用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生   [複製鏈接]

freespeech 發表於 18-8-8 01:19
你覺得香港各大學是 傻的嗎?如果IB學生唔夠DSE學生好,為何還收咁多1B學生?我相信DSE的學生是日讀晚讀, ...

Year
  Band A
  Band B
  Band C
  Band D
  Band E
  Total

是否代表"CU終於發覺DSE學生好, 收多啲DSE學生"?
DSE的學生日讀夜讀,啱晒讀medi.

見到咁多同校生入醫科,我覺得並非好事。現今學生可能較實際(又或者受家庭影響而選醫),所以未必個個都有興趣或者真的想行醫。花咁多年時間讀醫,若後期發覺唔啱自己才轉科的話,只是浪費資源及時間。

希望drop rate唔好咁高啦。

cow 發表於 18-8-8 09:22
Intercalated BSc will be studied at hku?

UK, one year intercalated BSc.

They can also study  the Master of Public Health or Research (something like that) if they want to stay in HK.  Alternatively, they can take non-medical related courses from other faculties at HKU if stay in HK. The choices are there for them.

cow 發表於 18-8-8 09:34
是否代表"CU終於發覺DSE學生好, 收多啲DSE學生"?
個人認為DSE 更能反映academic capability.

Repeated and deleted

JustAParent 發表於 18-8-8 02:22
你唔使咁激動,無人迫你仔女做牛喎,香港好自由,你有權行IB捷徑的。
咁我真係識得两個教中學老師,佢地言談間同我講讀IB對能夠識得"吹大吹多"件事嘅學生有優勝,佢地重話讀得DSE勁嘅去讀IB都大多沒有問題,但相反未必得.

回覆 jessimm 的帖子

https://youtu.be/o-FCWsMK5RQ

For everyone

For they deserve to be there.

kyliema2006 發表於 18-8-8 09:36
見到咁多同校生入醫科,我覺得並非好事。現今學生可能較實際(又或者受家庭影響而選醫),所以未必個個都有 ...
十幾年前,曾經有個診所醫生,佢亞爸同大哥都係醫生,佢知我經常到國内不同省市,竟然問我大陸的股票同樓市,佢重越講越興奮,同我講根本唔喜歡讀醫......嗰次之後,我冇再睇佢,揾第二個.

jessimm 發表於 18-8-8 08:58
教授, consultant, AC 都期待緊熱切地招呼
付出換嚟一個新嘅轉變,能帶來新的能量去面對未來嘅挑戰。

ABC-DAD 發表於 18-8-8 10:37
付出換嚟一個新嘅轉變,能帶來新的能量去面對未來嘅挑戰。
動物大遷徙, 震憾與壯麗. It's great

https://youtu.be/LRP8d7hhpoQ

同上面隻歌一樣,不過換左唔同技巧唱,水平一樣高。

與其比較高下,不如靜心細意品味內容。

kyliema2006 發表於 18-8-8 09:36
見到咁多同校生入醫科,我覺得並非好事。現今學生可能較實際(又或者受家庭影響而選醫),所以未必個個都有 ...

中大唔知,最近同一個有份收生的港大醫學院教授傾開,HKAL 到 DSE 的 drop out rate 差不多!女生比男生多,可能女生比男生多些人數。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 18-8-7 13:34
選擇中大港大醫學院,應以課程設計,自身承受能力, 校譽,將來人際網絡、前途等為首要考慮。

面試教授 ...

好事,終於有進步!

連基本禮貌都沒有,學生自己會識選擇,特別不是填鴨仔。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 18-8-7 13:25
你印象好似幾刻骨銘心咁。

最弊不是我個仔一個人的經驗

ANChan59 發表於 18-8-8 11:41
好事,終於有進步!

連基本禮貌都沒有,學生自己會識選擇,特別不是填鴨仔。

哈哈,我想講嘅係,有啲嘢真係唔需要咁介意。 入到去, 學生就會發現, 不論中大港大醫學院, 其實D教授對學生都唔錯。

你講嘅無禮高高在上例子,令我諗返起女兒升中面試時,不停有人話校長囂張故意刁難學生等等,入到去先發覺佢人品好好,好受學生歡迎。

選校,好多其他考慮比對某教授片面印象重要。我最近都聽過朋友仔仔話某D教授好串㗎,我講笑咁回應,講到串你哋中學既學生都響曬朵唔輸蝕啦。

面試在食飯,我又唔覺得有問題喎,第日出嚟社會打工,好多公司老板都喜歡响酒店食住早餐同你面試. (特別响星期六)

ilyrd 發表於 18-8-8 12:15
面試在食飯,我又唔覺得有問題喎,第日出嚟社會打工,好多公司老板都喜歡响酒店食住早餐同你面試. (特別响星期 ...

同意。
有些事,未必表面睇咁簡單,外人亦未必掌握。
舉個例,或者個interviewer係唔想出面等緊嘅其他interviewee 等所以連食飯時間都要一路爬飯盒一边interview

回覆樓主:

任何學制也有其強弱項,同一學制有人發揮得好有人無咁好,即使高分入三大亦唔代表工作会叻過人,我公司今年二個三大畢業生,dse高分入大學,但做事不及其他五大畢業生,其中一個probation都可能過唔到

ANChan59 發表於 18-8-8 11:45
最弊不是我個仔一個人的經驗
你就這麼看重面試的印象?

事實,很有經驗的面試人,也難在一次會面百分百把握到對方能力的全部。
印象是雙向的吧?用這點印象去評價整體,對雙方都不公平。
‹ 上一主題|下一主題