用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?   [複製鏈接]

mamaishere 發表於 18-12-5 09:23
香港人始終滲著龍之血,除財富外學術成績都係忍唔住要用嚟比較同炫耀。口就話心痛仔女返學做功課考試測驗 ...

講得好!

香港人始終滲著龍之血,除財富外學術成績都係忍唔住要用嚟比較同炫耀。口就話心痛仔女返學做功課考試測驗 ...

呢個相信就係因為傳統教育強調成績就係成就,由細到大學校甚至家長都係咁樣教。大部分本地畢業生嘅自信心都係build up on 呢啲所謂嘅成就。欠缺自信嘅部份人,就會傾向靠炫耀嚟擦存在感,求認同。所以分數高過人,學得多過人、深過人、快過人,對佢地嚟講好重要,係佢地全部自信心嘅foundation。

littlesun 發表於 18-12-4 15:19
又如何? 我真心唔明點解有咁多人BUY催谷? 我比你小朋友今日快人兩年, 總有一日大家都會平頭... 但今日小朋 ...
你有冇誤會咗啊?你quote個post位姊妹係講緊自己細個小一才學I am Mary. You are John 呢啲“句子”,再講笑話當年學校已教深咗……964000係呢板活躍資深會員嚟,我唔識佢但喺度浦咗一排都好肯定佢唔係buy 催谷。

s7824 發表於 18-8-17 15:38
個人認為一個人懶唔懶散係視乎性格,唔係學校,一個懶人去到邊都會懶,只係傳統學校迫得好緊,錯覺佢冇咁 ...

又係喎

你形容得好好!   

好多會話,我要求唔高,我地無唸住補習(唔知實際有無),唔想谷佢,輕鬆d,中間就得喇,唔使好叻㗎!  

呢d大嬸呀! 你估中間咁易呀! 講得咁易咩,好多人去補習,不進則退(相對地),成績一下跌,老師就會同家長傾。 就算家長真係可以咁睇得開,唸吓小孩子係學校之壓力、自尊心、自信心受到嘅傷害...   

唉...

‹ 上一主題|下一主題