用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 今年自行選校,天主教廿分收左既學校? ...
樓主: yyc1027
go

今年自行選校,天主教廿分收左既學校?   [複製鏈接]

littlefaith 發表於 18-8-9 22:05
其實,如果係大抽獎入,就唔應該講自己係幾多分入,以免混淆。

唔係有心混淆,係真係好多家長唔明小一機制(唔係人人上ek嘛),佢哋係真心以為統一派位是睇分數,甚至派位是跟幼稚園校網。同我講15分入到12網女校的是我一個好close的親戚,佢真係以為抽獎都要計分。我有朋友真心同我講,一定要讀九龍塘幼稚園,因為升小校網好。你話死未

回覆 yyc1027 的帖子

3年前,九龍城(舊)聖家,15分都入到。來緊仲得唔得就唔知咯!

WinnieCatCat 發表於 18-8-9 22:31
唔係有心混淆,係真係好多家長唔明小一機制(唔係人人上ek嘛),佢哋係真心以為統一派位是睇分數,甚至派 ...

仲有好多人冇私校 offer 但又自殺式填表

唔係有心混淆,係真係好多家長唔明小一機制(唔係人人上ek嘛),佢哋係真心以為統一派位是睇分數,甚至派 ...

真係好多烏sir sir家長

仲有D家長小六要交自行表仲未知升中遊戲玩法。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

遇到呢啲親友,我會不厭其煩地解釋俾佢哋聽,小一機制其實係點點點。

回覆 suki.ywk 的帖子

今時今日仲有校長及老師咁勇唔怕廉記拉? 周圍都係金手指.

suki.ywk 發表於 18-8-9 18:25
朋友話 自行根本係學校打開眼睇住嚟收生! 龍年識有小朋友15分自行入到一間地區一線
...

又一作野傳聞,自行階段,絕大部分學校選政府抽嫁,因為煩少好多野

lm1609 發表於 18-8-9 14:28
我識人15分入咗st Paul cat

邊一年?

lm1609 發表於 18-8-9 14:28
我識人15分入咗st Paul cat

唔使講朋友個朋友啦。我就係龍年自行20分入唔到st paul cat。

再講清楚啲:首名+同宗教

vjcarcar 發表於 18-8-16 08:12

唔使講朋友個朋友啦。我就係龍年自行20分入唔到st paul ca ...
借地址抽中, 話唔知點解自行15分都入到, 好過俾人質疑話係甲1入到嘛!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-16 09:13
借地址抽中, 話唔知點解自行15分都入到, 好過俾人質疑話係甲1入到嘛!

近年話15分中咪仲荒謬過甲1中,一定大把人撲出來話20分唔中

bj1315 發表於 18-8-16 10:12
近年話15分中咪仲荒謬過甲1中,一定大把人撲出來話20分唔中
如果你話甲1中, 10個有9個馬上覺得你係借地址抽中.

如果你話15分入到, 可能有一半人認為你只係唔識計分啫! 唔會馬上質疑你係借地址.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-16 10:16
如果你話甲1中, 10個有9個馬上覺得你係借地址抽中.

如果你話15分入到, 可能有一半人認為你只係唔識計分啫! ...

吓,15分中自行中左唔應該去到大抽獎先知同有交大抽獎form

bj1315 發表於 18-8-16 10:25
吓,15分中自行中左唔應該去到大抽獎先知同有交大抽獎form
事後先講你知佢中咗, 你又會得閒同佢查証嗎?

hkpapa852 發表於 18-8-16 10:27
事後先講你知佢中咗, 你又會得閒同佢查証嗎?

好唔熟先呃到!11月已經有著落的人面口同捱到最尾的好不同㗎喎

bj1315 發表於 18-8-16 10:31
好唔熟先呃到!11月已經有著落的人面口同捱到最尾的好不同㗎喎
...
熟既人, 佢又唔驚你會篤佢; 唔熟既, 根本唔會同你講事實

真係唔好誤導其他家長, 2018年15分自行係一定入唔到SPPCS, 除非佢係大抽獎入

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-8-10 09:20
仲有好多人冇私校 offer 但又自殺式填表

好多人無分析能力,一句「邊個邊個話15分入到」就自以為即係「15分無問題啦!」
但唔會care有幾多15分入,同講緊邊年入

lm1609 發表於 18-8-9 17:44
係15分自行入的

都是那句⋯20分入唔到的家長,快啲投訴教署亂放位給15分的申請者。學校是寫明由教署抽的,而且五年前都已經冇15分的中奬人,年年申請入小一的人越來越多,那有可能今年15分嘅有中獎機會?

回覆樓主:

唔知是否又是這兩年一同入天主教呢?
‹ 上一主題|下一主題