用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學
樓主: kk1186
go

新增2018DSE狀元來自將軍澳官立中學   [複製鏈接]

kk1186 發表於 18-8-8 15:29
首增非傳統名校狀元 將軍澳官中女狀元曾患抑鬱症 盼從醫助人 (14:30)考評局今日公布成績覆核結果,考獲7 ...

希望帶旺番95區,等啲小朋友唔駛跨區咁辛苦,慳番啲交通時間嚟休息,做功課,讀書,學野,去玩都好  

其實讀書叻唔叻,小朋友資質最重要,最叻嘅小朋友去到邊讀書都會叻,睇下邊間收到咁解,用時間去加強這區嘅教育環境   

遲吓等ust 再開埋醫,等啲學生唔駛去咁遠   

回覆 shun282 的帖子

官校是比較低調的, 識人讀將軍澳官立中學, 佢話入面的老師都有很多很用心教學的, 如果不是, 將官不可能在幾年前升做英中.

回覆 Smarcoy 的帖子

非常認同, 其實區外的除非是傳統名校, 如果只是band 1 B 和 band 1 C 的中學, 是不需要跨區去讀的, 留在本區讀可多些時間做運動或閲讀, 學生多些時間做自己喜歡做的事.

kk1186 發表於 18-8-8 20:19

非常認同, 其實區外的除非是傳統名校, 如果只是band 1 B 和 band 1 C 的中學, 是不需 ...
需 ...
將軍澳無B1A中學,B1A生跨區當然選返B1A中學。但其實B1B,B1C學生自行階段試區外,未必係嫌將軍澳學校差,反而係怕入唔到,因為佢地自行選同區英中,對手可能係同區B1A生!

hkpapa852 發表於 18-8-8 17:18
唔, 現實唔係咁, 將官係俾區內家長嫌棄既英中.

部份家長眼中, 甚至認為佢可能連區內B2學校王華湘都不如
同意,很多B1學生家長話寧願大抽獎跌入王華湘都好過入將官,我二女今年大抽獎乙二入將官我其實已很滿意,但因她極想入埋家姐間女校(觀塘1C女校)與家姐一齊返學,故最後她叩門入返家姐學校,個人感覺將官一直被本區家長低估,但其實學校只是一直較低調。

回覆樓主:

雖然我唔係將軍澳居民,但都好鄧佢哋開心     

回覆 maggieswyam 的帖子

啱, 將軍澳官立中學不喜歡宣傳, 其實佢都是有一定實力的. 無理由比不上王華湘.

manmonster 發表於 18-8-8 18:23
回覆 ok3 的帖子

同意。其實將軍澳父母自幼稚園開始,已不斷替子女找區外(他們認為)較佳的學校,小學階 ...

我都見身邊人寧願出去讀二線都唔肯留喺將軍澳

小黃豆B 發表於 18-8-8 19:36
作為今屆將軍澳升中家長,我真係完全無考慮將官,乙部亦排係其他英中後。主要係完全唔知間學校係點,學校本 ...

唔需要在意。

一間學校叻唔叻,唔係睇最叻嗰位,應該睇學校整體的成績,從而看到學校拔尖補底的能力。

回覆 sunnymama2 的帖子

同意

sunnymama2 發表於 18-8-9 08:10

唔需要在意。

這是數字遊戲,大部份叻人去同一間中學,入大學率,公開試成積肯定亮麗,名校有能力吸納地區精英,這樣只會加強這方面的數據,久而久知,就會形成現在的名校效應,有資質小朋友留係地區都少咗,地區數據反映一般,點努力都升唔到level ,如果小朋友不跨區,新巿區,例如將軍澳肯定學術成積只會越嚟越好,跨區又要早起身,坐校車,長年累月係咁,有資質嘅學生都會打折扣,這是父母辛苦工作想見到嘅結果? 一個社會嘅意識形態成型,係要每一位有分參與組成,係集體意識嘅結果,不覺醒,只會加劇社會嘅惡性循環,有能力走嘅,總會話外國幾好幾好,留係到只會跟循這個社會盲目向前

Smarcoy 發表於 18-8-9 09:03
這是數字遊戲,大部份叻人去同一間中學,入大學率,公開試成積肯定亮麗,名校有能力吸納地區精英,這樣只 ...

問題係將軍澳b1位唔夠,好多b1生跌落b2,所以先會有人選擇走

Smarcoy 發表於 18-8-9 09:03
這是數字遊戲,大部份叻人去同一間中學,入大學率,公開試成積肯定亮麗,名校有能力吸納地區精英,這樣只 ...

你講得有道理! 我曾經諗過為何中學唔可以好似小學咁用運氣大抽獎。咁做每間學校的學生資質較平均,咁學生的成績,不是更能反映到老師和學校的功力嗎

我哥讀男校,我讀女校,我地 學校係ek眼中B1A的學校,我唔係話要哂乜野,但呢d名校的老師唔覺得教得好有心,上堂就係叫學生自己操past paper, 然後自己對答案,老師就成堂只係坐,完全冇教學的質素。又有老師唔喜歡個別學生,會寸同學當上問的問題。仲有好多例子呢度唔列舉,但呢d學校的DSE成績好,真係9成9係靠學生的。

所以呢,神校之所以神校,好多都係因為歷史攸久,有track record, 從而吸納一批勁的學生。

2jkidsfather    發表於 18-8-9 10:03

講得好, 我支持學生不跨區上學, 千里迢迢日花兩小時上學, 浪費時間, 金錢和體力, 況且將軍澳四間band 1中學都晤錯, 如果俾心機讀, 都一樣可以取得好成績.

hkpapa852 發表於 18-8-8 17:18
唔, 現實唔係咁, 將官係俾區內家長嫌棄既英中.

部份家長眼中, 甚至認為佢可能連區內B2學校王華湘都不如

Sorry 攪錯左

小黃豆B 發表於 18-8-8 22:08
將軍澳無B1A中學,B1A生跨區當然選返B1A中學。但其實B1B,B1C學生自行階段試區外,未必係嫌將軍澳學校差,反 ...
是的,TKO 区迦密同宣基只是B1B成绩,但競爭自行位,係同区內B1A学生爭,B1B成功機會也不高的呀!
但如果有B1A成绩,反正地鉄沿線,交通也方便,自然会多人跨区自行試B1A校,是很常見的,学校也十分鼓勵,因為若所有B1A都留原区爭四間英中,B1位就更緊拙了!

其實,我2个兒子,一个TKO区內英中,一个跨区,反而跨区的上学時間更短更方便!所以,其實程度合適就好,TKO交通反而不用担心!

aa06 發表於 18-8-9 09:59

講得好, 我支持學生不跨區上學, 千里迢迢日花兩小時上學, 浪費時間, 金錢和體力, 況 ...

如果區內多啲b1生,有成積數據支持,學校自己升grade,這是有蛋先定有雞先問題,如果今次將官出到文憑試狀元,證明這區學校係有能力,就算佢係b1c ,只要這區有大量的b1a 學生,這區的學校慢慢都會走上嚟,俾啲時間,俾啲信念,環境係可以改變。

小黃豆B 發表於 18-8-8 19:36
作為今屆將軍澳升中家長,我真係完全無考慮將官,乙部亦排係其他英中後。主要係完全唔知間學校係點,學校本 ...

係呀係呀,開放日在星期五,仲會改期話無位,給人感覺不好。
我覺得學校好不好要看整校平均成績,單獨一位高材生,不能反映學校基本因素。

回覆 anthony8899 的帖子

將軍澳官立中學今年不只是單一位狀元考得好, 上去它的官綱看, 都有很多同學考得不錯.

sunnymama2 發表於 18-8-9 09:39

你講得有道理! 我曾經諗過為何中學唔可以好似小學咁用運 ...

‹ 上一主題|下一主題