用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 由繪本到chapters book
樓主: Happy_Charles
go

由繪本到chapters book [複製鏈接]

tantanmama 發表於 18-8-9 12:26
我女一二年班時睇Owl Diaries, Go Girl, Missy's Super Duper Royal Deluxe, Lotus Lane 呢類, 頁數少字數 ...

佢finish 左missy, 佢都鐘意

我頭先睇Usborne 都真係幾多選擇,仲有SAMPLE睇,大家可以俾仔囡睇下:

https://usborne.com/browse-books ... nd-the-palace-plot/

回覆樓主

我女都係去唔到chapter books,又係升小二,睇我覺得佢都係睇圖多過睇字,半年前同佢睇13 storeys treehouse series,佢要伴讀,但起碼主動要睇,我問佢,明明啲字大部分都識,點解唔自己睇?佢話我講得好聽喎

feifei_baby 發表於 18-8-9 21:19
我女都係去唔到chapter books,又係升小二,睇我覺得佢都係睇圖多過睇字,半年前同佢睇13 storeys treehous ...

阿媽講故事太好聽原來有反效果

melolo317 發表於 18-8-14 12:45
阿媽講慣左第時子女大左唔聽個種失落仲大

tantanmama 發表於 18-8-9 12:26
我女一二年班時睇Owl Diaries, Go Girl, Missy's Super Duper Royal Deluxe, Lotus Lane 呢類, 頁數少字數 ...

我個女都係睇緊呢些,都是Branches 系列。Usbornne 都好,可惜插圖out 左d。我還有訂了DC Super pet,因為我女喜歡狗,所以從狗插圖入手。

還有得罪講句,Rainbow Magic 的故事唔係好得..重復、悶、無幽默感無啟發性。純個人意見…

melolo317 發表於 18-8-14 12:45

不過都有好處,今個暑假叫阿女講繪本俾細妹聽,一來要佢睇多啲字,二來練習書面語轉口語,一聽,多年伴讀冇白廢,講得好好聽,有扮聲,有互動,阿妹聽得津津有味!

crysta2l    發表於 18-8-16 15:06

真系好視乎每個小朋友的興趣及性格。  佢自小有我陪讀, 可能又系因為我讀得太好, 佢好難過渡。 Rainbow Magic 讀到我就斷氣都未肯自己睇, 佢是因為13 storey treehouse, 個期我又忙, 佢等唔到就自已睇。 但我又開始唔捨得冇得伴讀   同意scholastic 的 Branches 系列好好, Monkey Me, 男女都岩睇。  我女都喜歡treetop 系列。  最緊要比多D不同的書種比佢地試。  我女就中意偵探及貼近佢校園生活的書.  eg. Ella and Olivia

crysta2l 發表於 18-8-16 15:40
真系好視乎每個小朋友的興趣及性格。  佢自小有我陪讀, 可能又系因為我讀得太好, 佢好難過渡。 Rain ...

我個都係慣左我讀,升五年級 Harrypotter都要我讀,每個chapter開首兩頁都系我讀,先跟住自己睇,斷氣

我問系咪睇唔明,佢話想我讀下先

feifei_baby 發表於 18-8-15 10:40
不過都有好處,今個暑假叫阿女講繪本俾細妹聽,一來要佢睇多啲字,二來練習書面語轉口語,一聽,多年伴讀 ...

我大仔亦有扮聲講故事比弟弟聽,果一刻我好開心又感動!

回覆樓主:

阿女睇完ORT9,再將Keywords with Peter And Jane讀到Stage 10, 跟住直入rainbow magic(無用early reader)睇左約二十本,然後搵番細個伴讀的書如Curious George、Caillou、My first reading library等等;成套Ort1-9我諗佢呢一兩年全套起碼重複睇過十次八次⋯⋯

後來比左幾套書佢:Owl Diaries, ORT10-12, Captain Underpants,National Geographic Readers, Dog Man, Big Nate,Dock Diaries, Magic Tree House, Magic School Bus,到今年暑假再睇番成套Storey Tree House(上年借比佢睇完全無興趣)

我無跟故事書本身難易度安排比佢,主要係按佢興趣走,然後慢慢擴闊佢書的種類。
比如Horrid Henry同老鼠記者呢兩套受歡迎的橋樑書,阿女完全無興趣,所以都無睇過。

Happy_Charles 發表於 18-8-7 23:35
我囡小一升小二,佢可以handle 到I can read 那類level 3的書,但簡單的chapters book 如rainbow magic ear ...

我訂了一套Oxford Read and Imagine 。女兒說喜歡插圖。有9個level 的 : pre starter, starter, beginner,接著是 level 1to level9 。我訂了level 1,合6-7歲。我覺得看完ORT 可以看這套。淘寶可以看內頁。還有套Oxford read and discover,科普書,好精美。

Olympian 發表於 18-8-19 14:12
我訂了一套Oxford Read and Imagine 。女兒說喜歡插圖。有9個level 的 : pre starter, starter, beginner ...

請問你o係邊度訂Oxford Read and Imagine? Thanks!

Elenalan 發表於 18-8-21 11:35
請問你o係邊度訂Oxford Read and Imagine? Thanks!

淘寶。因為得佢有套裝賣。

Olympian 發表於 18-8-21 11:53
淘寶。因為得佢有套裝賣。

Thanks!我都見到Tmall有一間, 而且現在仲可以用coupon ($800減$100)! 多謝推介!

又真係唔使急。細女一向閱讀進度慢,買咗好多不同類型的橋樑書都過渡唔到。今年暑假,自己搵本Harry Potter開始睇,竟然一下子okay 咗。

所以只要保持又讀書習慣,自然會慢慢進步。

sorry, repeat

b3410 發表於 18-8-22 10:14
又真係唔使急。細女一向閱讀進度慢,買咗好多不同類型的橋樑書都過渡唔到。今年暑假,自己搵本Harry Potter ...
少d上ek 就唔會咁心急

MrBeast 發表於 18-8-22 10:42
少d上ek 就唔會咁心急

呢句真,上得ek多,發現原來禁多神童,個心真係好慌

WinnieCatCat 發表於 18-8-22 11:58
呢句真,上得ek多,發現原來禁多神童,個心真係好慌
哈哈, 真心認同.
我女過渡左去chapter book 後, 我又刻意借返繪本比佢睇.   繪本其實好正!  
‹ 上一主題|下一主題