用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 聯招今放榜 9狀元港大佔6
go

聯招今放榜 9狀元港大佔6 [複製鏈接]

【明報專訊】大學聯招(JUPAS)今日放榜,9名文憑試狀元由香港大學及中文大學包攬,分別取錄6人和3人,最多人讀醫科及法律系。今屆文憑試有21,205名日校考生考獲入讀學士最低門檻「33222」,15,683人經聯招獲八大取錄,比率為74%,與往年相若。多所自資院校今日開放現場收生,供失落聯招學位的學生申請(見表)。

萬五人獲派八大資助學位

JUPAS收生結果上午9時揭曉,今屆有    46,703人申請JUPAS,適齡考生持續下降,申請者較去年少近1800人。今年有21,205日校考生取得「33222」(中英數通識4核心科及1選修科),符合入讀學士資格,16,538人經JUPAS獲學位,若扣除公開大學855個自資學士學額,15,683人獲派八大資助學士。

超級狀元入港大醫學院

今年有9名文憑試狀元(7科5**或以上),唯一的8科5**及數學延伸部分同獲5**的「超級狀元」喇沙書院黃子衡,以及拔萃女書院林悅兒,會入讀港大內外全科醫學士。港大稱,醫科考生平均成績(最佳6科)持續在39分以上,為近年最高分數,取錄14名考獲6科5**或以上學生。

其餘4名入港大的狀元,包括聖保羅男女中學黃程灝、藍正宏,分別獲工商管理學學士(法學)及法學士(雙學位課程)、法學士取錄,拔萃男書院沈家浩獲牙醫學系取錄,德望學校李焯瑩則入讀社會科學學士(政治學與法學)及法學士(雙學位課程)。

中大取錄其餘3狀元

中大取錄3名狀元,聖保羅男女中學陸禧選讀環球商業管理,皇仁書院袁瑋謙選讀中大醫科(環球醫學領袖培訓專修)。另外拔萃女書院梁芷喬早前已表明會赴牛津大學升學,修讀哲學、政治學及經濟學。

今年亦誕生30名「榜眼」(6科5**),港大及中大分別錄取16和11人,3人報讀科技大學環球商業管理。此外,大學聯招處公布3227人獲派SSSDP(指定專業/界別課程資助計劃)合共37課程的學位。有4課程納入SSSDP的東華學院,以放射治療學競爭最激烈,平均約18人爭一席。有12個SSSDP課程的公大,以護理學(普通科)、國際款待及景區管理最受歡迎。

3    0    0    0

八大之外路仍多 選擇宜務實(星島社論)

大學聯合招生今天放榜,雖然今年報考文憑試人數減少,但是考生平均成績提升,符合報讀資格者反而微增,學額競爭保持激烈,獲八所資助大學錄取者固然放下心頭大石,向隅者就要另謀升學途徑,有的已經報讀自資課程作為後備,而沒有「B計畫」者,就要為向院校叩門而頻撲。

由於適齡人口的變化,今年文憑試考生人數首度跌破六萬,雖然八大收取本地生學額保持一萬五千個,但是考獲入學最低要求成績的學生有二萬一千多位,就算加上一些獲政府「買位」的自資院校學位課程,仍然有一千五百名考生讀不到資助學位課程,相信當中大部分會轉讀自資課程。

通常一些成績處於資助大學取錄邊緣水平者,會預先報讀一些自資院校的課程,以便萬一得不到資助院校取錄,仍然可以繼續升學。其實,同類現象早在幼稚園升小學的階段已經開始,一些家長為子女報讀心儀資助名校之餘,亦會多報幾所私立或直資小學,萬一派位不理想,都有其他好學校選擇。

學生和家長 應調整心態

無論升大中小學,選校策略都非常重要,升大學還要講求選科,一些排名較低的大學的熱門科目,可能比排名較高大學的冷門科目,更難讓人中選。由於今年考生平均成績比去年好,要是考生單以去年收錄分數水平來作為選科參考,容易過分樂觀,最後失望收場。

一些作為後備之選的私立和直資小學,校譽和水平比很多資助小學為佳,只是學費昂貴;而作為文憑試考生後備之選的自資院校,學費較貴,也稍欠資助院校的名牌效應,故部分學生和家長會有些猶豫。

其實,這類向隅考生和他們的家長,都宜調整心態。經濟方面,政府今年首次向修讀非與資助大學掛鈎的十五所自資院校學士學位課程的學生,每人提供三萬元學費補貼,導致部分課程的學費比資助大學課程還要低,可以紓減學生的財政負擔。

此外,無論是資助大學還是自資院校,都有一些被視為「水泡」的較易取錄學生的課程,要是這些課程與考生的志趣和能力相符,考生自然如魚得水,但如果考生對有關課程根本沒有興趣,只是為躋身大學而勉強報讀,就要同時作其他選擇,當中還須考慮自己將來的職業取向,看那些學科將來有利於就業。

職業導向課程 出路不俗

一些具有專業技能培訓的高級文憑課程,畢業出路與大學生相差不大,甚至更加搶手。要是考生對這類課程有興趣,又評估自己的能力足以應付,可以多作考慮,將來讀出好成績,還可以銜接大學課程繼續進修學位,就算不再升讀大學,都可以在職場上有「專門技能」的本錢,不愁沒好前景。

這些學生面對艱難選擇,除了考慮到自己興趣、能力、學科及就業前景之外,還可能包括家長對自己的期望。家長的體諒和支持,將有助子女作出最適合自己的抉擇。

多謝分享

回覆樓主

謝謝分享

考生視SSSDP為水泡 損人不利己(程尚達)

大學聯招日前放榜,政府在下學年起把指定專業\界別課程資助計畫(SSSDP)恒常化,每年資助學額由約一千個增至約三千個,雖然SSSDP名額增加,帳面上令聯招「未有着落」的考生人數大減,但實際不少考生卻放棄獲派的SSSDP學額,轉投自資學士學位課程。有教育界友好分析,這既是聯招機制的設計問題,亦反映SSSDP未必適合考生需求。

今年聯招共派出三千二百二十七個SSSDP學位,資助課程由原來的十五個增至二十七個,涵蓋護理、建築及工程、檢測及認證、創意工業、電腦科學、金融科技、保險、物流、旅遊及款待、運動及康樂,其中公開大學受惠最多,共十二個課程逾千個學額獲資助。有獲派屬SSSDP資助,公大動畫及視覺特效榮譽學士課程的應屆考生,日前轉投東華學院的物理治療學士課程,他對記者坦承自己是「亂選」,放在聯招最後的選項,根本與自己志向不符。

觀乎今屆聯招獲派SSSDP學位的考生,並非首三志願佔了兩成半,近三百六十人更選填在第七至二十志願。友好坦言,以往輔導老師多建議考生把志願填滿,往往造成亂石投林的情況,「雖然聯招容許考生在文憑試完結後,可對選填課程作調改及增刪,考生即使預計獲第七志願(即Band C)課程取錄,未必會接受學位,但絕大部分人也不會刪減志願。」

友好坦言,考生以往利用後段志願作為「水泡」無可厚非,但隨着政府去年起為自資學士學位提供三萬元的免入息審查資助,情況已悄然變化,「資助學士學位以外,學生實際有意報讀的是自資學士學位,而非SSSDP。」

事實上,SSSDP所涵蓋的類別,主要考慮是這些行業有否殷切的人力資源需求,而非考生的入讀意欲,「現在結果是獲派的考生,未必接受學位;有意報讀的考生,在聯招首輪放榜未必獲派學位,造成學位錯配。」

現行聯招機制容許考生在文憑試放榜後,刪除課程選擇,輔導機構與生涯規劃教師宜建議考生善用志願,如明知獲派亦不會就讀,甚至已有計畫報讀其他自資學士課程,考生實在沒必要執意填滿志願,而佔據他人的入讀機會,但這樣的利他行為,似乎要達成,亦非易事。

elbar 發表於 18-8-8 10:20
考生視SSSDP為水泡 損人不利己(程尚達)

現行聯招機制容許考生在文憑試放榜後,刪除課程選擇,輔導機構與生涯規劃教師宜建議考生善用志願,如明知獲派亦不會就讀,甚至已有計畫報讀其他自資學士課程,考生實在沒必要執意填滿志願,而佔據他人的入讀機會,但這樣的利他行為,似乎要達成,亦非易事。
明知獲派亦不會就讀,考生實在沒必要填上, 這不單是利他,也是利己行為. 因有機會後補. 如獲派不會讀的志願,便不能後補JUPAS位.

回覆樓主:

我想講,真係唔好單一聽學校老師講既野。我真係忍唔住要講出黎。係神係鬼都叫人報OU, ASSO . 痴鬼線的,完全唔會同學生分析,廿零分手揸理科,駛鬼讀OU, ASSO、SSSDP,簡直係誤人子弟。幫學校交數,怕影響學校升學率,都唔係是旦亂教學生去篤的Jupas. 到最後階段改Jupas, 新排位sent 去WS已讀不回。我真係燥晒,我諗我會向家教會同學校投訴。

cow 發表於 18-8-8 10:28
明知獲派亦不會就讀,考生實在沒必要填上, 這不單是利他,也是利己行為. 因有機會後補. 如獲派不會讀的志願,便不能後補JUPAS位
唔好意思, 對 JUPAS 收生程序未能完全了解.

想問, 啱啱嘅星期一係 JUPAS Main Round 放榜, 如要 JUPAS 嘅學位就係 deadline 前交 $5000 留位費?

如好似呢個帖網友 >> CUHK Quant Fin vs LSE Econ: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3676429&fromuid=1539350 >> 唔交 JUPAS 留位費, 想問, 唔交留位費嘅JUPAS 學位其實會如何處理的? 點樣再派呢啲剩餘學位? 另外, 邊啲考生 (JUPAS/Non JUPAS??) 可以執雞攞到呢啲學位呢?

唔好意思, 咁多問題問?

小時了了 發表於 18-8-9 13:08
唔好意思, 對 JUPAS 收生程序未能完全了解.

想問, 啱啱嘅星期一係 JUPAS Main Round 放榜, 如要 JUPAS 嘅 ...
DSE成績覆核升grade,而又想再派位.及未獲派位者.JUPAS後補方法真不知所謂

未獲得正式遴選取錄資格的申請人需注意事項: https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/main-round-offer/#rr 若於正式遴選後仍有學額空缺,有關的學額空缺或會撥作補選。

於補選中,9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計劃」院校只會考慮未獲得正式遴選取錄資格的申請人。申請人無須向9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計劃」院校提出申請。9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計劃」院校將於補選中再次考慮是否給予申請人已選報而又符合入學條件的課程取錄資格。

https://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/512/
第二輪補選只適用於未獲得任何正式遴選及補選取錄資格的申請人

獲得取錄資格的申請人只可接納以下一個課程的取錄資格:

• 教資會資助院校課程;

• 公大自資課程;

• SSSDP「資助計劃」課程

8月23日
(上午9時)

• 申請人的「大學聯招辦法」帳戶

• 電郵^

• SMS^

8月23日
(下午5時)

• 繳交港幣5,000元正之留位費;及

• 於指定時段內到取錄申請人的院校完成註冊手續

• 繳費靈(網上繳費)

• 現金(東亞銀行)‡

• 易辦事(「大學聯招處」)

若申請人未有繳交留位費,而日後尚有學額空缺,9所「大學聯招辦法」參與院校及/或SSSDP「資助計劃」院校或會再考慮其申請。
若申請人已繳交留位費,不論有否到取錄該申請人的院校完成註冊手續,於同一學年(2018至2019)內,申請人不會再被取錄入讀任何經「大學聯招辦法」可選報的課程。

Kittymummy 發表於 18-8-9 12:21
我想講,真係唔好單一聽學校老師講既野。我真係忍唔住要講出黎。係神係鬼都叫人報OU, ASSO . 痴鬼線的,完全唔會同學生分析,廿零分手揸理科,駛鬼讀OU, ASSO、SSSDP,簡直係誤人子弟。幫學校交數,怕影響學校升學率,都唔係是旦亂教學生去篤的Jupas. 到最後階段改Jupas, 新排位sent 去WS已讀不回。我真係燥晒,我諗我會向家教會同學校投訴。

依家我又明咗喇, 明你講咩及做咩咁燥. 即係如果真係Jupas派到都唔想讀嘅 OU、ASSO、SSSDP , 填Jupas時就唔好填, 費時萬一真係Jupas派到咁後志願時如果放棄 Offer 的話, 嗰年就無機會再有 Jupas 學位.

如果無填晒志願而 Jupas Main Round 無派到位, 仲有些微機會係第二輪補選時派入Jupas 8大學位.

唉! 依家香港升大學點解咁複雜, 咁多技巧先至有機會考/派到比較心儀嘅大學!!!

大學選科: https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3677223&fromuid=1539350
#8 樹熊MA
到宜家為止,我總結出唔想讀嘅科就唔好擺入去,唔系一定要填滿20個選項的。將最心儀的擺A組和B組已經好好。特別是出成績之後,根據考評局的整體成績分析重點的建議,看自己分數在哪個範圍,幾乎只填A/B,已夠,保險可以填埋C組,不過如果填了C組,而又在C組取錄了,即是等於已經有JUPAS取錄結果。如果不是想讀的,就毫無意義了。反而冇填,等於失落了A/B選項,但由於你沒有得到取錄,就可能有機會在補錄或第二輪補錄時入到A/B組。   不過這樣可能補錄也失落的風險也比較大,所以最好有一個想讀的自資在後備。預左A/B唔得就去讀自資。

放棄正式遴選取錄資格的申請人需注意事項: https://www.jupas.edu.hk/tc/results-of-application/main-round-offer/#rr 若申請人於指定限期(即2018年8月7日(下午5時))前未有繳交留位費或於繳交留位費後未有到取錄該申請人的院校完成註冊手續,將被視作放棄正式遴選取錄資格。於同一學年(2018至2019)內,申請人不會再被取錄入讀任何經「大學聯招辦法」可選報的課程

有關院校或會將正式遴選取錄資格學額空缺給予其他申請人。

小時了了 發表於 18-8-9 14:30
依家我又明咗喇, 明你講咩及做咩咁燥. 即係如果真係Jupas派到都唔想讀嘅 OU、ASSO、SSSDP , 填Jupas時就唔 ...

果班咁既誤人子弟所謂教師,仲叫我band A 排OU, ASSO, SSSDP. 我女堅決同佢講(我在場)話派唔到UGC, 寧願retake. 個老師黑口,我同時間黑面走。佢唔幫我睇有咩科選擇唔緊要,但唔好係度老點囉。直到我每科睇,每科weighting . 原來UGC 有成16科after weighting 後係到median , 甚至有6科係高過median. 機會上係穩入,我心裏有數有個底。如果家長/學生欠缺個人分析,真係比呢d教師累死左。

PS: 有另一同學,18分都派到UGC 學位。 當日我攪掂亞女排位,再幫埋佢睇。寫低晒叫亞女FWD 比果位男同學,一擊即中!

Kittymummy 發表於 18-8-9 14:43
果班咁既誤人子弟所謂教師,仲叫我band A 排OU, ASSO, SSSDP.  我女堅決同佢講(我在場)話派唔到UGC, 寧願retake. 個老師黑口,我同時間黑面走。佢唔幫我睇有咩科選擇唔緊要,但唔好係度老點囉。直到我每科睇,每科weighting . 原來UGC 有成16科after weighting 後係到median , 甚至有6科係高過median. 機會上係穩入,我心裏有數有個底。如果家長/學生欠缺個人分析,真係比呢d教師累死左。
PS: 有另一同學,18分都派到UGC 學位。 當日我攪掂亞女排位,再幫埋佢睇。寫低晒叫亞女FWD 比果位男同學,一擊即中!
Band A 洗唔洗咁快排OU, ASSO, SSSDP? Predict DSE 成績好低分?老師唔識/唔識分析 JUPAS 收生方法唔好老點好喎!!

令我想起小女升中時嘅小六班主任同個 Band 1 學生講林大輝係英中 Band 1 中學叫佢可以去申請. 唉! 有啲野, 父母跟緊啲好啲.

mother904    發表於 18-8-9 15:04

Kittymummy 發表於 18-8-9 14:43
果班咁既誤人子弟所謂教師,仲叫我band A 排OU, ASSO, SSSDP.  我女堅決同佢講(我在場)話派唔到UGC, 寧願retake. 個老師黑口,我同時間黑面走。佢唔幫我睇有咩科選擇唔緊要,但唔好係度老點囉。直到我每科睇,每科weighting . 原來UGC 有成16科after weighting 後係到median , 甚至有6科係高過median. 機會上係穩入,我心裏有數有個底。如果家長/學生欠缺個人分析,真係比呢d教師累死左。
方便透露18分派到邊間U及什麼 UGC 學位嗎? 好讓我哋有個底有估算

小時了了 發表於 18-8-9 14:51
Band A 洗唔洗咁快排OU, ASSO, SSSDP?  Predict DSE 成績好低分?老師唔識/唔識分析 J ...
predict 既野我明白係好難估.但7/11 放榜後, 廿零分已經係邊緣 (best 5 ), 已經好心煩. 果位老師係職業導向老師, 已經唔係教我女. 唔幫手睇都算, 係一D jupas 排位建議都冇. 仲要我女排完WS 比佢, 佢已讀不回. 白痴果個都知, 手拎理科係有weighing 呢樣野. 17分best 5 理科after weighting 後係可以高分過best 5 21分果個. 呢D 教師真係誤人子弟.........根本, 係幫學校做數, 驚死D人冇書讀影響學校.

小時了了 發表於 18-8-9 14:55
方便透露18分派到邊間U及什麼 UGC 學位嗎? 好讓我哋有個底有估算
City JS1205 細電.....

回覆樓主:

我仔20分都可以入到poly engine ,報得理科一定要計好晒每科既weighting,可以差好遠,我睇完老師俾我既同科數據都放心d ,因為佢個科原先 median 係21分,諗住死緊啦,但乘大左之後居然係上年中間左右(共28個位),所以有足夠既數據分析好緊要,唔可以只睇 best5/4+1,科科計法都唔同,要好清楚每科既玩法,我睇到上年同一科有人best 5 真係得17分都入到tim 呀(好似係33542)

YDLFATHER    發表於 18-8-10 21:48

Kittymummy 發表於 18-8-9 15:01
predict 既野我明白係好難估.但7/11 放榜後, 廿零分已經係邊緣 (best 5 ), 已經好心煩. 果位老師係職業導向 ...
有一個excel係可以一次過睇曬有咩選擇
部分教師害人不淺!!!

cow 發表於 18-8-9 13:38
DSE成績覆核升grade,而又想再派位.及未獲派位者.JUPAS後補方法真不知所謂
唔好意思, 又有啲唔明.

點解 Band B / C 排位嘅DSE 考生無人入到以下課程, 但 Band D & E 卻有人可以執死雞入? 其實 JUPAS 係點派位?

JS2020 文學士 Bachelor of Arts https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/hkbu/JS2020/
Application Statistics (after Modification of Programme Choices)
YearBand ABand BBand CBand DBand ETotal

Offer Statistics (as at the Announcement of the Main Round Offer Results)
YearBand ABand BBand CBand DBand ETotal

JS2130 工商管理學士 - 應用經濟學專修 Bachelor of Business Administration - Applied Economics Concentration https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/hkbu/JS2130/
Application Statistics (after Modification of Programme Choices)

Offer Statistics (as at the Announcement of the Main Round Offer Results)

JS2160 工商管理學士 - 人力資源管理學專修 Bachelor of Business Administration - Human Resources Management Concentration https://www.jupas.edu.hk/tc/programme/hkbu/JS2160/

888iphone4s 發表於 18-8-9 23:26
有一個excel係可以一次過睇曬有咩選擇
部分教師害人不淺!!!

咁你明白點解我會咁燥啦!
‹ 上一主題|下一主題