用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學
樓主: kk1186
go

新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學   [複製鏈接]

Chenglc 發表於 18-8-10 19:59
論dse成績,將軍澳區內b1b/c學校真係進步左好多,甚至好過好多有傳統b1b/c, 例如九華,聖言,嘉勒撤,聖馬 ...
如果我冇记錯,聖言及聖馬可都係b1A, 区內只有迦密主恩上年DSE成绩因特別出色,比較贴近而已,另外3家都有点距離!
同學仔也有人读这2間,都說功課量少,活動多!反而沒聽說好谷!

区內讀迦密,宣基,景嶺的,反而比較多聽說较谷。所谓一分耕耘,一分收獲,也不無道理的。

aa06 發表於 18-8-10 21:23
回覆 小黃豆B 的帖子

將官距離地鐵站都不遠, 大約八分鐘路程, 如果是區外, 例如觀塘區, 很多中學不近地鐵 ...
其實情況刚巧相反,b1A校初中係唔谷的,功課少到嚇死你!QC, 保一,聖言,聖馬可,張祝珊,个个都話好得閒:)
因為麵粉靓,師傅求其做个方包都好食过人啦!

通常都係b1B/C的,既然麵粉差少少,師傅点都要俾多D心機時間,先至可以好食过人,亦是正常,这正是TKO 英中面對的問題。

其實,这也不是壞处,將勤補拙嘛!只要孩子性格程度合適就好!我也有兒子在区內英中读,他也有投訴比另一区外英中的兄弟,上课時間較長,功課量又多,但事实上,在学校的引導下,他也是很有進步的哦!

另一孩子沒選区內,是因他去过区內英中的简介会,见到这种学習模式就不喜歡了,而且他性格程度又不合適,跨区的学校反而更如魚得水。

TLHE 發表於 18-8-11 19:08
如果我冇记錯,聖言及聖馬可都係b1A, 区內只有迦密主恩上年DSE成绩因特別出色,比較贴近而已,另外3家都有 ...
根據EK數據,聖言呢幾年既成績都差過迦密主恩,主科和整體的4十,衹得6x%,以EK準則,不再屬b1a。聖馬可呢,主科和整體4十啱啱over7成,屬b1a/b邊緣,但迦密主恩條數比佢重靚。

Chenglc 發表於 18-8-11 21:33
根據EK數據,聖言呢幾年既成績都差過迦密主恩,主科和整體的4十,衹得6x%,以EK準則,不再屬b1a。聖馬可呢 ...
谢謝告知!因為我记得早2年去聖言及聖馬可简介会,印象中入U率及成绩都比迦密好些少。
聽迦密就讀的同學仔话,前年DSE成绩较弱,上年就突飛猛進,今年又回落番小小咁!

不过你仔今年升中,资讯可能update D

回覆樓主

很令人感動

TLHE 發表於 18-8-11 23:07
谢謝告知!因為我记得早2年去聖言及聖馬可简介会,印象中入U率及成绩都比迦密好些少。
聽迦密就讀的同學仔 ...
今年係聖馬可差左,4主科4十平均衹得60%,迦密主恩和宣基都高過佢。正如你所講,本區英中麵粉弱,一定要搓多幾下,所以都係以催谷為主。之前有網友話入本區b1b/c校可以慳左交通時間,比小朋友做下運動/自己喜歡既野。但實際情況係相反,要dse成績,就留本區;想多活動,就跨區

Chenglc 發表於 18-8-12 10:34
今年係聖馬可差左,4主科4十平均衹得60%,迦密主恩和宣基都高過佢。正如你所講,本區英中麵粉弱,一定要搓 ...
是的,聖馬可今年尤其英文科跌幅驚人,唔知点解!
TKO的交通配套有地鉄,真係好方便,我今天親身由近家的地鉄搭去仔过海区外学校的地鈇站,車程才15mins呀!就算计埋door to door 脚程, 25mins 穩達的距離

TLHE 發表於 18-8-11 23:07
聽迦密就讀的同學仔 ...

迦密成績不是今年最好嗎?校網說33222今年最高紀錄。

anthony8899 發表於 18-8-12 11:45
迦密成績不是今年最好嗎?校網說33222今年最高紀錄。
33222 是入大學最低要求,不代表入到u,最好睇埋入3大/8大比率,才可作準。但好多時入u率係無咁早公佈,如果依家要比較,就可睇番4十以上比率。去年迦密主科平均4十係71%,今年得64%,即係多人合格,但唔高分,入u率有無影響,就要等學校公佈

回覆 kk1186 的帖子

叻女!
四間英中有競爭才有進步!

註:大女迦密
细女出年升中,但成績不及家姐,級名次30+

我諗自行1 迦密  2宣基

大抽獎 1迦密 2 官中 3 慕德

暫時決定!

2004107 發表於 18-8-12 17:39

叻女!

點解3慕德

bb鼠 發表於 18-8-12 21:46
點解3慕德
咁排法應該預計成績最少係1B,點解包底唔選王華湘?

小黃豆B 發表於 18-8-12 22:01
咁排法應該預計成績最少係1B,點解包底唔選王華湘?

我奇怪通常保險缐係王華湘

2004107 發表於 18-8-12 17:39

叻女!
如果係B1學生, 咁填係浪費.

永遠都係盡填所有可選既B1學校, 再放2-3間B2

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bb鼠 的帖子

因為覺得王同慕都唔會差太遠,又近屋企。

既然咁多JM覺得王較好,咁我再諗吓改吓!

謝謝妳意見!

2004107 發表於 18-8-14 18:45
回覆 bb鼠 的帖子

我個仔小學同慕德有聯繫,但家長已經用腳證明左分別,有B1生入王華湘,但無B1生入慕德。

回覆 bb鼠 的帖子

其實如果慕徳近,王都唔係遠吖

回覆 bb鼠 的帖子

以DSE成績去睇, 慕德最多只係B2B水平, 王係B2A接近B1C水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Band 1 入慕德, 簡直係浪費.

kelvinli0311 發表於 18-8-15 13:45
Band 1 入慕德, 簡直係浪費.

慕德,近年轉咗方向,之前都會打排球參加下比賽,校長現在放晒資源去催谷學業,積極上位
‹ 上一主題|下一主題