用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生   [複製鏈接]

ilyrd 發表於 18-8-8 10:22
咁我真係識得两個教中學老師,佢地言談間同我講讀IB對能夠識得"吹大吹多"件事嘅學生有優勝,佢地重話讀得DSE ...

只有少數人唔洗準備都吹得好叻,绝大部分人要做好一個presentation, 係要花時間構思,準備和練習,ib這方面会俾學生多D機会嘗試

剛剛記起這個故事,是約拿書吧:“你這樣發怒合乎理嗎?”
("Have you any right to be angry? ")

他不答, 也不想參與尼尼微全城的悔改禱告與過程, 所以自己在城外東邊搭個
棚住. 想旁觀尼尼微城的向善過程, 上帝出手在他的搭棚外, 生出一株蓖麻, 正
剛高過他的頭, 可以遮蔭免日曬之苦. 他也為著這株植物的好作用, 欣喜快樂!
次日一早, 上帝前晚安排一隻蟲, 竟將這蓖麻蛀枯了! 正午的太陽, 直曬著約拿
也罷了;上帝還安排炎熱的東風, 吹得他熱得發昏! 於是約拿就又生氣了,
向上帝為自己求死~~
“我死了比活著還好!”
("It would be better for me to die than to live." )

上帝還耐著性子問
“你因這棵蓖麻發怒合乎理嗎?”
("Do you have a right to be angry above the vine?")
他居然還答
“我發怒以致於死,都合乎理!”
("I do, I am angry enough to die.")
上帝此時立即點撥他說
“這蓖麻不是你栽種的,也不是你培養的,一夜發生,一夜乾死,你尚且
愛惜;何況這尼尼微大城,其中不能分辨左手右手的有十二萬多人(指孩子)
,並有許多牲畜,我豈能不愛惜呢?”

先知約拿最可貴的地方就是, 忠實地將自己的內心轉折, 近乎幼稚的坦率,
全然記錄, 親筆寫成了<約拿書 >. 我們讀<約拿書>時, 不單單知道這奇妙的
故事與脾氣耿直的先知, 更幫助我們深思~~每當我們自以為上帝多此一舉的
時候, 應放先下主觀, 學習順服. 同時認識明白上帝不僅擁有掌管一切的主權;
同時也有包容,慈愛,智慧,與幽默的一面!

jessimm 發表於 18-8-8 10:59
動物大遷徙, 震憾與壯麗. It's great

好中物種更替。

JustAParent 發表於 18-8-8 02:22
你唔使咁激動,無人迫你仔女做牛喎,香港好自由,你有權行IB捷徑的。
又無需甘偏激, 說什麼IB捷徑, IB, GCE & DSE 所有都係政府及各大學所承認的, 跟蘋果同橙一樣無得可以比較, 只有適唔適合學生而以, IB生一樣要下苦工 若想有好成績.  我聽過某大學d教授講, 佢地 prefer IB 生, 因為佢地唔會好似DSE生淨識死讀書
我又聽過另某大學d教授講, 佢地 prefer DSE生, 因 IB生太有主見, 佢地大學d教授唔多接受.

回覆 jessimm 的帖子

對!寧缺勿濫!要維持醫護人員水平!

回覆 mansdom 的帖子

我睇IB,GCE等學制在港與DSE既競爭,不限於醫學院,亦包括其他學系。我話IB係捷徑,除了我睇IB唔起,我都認真比較過幾個學制喺香港學生人數,入大學率,試卷等。若然有人堅持IB同DSE在香港係公平機會均等既兩個考試制度,fine,數據都唔理既,我冇乜好爭辯。

至於有人話香港IB受各大專院校歡迎,有乜問題? 我正正覺得呢個係大問題,各大專校長亦肯定唔敢大大聲話冇問題。

香港唔同英國,英國大專教育已經產業化, 學位多過本土學生,學位點派冇大所謂。香港呢?有幾多%DSE學生入到大學?我唔明一個地方點解可以偉大到在大部份市民子女都無冇大學讀既情況下,將大量學位放比有錢走捷徑既人。 當然,"唔同學生有唔同能力,需要唔同學制" 係一個好華麗嘅藉口。 如果教育局真係咁認為, 首先,佢就應該把免費教育分拆為DSE和IB,任全港學生選擇。

JustAParent 發表於 18-8-8 19:09

我睇IB,GCE等學制在港與DSE既競爭,不限於醫學院,亦包括其他學系。我話IB係捷徑,除 ...

用全數dse學生同大學學位比較是否合理?以往中五已有一批人退出爭大學遊戲,其實大家都知無可能全部人入到資助學位,係的話咪大學生更唔值錢?近年dse中英文約一半人合格,單計語文已有一半人無得爭入大學,計落都無2個人爭一個資助學位,如果計埋自資等等,应該人人有大學讀。讀ib孩子是幸福的,家中有資源去支持,但孩子一樣要付出努力,唔係俾咗錢就自然有好成績,你自己都係人父母,又何須睇唔起跟你選擇不同路的人

回覆樓主:

其實大部分在港讀ib學生都未必打算在港升學,今年報道有個45分会去st Andrew 讀医,原則上這個分大機會入兩大。再睇番數據,香港考ib 公開試每年2千幾人,2017/18學年有537人入8大,只佔non jupas兩成。所有non jupas學位,ib 20%, A level 10%, sub degree 50%, others 20%, 其實ib只佔小部分

JustAParent 發表於 18-8-8 19:09

我睇IB,GCE等學制在港與DSE既競爭,不限於醫學院,亦包括其他學系。我話IB係捷徑,除 ...

你覺得香港IB受各大專院校歡迎呢句話係大問題,各大專校長亦肯定唔敢大大聲話冇問題,同樣有家長相信,各大專校長亦肯定唔敢大大聲話有問題.

以我所理解(若有錯請糾正),HKU醫科為例,jupas 留俾香港DSE學生收生百份比係不少於75%, 換句話只有最多25%留俾non-jupas, non-jupas學生當中包括GCE,IB 及其它來自四海既degreeholder. 當中IB生只屬一少撮.
DSE學生入唔到大學, 當中有好多原因,
唔夠分數係其中之一, 大學是否寧可要接收一個唔夠分數DSE學生而放棄一個足夠分數但因屬於non-jupasIB

我不知你睇唔起係 non-jupas學生, 或特定睇唔起non-jpas入面既IB, 若是後者,我相信你一定遭遇到一些事情固才有這樣的原因, 將香港免費教育分拆為DSEIB,任全港學生選擇, 同樣有其它人認為不平。何謂公平何謂公正每個人心中的尺都不同,只要每個考生盡了力便算了.

mansdom 發表於 18-8-8 22:26
你覺得香港IB受各大專院校歡迎呢句話係大問題,各大專校長亦肯定唔敢大大聲話冇問題,同樣有家長相信,各大 ...

很幸運地,我小朋友DSE考得好好,我個人家庭亦從沒有因IB而有任何不快經歷。
我的反感,純因香港考試制度不公及對某些學制傾斜而致,別無其他。

我把話題扯得太遠了,也說多了。大家還是關注一下今年醫學院收生情況吧。

JustAParent 發表於 18-8-8 22:52
很幸運地,我小朋友DSE考得好好,我個人家庭亦從沒有因IB而有任何不快經歷。
我的反感,純因香港考試制度 ...

我無對 IB 反感,仲成日叫人讀 IB添,不過我贊成你的觀點。

香港政府最X街的地方唔系搞衰個教育制度, 系每次搞衰之后,都有一扇後門比權貴、有錢人逃離呢個制度。97 后,搞母語教學,但留翻一批名校做英中;97后,中文重要,就大加直資學校,但到前幾年覺得夠數就唔比學校轉直資;讀國際學校、考IB無問題,但97后,醫生律師呢D專業唔比外國大學畢業生在港執業,香港的大學就大加 non jupas 學位。

政府要搞死普通市民,權貴就有生路。香港一早已經系門第社會。

kwunpa 發表於 18-8-8 23:18
我無對 IB 反感,仲成日叫人讀 IB添,不過我贊成你的觀點。

香港政府最X街的地方唔系搞衰個教育制度, 系 ...

你可能太年輕唔知當年97英文中學問題, 政府打算全部轉中文,陳方安心力爭下保留110間英文中學,我母校是葵涌一間普通教会學校,有幸是其中一間,並不是只有名校才可做英中。至於non jupas for local students名額, 政府從來無設限,各院校自行決定。

poonseelai 發表於 18-8-8 23:40
你可能太年輕唔知當年97英文中學問題, 政府打算全部轉中文,陳方安心力爭下保留110間英文中學,我母校是葵 ...

我都想年輕,不過我估我老過你。

我知系陳方安心爭取,就算佢唔在位,你估班名校唔會爭取?DGS 肯甘順攤做中中?咪玩啦!
就算有人爭取,老董又肯讓步至得呀!

事實上,能保留英中,都系成績好的學校,絕大部分老牌名校可以保留做英中。你母校系唔系 band 1 呀?
事實上,母語教學后,2、3、4綫學校學生英文水平大幅下滑,慘不忍睹,不同學校的學生英文水平兩極化。連帶中學學術成績都兩極化。連帶中學入大學率,尤其是熱門科目的比率亦兩極化。

每次制度改變,不管是什麽原因,出來的效果就是,平民受害,權貴有路走。

poonseelai 發表於 18-8-8 23:40
你可能太年輕唔知當年97英文中學問題, 政府打算全部轉中文,陳方安心力爭下保留110間英文中學,我母校是葵 ...

至於大學收 non jupas 名額,不可否認呢十幾二十年系多佐好多,尤其是所謂神科。

我八十年代尾入兩大(甘系我老D定你老D?),我同班大學同學,以非本地公開試入學的,一個都無。考GCE A level 果 D,多數系入唔到兩大,去考理工。

母語教學?OK!但點解唔系全部學校母語教學?
DSE 甘多缺點都唔改?OK!點解甘多人可以唔考而讀資助學位?

睇完阿sam 與 阿tam, 都係分唔到邊個嘅歌好聽D. 只知道聽廣東歌一定會幫襯佢地

回覆 ABC-DAD 的帖子

咁你的印象又如果呢?

ABC-DAD 發表於 18-8-7 13:25
你印象好似幾刻骨銘心咁。

ABC-DAD 發表於 18-8-8 12:43
你就這麼看重面試的印象?

選工作,配偶,學科及專業都是雙向,你選擇人,人哋亦可以選擇你。

冇話對與錯,去到 equal platform 的時候,就要預咗對家會拒絕你!

萬事留一線,日後好相見。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 18-8-8 12:43
你就這麼看重面試的印象?

我再次利申,小兒是因為成績不如預期,入不到兩所醫學院,當時他面試後的決定,如果夠分是寧願選擇中大!

你不用猜測。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

poonseelai 發表於 18-8-8 21:34
其實大部分在港讀ib學生都未必打算在港升學,今年報道有個45分会去st Andrew 讀医,原則上這個分大機會入兩 ...

//所有non jupas學位,ib 20%, A level 10%, sub degree 50%, others 20%, 其實ib只佔小部分//

sub degree 入 U 的,多數系非熱門科。以副學士入醫科的,應該少之又少(有無人聽聞過?)。醫科法律建築呢D熱門科,IB 系 non jupas 的大戶。
‹ 上一主題|下一主題