用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學
樓主: kk1186
go

新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學   [複製鏈接]

朋友仔今年好好彩, B2B成績(英文強, 因本身讀英文小學)可以叩到入官中. 來年, 應該唔得了.

pattoby 發表於 18-8-11 10:41
朋友仔今年好好彩, B2B成績(英文強, 因本身讀英文小學)可以叩到入官中. 來年, 應該唔得了. ...
家長揀學校其實一定有名牌效應,宣基出一個榜眼呢兩年已經爭崩頭,何況依家出左個狀元!隔離小一選校版已經有人硏究緊將官小入將官機會率!

小黃豆B 發表於 18-8-11 10:48
家長揀學校其實一定有名牌效應,宣基出一個榜眼呢兩年已經爭崩頭,何況依家出左個狀元!隔離小一選校版已經 ...

下年官小一定要乙一先中,開心死校長
我都開心㗎!因為我仔都官小,多d勁人入嚟好呀

pattoby    發表於 18-8-11 11:09

pattoby 發表於 18-8-11 10:41
朋友仔今年好好彩, B2B成績(英文強, 因本身讀英文小學)可以叩到入官中. 來年, 應該唔得了. ...

今年我女與三個本身派將官的同學一齊叩門轉校走了, 兩個叩入宣基, 另一個叩入迦密, 我女叩返入家姐晌觀塘的1C女校, 始終將官是區內家長較次選的英中, B1生若非首志願派入的跳船率較高, 早兩年亦有B2生可以經大抽獎派入, 若以B2B成績叩區內其餘三間英中應該唔得!

小黃豆B 發表於 18-8-11 10:48
家長揀學校其實一定有名牌效應,宣基出一個榜眼呢兩年已經爭崩頭,何況依家出左個狀元!隔離小一選校版已經 ...

我係因為個女嘅意願

maggieswyam 發表於 18-8-11 11:10
今年我女與三個本身派將官的同學一齊叩門轉校走了, 兩個叩入宣基, 另一個叩入迦密, 我女叩返入家姐晌觀塘 ...

聽返以前小學師兄媽咪講,官中有兩班精英班,非精英果d同小學一樣是被遺棄的⋯⋯

今年我女與三個本身派將官的同學一齊叩門轉校走了, 兩個叩入宣基, 另一個叩入迦密, 我女叩返入家姐晌觀塘 ...
YES AR. 我朋友話佢好好彩, 加上感覺上將官叩門INTERVIEW時比較著重ENG, 佢仔讀英小會有少少優勢. 不過, 出年應該唔得了.

pattoby 發表於 18-8-11 11:14
YES AR. 我朋友話佢好好彩, 加上感覺上將官叩門INTERVIEW時比較著重ENG, 佢仔讀英小會有少少優勢. 不過, 出 ...

睇嚟將官中都幾多人跳船

回覆 maggieswyam 的帖子

景嶺多晤多人跳船?

考入宣基已經難,還要叩門入,更能二位成功叩入,機會率很低。是名牌小學?不會是將官小吧!

christy2011 發表於 18-8-11 11:58
回覆 maggieswyam 的帖子

景嶺多晤多人跳船?
較少, 始終區內部份B1成績的同學會選擇景嶺, 上年我大女自二及乙一均選景嶺但最後中自一, 有同學今年乙二派入景嶺都冇叩其他, 每年乙二中將官的同期遠比乙二中景嶺的多, B1生絕大部份唔會放將官於自行及大抽獎為首志願, 只會視將官為水泡及保險線, 另景嶺校長對學術要求高, 對比其他區內英中, 景嶺是較少叩門位, 因校長講明每年成績未達標的同學均要留班!

anthony8899 發表於 18-8-11 12:17
考入宣基已經難,還要叩門入,更能二位成功叩入,機會率很低。是名牌小學?不會是將官小吧!
...

不是名牌亦不是將官小, 是區內二線小學, 自行及大抽獎乙一均填宣基, 級廿名內

Chenglc 發表於 18-8-10 19:59
論dse成績,將軍澳區內b1b/c學校真係進步左好多,甚至好過好多有傳統b1b/c, 例如九華,聖言,嘉勒撤,聖馬 ...

聽簡報會時,只有B2及要上位的才催谷,宣基仲強調小功課。我本想區外,但原因是可和區外的學生互相學習。外區中學功課量如果多及深,也沒有太外私人時間。

maggieswyam 發表於 18-8-11 12:25
不是名牌亦不是將官小, 是區內二線小學, 自行及大抽獎乙一均填宣基, 級廿名內
...

咁就奇,自行一,宣基唔收,乙一又唔中,叩門入,有特異功能啊!叩門只有幾個,貴校叩二個,確實勁!不知現在有沒有校長推薦的基制呢?!

anthony8899 發表於 18-8-11 12:43
咁就奇,自行一,宣基唔收,乙一又唔中,叩門入,有特異功能啊!叩門只有幾個,貴校叩二個,確實勁!不知 ...

我校不設校長推薦基制, 放榜日主任講明派頭三志願內校長都唔會寫推薦信

小黃豆B 發表於 18-8-11 08:16
佢咁講我咁聽,不過佢好強調呢間英文好深,可能我小朋友只係普通二三小學,同佢提過學校英文水平唔算好高 ...
呢間英文程度高我唔懷疑. 不過如果你朋友話一個英文科長期喺一間正常程度嘅小學考級前3嘅都追唔上的話, 我就覺得太神化間學校, 亦太睇小外面個世界了。如果你個仔英文都追唔上, 我諗應該好多人會墊佢屍底

TLHE 發表於 18-8-11 08:04
官中固然是好学校,否則不能成TKO 4 大英中之一,但其在家長心中,只能排榜末,除了是官中作风低調外,也是 ...

兩年前,將官既DSE成績其實同宣基,景嶺相差不遠,不過上年係明顯差咗。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

anthony8899 發表於 18-8-11 12:36
聽簡報會時,只有B2及要上位的才催谷,宣基仲強調小功課。我本想區外,但原因是可和區外的學生互相學習。 ...
宣基有分精英班和非精英班,舊年dse達33222的,不到70%,即4班中有超過一班係達唔到入大學既最低要求。今年好左,over 8成。所以學校要谷,都衹會谷精英班,非精英班,衹會集中補底。
迦密主恩就無分精英班,全部催谷,呢2年33222都過九成

回覆 Chenglc 的帖子

景嶺有無分精英班?

christy2011 發表於 18-8-11 15:37
回覆 Chenglc 的帖子

景嶺有無分精英班?
應該没有,不過每年8个留班位都多數会用盡
‹ 上一主題|下一主題