用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 阿仔城大材料工程有offer ,有冇jm比吓意見? ...
go

阿仔城大材料工程有offer ,有冇jm比吓意見? [複製鏈接]

阿仔偏向想教書,頭二志願教大落空,第三志願城大材料工程有offer,而之前教大自資學士也收咗,依家好頭痛…
   2    0    0    0

回覆 tszyan1001 的帖子

恭喜曬!如果興趣行先,梗系去教大自資,畢竟學費有30800資助之後,相差不多了。

謝謝你提供意見!但教大自資學士不是八大,冇得資助,所以幾貴,但屋企暫時都比得起既,只是怕讀完自資得個吉,浪費光陰卻冇出路

回覆樓主:

請問你仔仔幾多分?謝謝

30800不是資助8大的,正正是資助8大以外的,只要符合成績達3322,讀的是自資學士學位課程,就可以申請啦。你打電話21529000問問啦。

醒目開學勳章 王國長老

樹熊MA 發表於 18-8-6 15:17

30800不是資助8大的,正正是資助8大以外的,只要符合成績達3322,讀的是自資學士 ...

https://www.cspe.edu.hk/resources/pdf/tc/NSS/NSS_Prog1819_TC.pdf
真係無教大

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主:

真係頭痕。我都係岩岩掙扎完,最後揀幼教,放自資business學位課程
因阿女話佢想讀幼教教多過business

回覆 Charlotte_mom 的帖子

讀幼教應該易找工些, 但幼稚園教師很辛苦的, 你囡囡怕不怕辛苦?

醒目開學勳章 王國長老

kk1186 發表於 18-8-6 15:58
回覆 Charlotte_mom 的帖子

讀幼教應該易找工些, 但幼稚園教師很辛苦的, 你囡囡怕不怕辛苦? ...

而家托塔都話無問題
要講講晒,要做research做晒,前景起薪點進修都研究過,連相關part time義工都搭晒路
佢性格適合嘅,捱唔捱得就無眼睇佢了(而家返5.5日暑期工叫攰,睇佢第二時點算

Charlotte_mom 發表於 18-8-6 16:12
而家托塔都話無問題
要講講晒,要做research做晒,前景起薪點進修都研究過,連相關part time義工 ...
孩子讀得開心便好,將來的事,誰能預先知道呢?

醒目開學勳章 王國長老

www 發表於 18-8-6 16:33
孩子讀得開心便好,將來的事,誰能預先知道呢?

True,所以我交俾個天

tszyan1001 發表於 18-8-6 11:43
阿仔偏向想教書,頭二志願教大落空,第三志願城大材料工程有offer,而之前教大自資學士也收咗,依家好頭痛… ...
又會教大落空,反而城大收既!  
教大d位好搶手

係教大仲多人搶

chocolatebean 發表於 18-8-6 19:01
又會教大落空,反而城大收既!  
教大d位好搶手
根據2017的資料,
教大很多科目 Mean Score 20-21,
城大材料工程 Mean Score 19。

回覆樓主

小女 擺b2都入左cityN展  A部分一個都入唔到,cityN展又唔係想讀個科  都好頭痕 依家都未交留位費   得番幾粒鐘  唔知點算好   佢就打算retake

betty_18 發表於 18-8-7 08:45
小女 擺b2都入左cityN展  A部分一個都入唔到,cityN展又唔係想讀個科  都好頭痕 依家都未交留位費   得番幾 ...
Retake, 要看今年考得多少分,距離心儀科目的分數差多少。

betty_18 發表於 18-8-7 08:45
小女 擺b2都入左cityN展  A部分一個都入唔到,cityN展又唔係想讀個科  都好頭痕 依家都未交留位費   得番幾 ...
如果可以早啲決定,唔想讀個科就唔好擺落JUPAS,等候補都好。

tszyan1001 發表於 18-8-6 12:21
謝謝你提供意見!但教大自資學士不是八大,冇得資助,所以幾貴,但屋企暫時都比得起既,只是怕讀完自資得個吉,浪 ...

如果無興趣讀材料工程,勉強讀,只怕成績唔會好。教大自資課程質素有保證,畢業生就業一向唔錯架

謝謝你們宝貴的意見

回覆 chocolatebean 的帖子

教大111人爭一個位啊
‹ 上一主題|下一主題