用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?   [複製鏈接]

964000 發表於 18-8-24 07:52
但D外國人讀local都是hea讀,志在學中文,佢地不用受呈分派位banding壓力,不怕被派去中中,本身英語是母 ...

Student Mix 呢個元素,應該得Kellet, GSIS, HKIS, 港島區ESF, Discovery Bay同新界某幾間例如HLY可以做到, 其餘都係香港人居多。但就算香港人多嘅IS都有分多廣東話香港人定多英文香港人。暫時九龍ESF仍然屬於多英文香港人,可能面試英文程度把關比較嚴謹。管理層係香港人的IS或私校多數比較多廣東話香港人同埋普通話人,但學校中文科程度亦相對高幾班!各有各利弊。

回覆樓主

964000 發表於 18-8-24 08:34
ESF 多人報有得揀,就算多local都把到關,但小心有些新收唔夠人,大陸passport當外國人,或有D收貴D學費去 ...

esf 如果由kinder 或小學考入去,邊有把關呢回事,真係non selective, 英文pass 就收, passing line 好minimum.

esf , 相信只有cwb, peak, 比較多外國人。當然, 其他esf schools 暫時playground language 都係英文. 但我唔同意因為esf多人報 有得揀所以keep 到英文好呢個說法

janicelwy 發表於 18-8-7 16:32
揀左講緊係十幾年既教育、有冇人讀左覺得同理想不同?

今年囡其實入小一,抽到嘅津校也不錯,我也好大掙扎!但囡現讀 IS 佢也讀得好開心唔想校,我也尊重她的選擇!去津校聽小一預備講座真係好多校規要遵守,傳統教法好可能埋没了 creative mind 去思考及探索!所以最终也繼續 IS ! 其實同同學一齊做 project 功課真係可以段練思考,合作及社交!

貝珠 發表於 18-8-24 09:36
esf 如果由kinder 或小學考入去,邊有把關呢回事,真係non selective, 英文pass 就收, passing line 好mi ...

起碼screen下英文pass先收

964000 發表於 18-8-24 10:42
咪就係起碼screen下英文pass先收,都聽過有人唔pass,起碼minimum requirement。你幻想下如果成間收了大量 ...

明, 但“screen "唔同"揀”

以我自己細路為例

雖然睇性格和父母點教, 但我覺得IS學生係冇咁聽教的 (冇咁聽教係特色, 証明佢地會反思問你,但有時都幾勞氣, 得一唔得二, 冇完美),有時禮貌上(從中國人層面睇)會比LS差.

至於非富則貴, 學生們最基本都中產架啦, 但唔會個個搭business class咁誇張.就算係外國人, 好多都係調來港打份工. 當然某一兩間IS會有多d富人 (如寶馬山那間). 但大家都洗得起下,所以學生對津校所見有中產以下同學情況的確係冇體會.雖然學校會帶佢地做多D社會工作 (如扶貧, 參觀低下層居住環境等),但始終佢地只係過客,對日常行為冇物影響.

其實屋企點教最重要. 我有個叔父輩,50年前讀男拔,佢屋企窮,但學校多富人,佢個陣時都心理不平衡, 覺得同學有錢去玩佢冇. 而家就算你入津校, 總會有富人, 所以教會小朋友點面對先係好策略, 將來出來做野, 見人地有錢過你, 有舊同學成功過你, 咁點自處?

有時我個細路都會同我講某同學有物, 但我不會entertain佢, 我話我唔會將佢同人地比較, 亦請佢唔好將我同人地父母比,家庭教養和環境人人不同. 我話如果我滿足哂你要求,將來你長大,發現自己冇法提供同樣生活比自己點算?有時得不到的才令人更有動力.

後悔我冇, ls和is各有利弊. 係我個人角度睇, is培養學生靈活變通,獨立思考解決問題同主動的賣點outweigh 佢嘅缺點.而creative mindset and flexibility才是未來職場requirement, 一板一眼的文職, 好多都會比電腦取代, 所以不認同傳統LS死背和範本答案.

而且我心存放手, 冇諗過細路將來要入物勁大學, 搵份prestigious工又或賺好多錢. 佢自己養到自己, 希望佢有份有滿足感的工作, 好好過佢嘅人生就夠啦. 細路唔係生來為我爭面子, 佢人生路好漫長, 如無意外, 我死左後佢仲有好多年要過. 人一世都係求開心姐, right?

貝珠 發表於 18-8-24 09:36
esf 如果由kinder 或小學考入去,邊有把關呢回事,真係non selective, 英文pass 就收, passing line 好mi ...

kinder升小就真的手鬆。但小學情況不同,我仔讀某IS的朋友去考過四次ESF小學插班,第四次仍被拒很難接受,校長對家長直說因為申請人數非常非常多,所以他們要求很高。

hitommycc 發表於 18-8-24 12:53
kinder升小就真的手鬆。但小學情況不同,我仔讀某IS的朋友去考過四次ESF小學插班,第四次仍被拒很難接受, ...

請問邊間esf school?

964000 發表於 18-8-24 08:34
ESF 多人報有得揀,就算多local都把到關,但小心有些新收唔夠人,大陸passport當外國人,或有D收貴D學費去 ...

我親戚小孩考入某中英並重學校時的英文水平差不多是you shouldn’t do this because...便講不出後半句。另一個轉去幾個月,再見時英文語速比ESL學生還慢。魚與熊掌不可兼得,看家長如何權衡。

hitommycc 發表於 18-8-24 12:53
kinder升小就真的手鬆。但小學情況不同,我仔讀某IS的朋友去考過四次ESF小學插班,第四次仍被拒很難接受, ...

Kinder入的的確算手鬆,加上之前又觀課又會參考school report

elmostoney 發表於 18-8-24 11:39
以我自己細路為例

雖然睇性格和父母點教, 但我覺得IS學生係冇咁聽教的 (冇咁聽教係特色, 証明佢地會反思問 ...

我都明各有利弊、咁係is比較包容唔聽話,定is令到小朋友更唔聽教、更有主見呢?

hilzarie 發表於 18-8-20 09:56
可唔可以講解下...謝謝

考慮緊小朋友應該5歲轉國際定靠左直資睇下點先...

我同你諗法有點似、雖然直資都好難考、但始終要考慮埋經濟同文化

回覆 janicelwy 的帖子

經濟考慮就你自己最清楚。
文化--我和先生是崇尚自由教育,管教較寬鬆的人。所以我們覺得IS很合適。他是傳統學校中的失敗者,我是成功者,卻討厭學習。所以我們追求非傳統的教學,無功課就最好。
你和丈夫是哪種性格的人,喜歡哪種教養方式,你們自己應該知道。針無兩頭利,選合適自己家庭的學校最重要。

janicelwy 發表於 18-8-25 12:15
我都明各有利弊、咁係is比較包容唔聽話,定is令到小朋友更唔聽教、更有主見呢?

...

真是看家教及性格, 我女兒係可以坐定定 , 講道理的女孩。我朋友兒子是直資, 一樣是outgoing 的孩子, 但是是那種自大, 什麼都要win 那種, 我覺得家教最重要

mandy_ng207 發表於 18-8-25 12:40
回覆 janicelwy 的帖子

經濟考慮就你自己最清楚。

成功者都討厭傳統教學、真值得反思

janicelwy 發表於 18-8-25 12:15

...
家教影響最大。
家教太寬的話,小朋友更容易變得更自我中心。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 blc_mama 的帖子

同意。

好多本地學校家長以為功課多,測字,默書多,小朋友就學到野。 其實,國際學校學生係好生活化學習,睇好多書,多思考,少背誦。

在本地學校,著重背書,朗誦,在國際學校,鼓勵學生表達,理解。

依家多咗d窮鬼佬,以前Expat package 好好。依家除了上層次外,中下層d鬼佬,福利無以前咁好,好多真係送仔女去普通本地學校,或者直資私校。

Osiana 發表於 18-11-11 04:43
依家多咗d窮鬼佬,以前Expat package 好好。依家除了上層次外,中下層d鬼佬,福利無以前咁好,好多真係送仔 ...

同意,我公司有d鬼子女都係讀LS,因為除了高層,來香港做野已沒有了housing allowance 和子女education fee.  仲有好多mix 都係讀local 同私校
‹ 上一主題|下一主題