用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?
樓主: janicelwy
go

有冇人後悔讀國際學校?咩原因呢?   [複製鏈接]

blc_mama 發表於 18-8-17 17:30
點解無功課就會變懶散?大家都覺得IS都係返去玩,無野做,可能幼稚園係咁,但小學絕對唔係,我睇我小朋友 ...
真係一個好好的比喻!!
我係中途轉入, 起初都見囡冇功課, 老師又唔會講下佢D野做成點, 只係話佢好適合讀IB, 好啦, 我唯有放手, 直到家長日, 睇到囡3個月之內做左成疊野, 先知原來佢係學校真係好忙, 唔係只係玩玩玩, 一D都唔易! 而且學樓上JM話齋, 知識面廣左好多, 去博物館佢居然可以講到比我地聽一D故事, 頭頭是道咁, 真係令我地2公婆好驚喜!
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

回覆樓主:

我女兒在學校有很多功課及活動~放學就睇書,自己寫故事,畫畫,教妹妹看書,主動練小提琴,發明遊戲和我們玩,又經常思考和問問題,叫她沖涼吃飯睡覺也不太願意,堅持睇完手上的書,真的完全不覺她懶~

有後悔,後悔入得太遲,應該PN就開始入IS, haha

Osiana    發表於 18-11-11 04:35

careysum 發表於 18-8-20 09:40

可唔可以講解下...謝謝

考慮緊小朋友應該5歲轉國際定靠左直資睇下點先...

小朋友有少少asperger,學野好快,但係好唔專心

回覆樓主

絕無後悔!點解會後悔!?唔通就只有 Local vs IS這倆個point就定下結論!??  小朋友讀得好唔好,家長也有責任,又或者小朋友適合與否!
我一早清楚了解IS school,預左小學lower form無家課(有都係堂上做晒),無默書,無考試!但一早知道佢地將會多睇書,果然是,一星期8本,再加自己平常屋企既書.....學校有時間比小朋友培養睇書習慣,培養小朋友獨立思考,滿足滿足!

careysum 發表於 18-8-20 09:40

其實如果可以愈早決定到愈好,因為語境和性格要早培養,否則兩頭唔到岸,到時又未必入到心儀的IS。另外一早入了IS,小一便不用「砌portfolio」攪面試班考cert儲豬肉奬追學術, 連抽奬扣門都唔洗,已經賺哂。有些人去到抽奬扣門失敗才考慮IS, 其實一來插班更難,而且英語已差一截,插到也未必有好選擇。

hilzarie 發表於 18-8-20 09:56
可唔可以講解下...謝謝

考慮緊小朋友應該5歲轉國際定靠左直資睇下點先...

趁早選定行車線,小心兩頭唔到岸

回覆樓主

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3470578

年年都有人問同一個問題嘅?其實同問人後唔後悔結咗婚一樣,對婚後生活嘅期望,遇到唔同嘅人和事,自己性格同對方夾唔夾,答案都係因人而異。我自己從來無考慮過傳統,國際學校就係我想要嘅嘢,所以唔會有機會後悔。

回覆 mamaishere 的帖子

同意, IS 一D都唔HEA, 睇返性格讀邊間學校啦!

星西部 發表於 18-8-22 13:57
多謝介紹,爬完文後,IS比較優勝的地方,主要係1,個人為本,不以課程為本
2,以研讀及表達方式學習,小學 ...

中文好的大陸已經有十億人,將來在香港(除非移民外國)好的工作或機會可能是留給這批在香港人口不多的”異類”

回覆樓主

本地學校特別是直資學校歷史悠久,公開考試成績不下於IS, 學費又便宜好多.  當然省下的學費現在都買不到一個車位.

星西部 發表於 18-8-22 18:34
如果唔計口音,傳統名校最有機會出到中英兼善,學貫中西的學生。吳靄儀、古德明便是例子。精於思考的,也 ...

他們的年代,IS都未出現,好少本地華人入英童學校(英基前身),不能比較.  

星西部 發表於 18-8-22 18:34
如果唔計口音,傳統名校最有機會出到中英兼善,學貫中西的學生。吳靄儀、古德明便是例子。精於思考的,也 ...

他們讀書的年代仍是港英政府時期,英文著重,點同而家比

回覆樓主

有D後悔女女宜家唔識講廣東話。

星西部 發表於 18-8-23 10:48
老牌 IS,難矣。

不過,中英取捨因人而異,教育有好多其他重要考量。

IS 其實不只在英文上,而是學習上和思維上接近日後實際工作所需.  好多工作二十年內被AI等取代.  

‹ 上一主題|下一主題