用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生   [複製鏈接]

熱血勳章

JustAParent 發表於 18-8-6 12:54
Enrichment year絕對係一個大問題。頭一年迫你讀到死,之後enrichment year唔知做乜,變咗hea year。 相較 ...

有親戚今年DSE入左中大,冇報港大。就係唔鐘意enrichment year。

EASTCOAST 發表於 18-9-20 09:09
有親戚今年DSE入左中大,冇報港大。就係唔鐘意enrichment year。
我都認為係主因。核心係頭兩年好Chur 。
又講到好易會肥佬。

揀大學好個人,合理嘅。

熱血勳章

ABC-DAD 發表於 18-9-20 10:16
我都認為係主因。核心係頭兩年好Chur 。
又講到好易會肥佬。

chur 唔chur 因人而異,相對於專科考試,咁呢5年又唔算chur

EASTCOAST 發表於 18-9-20 10:33
chur 唔chur 因人而異,相對於專科考試,咁呢5年又唔算chur
對1y嘅新鮮人講專科太遠啦。
唔喜歡Enrichment year 啲咩呢?

過到頭兩年嘅暫時都好投入EY  幾滿意咁。返嚟點就唔知。

熱血勳章

ABC-DAD 發表於 18-9-20 10:49
對1y嘅新鮮人講專科太遠啦。
唔喜歡Enrichment year 啲咩呢?

鐘意第一年hea 好過笫三牟hea

EASTCOAST 發表於 18-9-20 11:24
鐘意第一年hea 好過笫三牟hea
又真係普遍大一嘅心理,入大學前都跑左咁多年。

回覆 ABC-DAD 的帖子

咁多唔多同學過唔到頭兩年?

AAWORKDAD 發表於 18-9-20 11:38
回覆 ABC-DAD 的帖子

咁多唔多同學過唔到頭兩年?
點先多?我唔係數據派,無實質數。無專登去問,圍內熟嘅無。

最好話好多嘅人提供個實數去校對下。

DSE 讀得夠水平,一樣有國際好院校認可,我情願多口的公開嘅 獎學金學額畀本地高中生出國讀書,實際好多。爭取商界投放資助加實習機會更理想,好過齋鬧唔幫手。

http://news.takungpao.com.hk/paper/q/2015/0716/3058771.html2015年文章會唔會值得睇下

回覆樓主:

我又嚟撩交嗌
enrichment year應該只係對dse嘅學生 影響比較大
根據一啲高人所講
dse 係比較接近以前嘅中學文憑試
學嘅嘢係畀a level小
所以喺新學制下
因為遷就啲學生
大學就要讀六年至四年啦
要靠嗰一年追 返啲未學過嘅嘢
我哋睇睇英國
醫科讀五年
佢哋絕大部分係收ib同a level學生
5年完全冇問題
有啲學生會揀讀多一年intercalated degree
有啲甚至乎揀一啲 同醫科完全唔同嘅嘢嚟讀
大部分人都讀得幾happy

dse 學生就可能比較吃力啦

呢個唔知會唔會係少咗呢一啲dse學生揀港大嘅原因

我覺得係一句就夠,《謠言止於智者》。

wcu 發表於 18-9-22 13:10
我又嚟撩交嗌
enrichment year應該只係對dse嘅學生 影響比較大
根據一啲高人所講
唔算撩交嗌,就你講嘅表達下所見所聞,受EY 未知情況影響到嘅應屆DSE 生有所選擇似乎係成立,AL 學生唔介意亦好正常,大概一心回港為MBBS  未必會輕易動搖,而且有外國生活同學習慣經驗,人會比較成熟,會明白EY嘅機會係值得珍視。至於AL 讀多左會著數過DSE ,我估係出於對醫科課程頭3年要在兩年內完成係咩一回事唔夠瞭解。

總的來說,要時間調整下先知EY 會為學生同學系帶來咩新嘅動力或者係正面,亦不排除仍然有負面經驗,有時現實同期望未必一時間有合理嘅配對。

都多謝加入新思維。#我見到嘅都只係某個面,唔係全部,多多包涵。

ABC-DAD 發表於 18-9-22 18:49
唔算撩交嗌,就你講嘅表達下所見所聞,受EY 未知情況影響到嘅應屆DSE 生有所選擇似乎係成立,AL 學生唔介意 ...

我承認我係唔係好了解而家6年醫科嘅課程
用英國醫科做 比較
係想指出 ib同埋a level嘅學生更加能夠喺五年之內完成醫科課程
dse 學生 無論佢哋考試成績點樣好
個考試幾難
幾難攞五星星都好
都不能否認一個事實
就係佢哋識嘅嘢係畀ib同a level嘅學生少
呢啲小小嘅分野
喺五年醫科課程裏面 好可能會影響佢哋嘅學習
我唔係話佢哋唔得
不過係要更加努力
呢一個係基於一個假設
就係 英國醫科畢業生同香港醫科畢業生嘅水準係一樣
呢個假設都應該好符合現實

wcu 發表於 18-9-23 01:07
用英國醫科做 比較
係想指出 ib同埋a level嘅學生更加能夠喺五年 ...

所以我好反對中大 用入學成績 比dse 學生直入第二年
畀ib或者a level嘅學生豁免第一年就差唔多

wcu 發表於 18-9-23 01:07
用英國醫科做 比較
係想指出 ib同埋a level嘅學生更加能夠喺五年 ...

我所觀察到的跟你相反.

英國大學大多數讀3(醫科讀五年). 由於時間短, year 1 已很major focus, 沒有太多foundation subjects. 由於IB/A Level 課程和考試程度較淺 (相對DSE,Singapore-Cambridge, etc而言) , 許多本土學生都跟不上大學課程, 尤其是理工科, 所以轉系和  drop-out rate相當高,英國國內一直有意改革。反而DSE 理科生讀英國大學普遍冇咁吃力。

至於英國大學醫科由於學位不足,根本好少收外來學生,以DSE入讀的更加少。

應唔應付到都係因人而異,英國大學有英國嘅制度,有MbChB 亦有MBBS. 有朋友在那邊醫學院教書,未聽過有把AL 和其他學制如此分別評價,AL 本不是334,回港要讀4-6年是自己選擇吧,在大學幾年,各自諗下如何處理自己學業前途,唔會再去計較人地 DSE 自己AL 咁幼稚啩?唔通收graduated student 又唔同對待咩,好多時自己有無料,心知肚明。第一年入醫學院,都係新鮮人一個。

回覆樓主:

我都相信因人而異,之前聽過人講ib knowledge 唔夠深入,問過去年ib入港大医会否因此追得辛苦,佢話唔覺,仲有ib同學成績最好(無講清楚邊方面)。

其實醫學院需要用的phy chem bio knowledge 並不多! 雖然DSE 比 AL n IB的syllabus 可能少啲啲, 但份卷更深更難攞高分,所以DSE 高分直入醫科核心課程絕對沒有問題。 當年在下考完中學會考中六hea 了一年直入醫科也沒有問題,同班拔尖同學的表現並不差於AL 3 A 考生, 所以醫學院也搏命收拔尖生。

但是香港現正DSE 的選修科好怪, DSE 完全冇讀chemistry 或biology 也可入醫學院,亦即是連中學會考的程度也沒有, 這批人如果直入醫科core 課程 而跳過基礎年,會有一定問題,咁無話會升唔到班,做不了醫生,只是教授教得辛苦,學生因為有盲點也學得辛苦。
‹ 上一主題|下一主題