用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Esf year 1 lunch
go

Esf year 1 lunch

想請教大家幫小朋友準備咩lunch返學呢?
另學校有沒有訂餐服務?謝謝 :)

回覆樓主

你邊間esf?

回覆樓主

間間安排唔一樣,你係邊間?

mamaishere 發表於 18-8-6 22:22
間間安排唔一樣,你係邊間?

Bradbury school, thank you :)

beansky 發表於 18-8-6 23:13
Bradbury school, thank you :)

我仔當年都係Bradbury,帶足6年lunch。

想當年我經常預備青瓜卷,蟹柳卷,飯團等配烚蛋,凍肉如火腿、燒牛肉等三文治配粟米粒,炒飯咁。

間中會整下瑞士雞翼(起左骨),日式炸物,韓式涼拌菠菜之類。總之以凍食為主。我仔除左帶保溫冰袋,仲會帶一大塊ice pack。

炒飯同雞翼當時就用tiger 盛載,加埋水樽,其實都幾重。好彩佢地書包無乜書囉。

希望比到d idea 你

Glossimar 發表於 18-8-8 11:44

想當年我經常預備青瓜卷,蟹柳卷,飯團等配烚蛋,凍肉如火腿、燒 ...

幫到好多, 多謝你呀!:)

想當年我經常預備青瓜卷,蟹柳卷,飯團等配烚蛋,凍肉如火腿、燒 ...

想問下Bradbury School中午可否送飯去學校?

很靚!但為什麼不吃學校飯呢?

miacasa 發表於 18-8-9 14:49
想問下Bradbury School中午可否送飯去學校?

我姨甥讀緊,ESF唔可以送飯,要帶飯就要返學時帶定,所以大部分亞洲人用Thermo保溫意粉炒飯炒烏冬之類,尤其係冬天。小朋友夏天間中用普通lunchbox帶壽司三文治。

Moonlight819 發表於 18-8-9 16:11
很靚!但為什麼不吃學校飯呢?

唔係間間都有lunch service,某啲校舍無安排午餐供應商就要自己帶。

mamaishere 發表於 18-8-9 18:08
唔係間間都有lunch service,某啲校舍無安排午餐供應商就要自己帶。

哪間沒有?小朋友冬天就算用暖盒也易凍!

Moonlight819 發表於 18-8-9 21:07

其實ESF係跟地區報,你都無得揀邊間,所以最緊要係你嗰間有。我唔識人讀曬咁多間分校所以summarize唔到,應該比較大嘅校舍先有,例如KJS, QBS, SJS (有錯請更正)

mamaishere 發表於 18-8-9 22:02
其實ESF係跟地區報,你都無得揀邊間,所以最緊要係你嗰間有。我唔識人讀曬咁多間分校所以summarize唔到, ...

Thanks! 即是可能BHS就沒有..

Moonlight819 發表於 18-8-9 22:21

Thanks! 即是可能BHS就沒有..

Bhs 有得訂lunch

Looks very yummy, thanks for sharing :)

So nice, 你早上起來整壽司?如果早上褒飯D飯熱點整呢?飯褒前一晚用時間制可以嗎?

964000 發表於 18-8-10 05:47
So nice, 你早上起來整壽司?如果早上褒飯D飯熱點整呢?飯褒前一晚用時間制可以嗎?
...

因為唔想小朋友食隔夜食物,所以每天早上5點幾起身煮,風雨不改,真係煮足6年。上左中學終於甩難

至於保溫壺,每次用之前,我都會倒大滾水落去坐佢20-30分鐘,所以阿仔話到12點食晏時,都仲ok熱架。

我問返阿仔,當年同學仔午餐食d乜,佢話多數三文治同pizza,仲會交換食物。幾年前嘅Bradbury 白人佔大多數,華人反而係小數民族,所以比較少人食飯,多數都食d凍冰冰嘅野囉。

Bradbury 有規定唔準帶有Nut 同會令小朋友有機會致敏嘅食物(詳情唔記得了)。

Moonlight819 發表於 18-8-9 21:07

用大滾水倒落個飯壺,關埋蓋淥佢20分鐘,再立即將食物放入,就可以keep到7-8個鐘熱。我果陣買圓型有2隔獨立盒果隻款,非常唔錯。

beansky 發表於 18-8-8 13:48
幫到好多, 多謝你呀!:)

幫到就好,希望你小朋友係Bradbury 讀得開心

Glossimar 發表於 18-8-10 10:29
幫到就好,希望你小朋友係Bradbury 讀得開心

Hello! 你好勁呀!整足6年!仲咁有心機!
我想請問一下咁Bradbury School係咪即係無得訂餐?謝謝 thanks a lot!