用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 正選 vs 後備
樓主: alsonl
go

正選 vs 後備 [複製鏈接]

alsonl 發表於 18-8-7 18:35
只係我表達能力唔好,我既"一線"係指區內多人選,而唔係指升中成績好好

如果你目標係Happy school,根本無必要俾錢讀書。

2jkidsfather    發表於 18-8-8 08:38
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆 phonengan 的帖子

唔係
恐龍家

hkpapa852 發表於 18-8-8 08:01
如果你目標係Happy school,根本無必要俾錢讀書。

就係升中問題,有d煩惱

alsonl 發表於 18-8-8 08:30
就係升中問題,有d煩惱

我估到你講邊兩間,我會較喜歡後者。如果真係心儀,試吓寫多封求位信,或打電話以示誠意

而前面嗰間,升中好似都唔錯呢,我仔仔同學仔有幾個派入,開心到飞起 你係叩門入?都好叻仔,升中都唔需太擔心

alsonl 發表於 18-8-8 08:30
就係升中問題,有d煩惱
我無留意你講邊兩間, 但坦白講, 通常係區內真係可以做得較為Happy既津校, 升中派位通常都麻麻, 升讀B1中學比例通常只有1X%-20%

至於所謂二線直資, 係升中方面亦未必太理想

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-8 08:50
我無留意你講邊兩間, 但坦白講, 通常係區內真係可以做得較為Happy既津校, 升中派位通常都麻麻, 升讀B1中學 ...

我估樓主係講緊一條龍直資。。。

sunnymama2 發表於 18-8-8 08:59
我估樓主係講緊一條龍直資。。。
直資我估係 LH.....
但津小我諗唔到.... 梁X德? 志X? 聖安XX? 呢D其實根本唔係Happy School

hkpapa852 發表於 18-8-8 09:01
直資我估係 LH.....
但津小我諗唔到.... 梁X德? 志X? 聖安XX? 呢D其實根本唔係Happy School

LH 同埋 41 網可以揀嘅學校?
估架咋  

Logically wrong.  Thinking direction wrong.  You need to be re-educated.
‹ 上一主題|下一主題