用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 醫科收生
樓主: nhi
go

醫科收生   [複製鏈接]

fionwong2707 發表於 18-10-24 12:20
回覆 73662710 的帖子

如果今年已入讀本地大學一年級 (不是中大), 是否一定要放棄現有的學位, 再報聯招?
問教育局和大學比較安全

fionwong2707 發表於 18-10-24 12:20

如果今年已入讀本地大學一年級 (不是中大), 是否一定要放棄現有的學位, 再報聯招?

如果已讀緊嗰個係UGC學位,需要放棄先可再參加JUPAS。如果係自資課程就唔需要(SSSDP或JUPAS可派到嘅可能都唔得)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

對, 其實知道機會不大, 問一問也無妨, 謝!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

回覆 hkpapa852 的帖子

放棄係好重大決定, 4+3無40分應該不會, 謝!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_287.gif[/img]

AAWORKDAD 發表於 18-10-19 14:09
回覆 jessimm 的帖子

如果英文或中文未達入大學要求,又收唔收?

香港大學最基本嘅收生要求係3322 33

AAWORKDAD 發表於 18-10-19 14:09
回覆 jessimm 的帖子

如果英文或中文未達入大學要求,又收唔收?

梗係唔收啦 每間大學都有佢 最低分要求

fionwong2707 發表於 18-10-24 15:29
回覆 hkpapa852 的帖子

放棄係好重大決定, 4+3無40分應該不會, 謝!

可以考慮用NJ條隊去考
不過唔肯定讀緊UGC學位報NJ駛唔駛放棄原有學位(我估唔駛)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

無希望

回覆樓主:

以下數字只是給大家參考, 請自行判斷策略。

2018 港大醫學院收生:

IB = 47名
全港ib考生總數 = 2291
47/2291 = 2.05%

JUPAS = 114名
DSE 全部學校考生 = 59039
114/59039 = 0.19%

2.05% / 0.19% = 107.89

轉載 :

DSE 個基數大, 最差的一群學生組别在GCE-AL 及IB 不會出现 (中産或以上才會揀non-dse, 亦有資源催谷子女成績), 最top 學生的比例在後兩者自然高d, 而不是後兩者易考d。

只看數字,會有誤導成份,例如聖保x男女中學,有提供DSE及IB課程,但是如要撰IB 則需要根據成績由學校挑撰。

所以,入得這些學校已是千挑萬選,再從中㨂最top嘅讀IB,十個八個狀元、榜眼不足為奇。

workingmom 發表於 18-11-7 06:53
以下數字只是給大家參考, 請自行判斷策略。

2018 港大醫學院收生:
條數計錯晒!!

不可單看全港IB考生總數來計數。重有來自英國, 美國, 星加坡, 馬來西亞等IB考生都有報讀香港的大學。所以,總IB考生要比2291這個數大得多

DSE考生 5萬幾人, 有實力考入神科比例有幾多? 條數真係應該咁計?
有誤導成份吧!

bbtung 發表於 18-11-7 08:55
轉載 :

DSE 個基數大, 最差的一群學生組别在GCE-AL 及IB 不會出现 (中産或以上才會揀non-dse, 亦有資源催 ...
認同, 其實好多考IB 和 AL 的學生不只放香港的大學為目標, 也放眼海外學府, 最近就有兩個 HKAGE 同學經AL 入了OXBRIDGE.

.....

samsam123321 發表於 18-11-7 17:22
明顯局高官係因為有海外教育津貼所以送仔女外國,沒有其他

但局長沒有子女教育津貼。

workingmom 發表於 18-11-7 20:10
但局長沒有子女教育津貼。

......

freespeech 發表於 18-8-7 00:43
係唔會空左,社會都不接受啦,一直說医生唔夠呀!
但要HKU降低少少分數收夠人,依數據來說未能高於CU,就唔 ...

如果收得太少, 學系的資源是會被扣減的。 一般的做法都是用non-jupas的學生來填數, 造成用non JUPAS 申請入學容易得多, 所以 一衆局長和高官 的子女 都不會參與dse和jupas派位。 更令人唏噓的是, 一間英國的出名學店, 進入港大醫科的成功率竟然 離奇地 高,  香港的傳統名校 也全都望塵莫及!

workingmom 發表於 18-11-12 10:58
如果收得太少, 學系的資源是會被扣減的。 一般的做法都是用non-jupas的學生來填數, 造成用non JUPAS 申 ...

那間學店係有辦法既,亞洲讀書模式西方考試題目,其他學校唔夠佢玩啦。去年畢業生,49% (如果我冇記錯) 入 UK G5 (Oxbridge, LSE, Imperial, UCL) 喎。咁香港兩間醫學院係要中門大開,擇優而錄嘛,有同學出去學店轉個身返入港大醫學院,人之常情,正常不過。

hkpapa852 發表於 18-10-26 08:09
可以考慮用NJ條隊去考
不過唔肯定讀緊UGC學位報NJ駛唔駛放棄原有學位(我估唔駛)
...
唔使,我n年前試過

‹ 上一主題|下一主題