用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 嶺南大學 vs 樹仁大學
go

嶺南大學 vs 樹仁大學

請各位JM俾D意見, 阿仔第一二志願想入教大, 但入唔到, 派左A3, 依家得呢兩個Offer,  只係唔知邊間認受性高D. 若努力讀完Yr 1 轉番出來, 可行嗎?

嶺南大學Offer : 翻譯系
樹仁大學: 心理系

BB0628 發表於 18-8-6 18:40
請各位JM俾D意見, 阿仔第一二志願想入教大, 但入唔到, 派左A3, 依家得呢兩個Offer,  只係唔知邊間認受性高D ...

嶺  

elbar 發表於 18-8-6 19:15

謝回覆.  為甚麼? 嶺南雖然係8大, 但名聲是否不大好?

BB0628 發表於 18-8-6 19:17

其實, 嶺南大學 到底好唔好? 認受性高唔高? 有無高人俾下意見, 謝謝!

回覆樓主:

只知朋友孩子嶺南商學院,畢業出來可揾到工作

brother4 發表於 18-8-6 22:24
只知朋友孩子嶺南商學院,畢業出來可揾到工作
Thanks for your information.

BB0628 發表於 18-8-6 18:40
請各位JM俾D意見, 阿仔第一二志願想入教大, 但入唔到, 派左A3, 依家得呢兩個Offer,  只係唔知邊間認受性高D ...
嶺大始終是八大之一,認受性比OU高。

回覆樓主

大學教育唔止主修課程,副修,選修科嘅選擇,其他學習經驗例如海外交流等等,都講究資源,八大資源始終比較多。

jclee 發表於 18-8-7 10:37
大學教育唔止主修課程,副修,選修科嘅選擇,其他學習經驗例如海外交流等等,都講究資源,八大資源始終比較 ...

路過!樹仁有海外交流,如去日本交流,朋友話位有不少但短期性的

BB0628 發表於 18-8-6 19:17

嶺大是政府8大其中一間,揾工認受性較高。

樹大是私大,有些僱主比人工當High Diploma 的價錢。

tpmon 發表於 18-8-7 20:31
嶺大是政府8大其中一間,揾工認受性較高。

樹大是私大,有些僱主比人工當High Diploma 的價錢。
經過一晚思考, 加上親朋戚友綜合意見 (包括EK各位意見), 阿仔終於肯入嶺大啦 (最主要原因之一, 佢發現嶺多交留的機會, 每學期有半年可以去其他國家做交換生, 而且選擇多)

所以今日已交左留位費, 又去埋仁大申請Refund 留位費.  唉...........其實這是不好中最好的選擇

Anyway, 謝謝各位意見, 希望大家仔仔女女係大學生活愉快

林金    發表於 18-8-10 13:46
小時了了    發表於 18-8-7 21:11

jclee 發表於 18-8-7 10:37
大學教育唔止主修課程,副修,選修科嘅選擇,其他學習經驗例如海外交流等等,都講究資源,八大資源始終比較 ...
  好見解

BB0628 發表於 18-8-7 20:50
經過一晚思考, 加上親朋戚友綜合意見 (包括EK各位意見), 阿仔終於肯入嶺大啦 (最主要原因之一, 佢發現嶺多 ...

BB0628 發表於 18-8-7 20:50
經過一晚思考, 加上親朋戚友綜合意見 (包括EK各位意見), 阿仔終於肯入嶺大啦 (最主要原因之一, 佢發現嶺多 ...
我囡又係,a1,2都冇機,a3降低填嶺南,最後都要接受,好在見到話師生比例好,又有80%出國機會,所以我先安心,大家加油

lam0789 發表於 18-8-7 21:41
我囡又係,a1,2都冇機,a3降低填嶺南,最後都要接受,好在見到話師生比例好,又有80%出國機會,所以我先安 ...

Hello,  大學同窗喎, 你囡讀邊科呀?

大家都努力, 加油

lam0789 發表於 18-8-7 21:41
我囡又係,a1,2都冇機,a3降低填嶺南,最後都要接受,好在見到話師生比例好,又有80%出國機會,所以我先安 ...

請問你女女幾多分?thx

BB0628 發表於 18-8-7 21:53
Hello,  大學同窗喎, 你囡讀邊科呀?

大家都努力, 加油
BA, 你呢? 😁

Fion710 發表於 18-8-7 21:59
請問你女女幾多分?thx
22,我 c91覺得而家d計分好難玩,每間大學/學科計法都唔一樣,又唔係每間都有system 幫你計,我睇到有些眼花撩亂

lam0789 發表於 18-8-7 22:06
BA, 你呢? 😁

翻釋 Translate 呀!  阿仔最鐘意語文, 特別係英文

係呢, 你知唔知, 第一年要Posting 喎...........

lam0789 發表於 18-8-7 22:10
22,我 c91覺得而家d計分好難玩,每間大學/學科計法都唔一樣,又唔係每間都有system 幫你計,我睇到有些眼 ...

係呀, 港大翻釋系要成32分呀, 痴痴地, 有32分不如讀Law啦