多
...

係,九月起,將官殷校長會調去觀官
可能e+差唔多,但2x年前,差好遠
恐龍家

kelvinli0311 發表於 18-8-22 11:04
何解? 據聞Band1&2A都唔會揀...

我意思係就算脫龍亦唔會多咗靚麵粉,b2校爭b2生幾時輪到佢,脫龍睇幾年有乜成績先講啦⋯⋯
不過宣基都是出年脫聯小,可能又係唔想收宣小果d

maggieswyam 發表於 18-8-22 11:42
係咪又誤信Schooland個banding list呀, 個list話呂潤財係1C~~

顯示  間中學

呢個真的害死好多人㗎!上年有家長同我講呂中1c,我話唔係,佢仲話網上睇係,然後同我講你女都唔會target呢d啦⋯⋯我都費事嘥氣

小曳人 發表於 18-8-22 11:50
係,九月起,將官殷校長會調去觀官
可能e+差唔多,但2x年前,差好遠

我上年聽講座對呢個校長無乜好感,所以我大抽獎都無放將官

bb鼠 發表於 18-8-22 12:20
呢個真的害死好多人㗎!上年有家長同我講呂中1c,我話唔係,佢仲話網上睇係,然後同我講你女都唔會target呢 ...
其實學校今時今日咁緊張升中條數,老師實會講咩野band學生應該㨂咩學校,假如唔信佢地反而信d坊間網站,咁真係無野好講。

小黃豆B 發表於 18-8-22 14:00
其實學校今時今日咁緊張升中條數,老師實會講咩野band學生應該㨂咩學校,假如唔信佢地反而信d坊間網站,咁 ...

咁又唔係呀!一個個老師
我填draft時,慕德排王華湘之後,佢問我點解咁排?話點解不是呂中?我吓
佢話呂中今年脫龍,但我覺得脱龍可能會比以前好,但唔足以令我放係王之後

小黃豆B 發表於 18-8-22 14:00
其實學校今時今日咁緊張升中條數,老師實會講咩野band學生應該㨂咩學校,假如唔信佢地反而信d坊間網站,咁 ...
老師/學校有時都不能盡信. 老師/學校對中學好多時唔係大家想像中了解得咁多同update, 有時又會有主觀喜好 (e.g. 同一宗教, 辦學團體......). 仲未講有私心, 要保住?%派第1志願/頭3志願嗰啲

ok3 發表於 18-8-22 14:54
老師/學校有時都不能盡信. 老師/學校對中學好多時唔係大家想像中了解得咁多同update, 有時又會有主觀喜好 ( ...
個人偏好令意見有偏差唔出奇,但學校老師除非同你有仇,否則無可能話連全英文班都做唔到既呂潤係B1C。

小黃豆B 發表於 18-8-22 15:12
個人偏好令意見有偏差唔出奇,但學校老師除非同你有仇,否則無可能話連全英文班都做唔到既呂潤係B1C。 ...

老師無講呂中1c,只是話佢脫龍可能有另一番境象,1c傳聞from schooland, 如果無蒲ek信d乜乜網站咪大獲
我都唔明點解同個b1生講只開一班英文嘅中學係好

bb鼠 發表於 18-8-22 15:29
老師無講呂中1c,只是話佢脫龍可能有另一番境象,1c傳聞from schooland, 如果無蒲ek信d乜乜網站咪大獲
我都 ...
咁老師都係講可能性,未來既野無人知,而且好多人覺得脫龍學校就會好左。但呂中依家係1C,從所有客觀數據都唔成立,網站擺明係老點!
‹ 上一主題|下一主題