用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [傾閒計] 應由小朋友決定讀邊間小學嗎? ...
樓主: 星星的後裔
go

[傾閒計] 應由小朋友決定讀邊間小學嗎?   [複製鏈接]

回覆 greentea000 的帖子

當然係我同我老公

kayi0556 發表於 18-8-4 15:43

當然係我同我老公

所以一切咨詢其實都係假民主

可能佢講d 野我同我老公都認同呢, 咁就唔同講法我地大人有時睇野同小朋友唔同, 記得有次跟同呀囡參觀, 離開學校後, 我問呀囡鐘唔鐘意間學校,佢話唔鐘意, 我問佢原因, 原來佢話個圖書館好細, 應該話相對其他學校細(我囡好鐘意睇書)

講真我一開頭冇意識到佢好在意圖書館的大細, 我同我老公商量後, 最尾冇揀果間學校(冇揀果間唔單止依個原因)

其實佢地意見有機會影響到個決定

kayi0556 發表於 18-8-4 15:56

可能佢講d 野我同我老公都認同呢, 咁就唔同講法我地大人有時睇野同小朋友唔同, ...

我只係問邊個有決定權,唔係問邊個有道理。

小朋友睇野唔得全面, 好難俾佢地做決定但遲多6年, 揀中學又唔同講法, 始終人仔大左, 佢地諗野成熟左, 講野會有point d

不過都係講果句, 如果小朋友係band 1水平, 佢鐘意間band3的, 你都唔會俾佢入啦

shadeslayer 發表於 18-8-4 15:24
GCSE 可入大學?

有考AL 的, sorry.

greentea000 發表於 18-8-4 15:44
所以一切咨詢其實都係假民主

哈,少有同你意見一至。

樓主問會不會比孩子揀,要係孩子做最終決定,才算「比佢揀」,才有意思。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

kayi0556 發表於 18-8-4 15:56

可能佢講d 野我同我老公都認同呢, 咁就唔同講法我地大人有時睇野同小朋友唔同, ...

問孩子看法,然後家長決定,相信無乜爭議性。

樓主問的,比孩子揀,有爭議性好多。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-4 16:34
問孩子看法,然後家長決定,相信無乜爭議性。

樓主問的,比孩子揀,有爭議性好多。
同意,所以家長指比小朋友自己揀,所謂嘅“自己揀“只是接受小朋友意見,而且好多時係家長揀好晒,顶多揾幾間然後带小朋友去参觀,再問意見/鍾唔鍾意…,並非真的是小朋友自己揀。

shadeslayer 發表於 18-8-4 15:37
我即係話你的例子參考價值不高。
oic, u r entitled to say whatever u want

siden 發表於 18-8-4 13:15
我果件走失,去搵月台職員嗌咪尋親

簡言之,

我個件係大膽而無畏,

你果件真係有腦得來成熟得多。

BTW,你既標準由天水圍昇呢左去深圳?!

retriever 發表於 18-8-4 16:59
簡言之,

我個件係大膽而無畏,

廢事你係度拗去天水圍有地鐵好易

希望你滿意深圳

MrBeast 發表於 18-8-4 16:49
oic, u r entitled to say whatever u want

我 buy ar.

正如你認為在5歲孩子應自己揀小學的題目中提出大學選科個案,是十分貼題,大有參加價值也可以。

pancake5354 發表於 18-8-4 17:16
我意念是,除了適時還有適量的元素。
小朋友幾多歲可以選擇幾多,相信每個父母都有把尺, 好難有標準。

又係咁,部份人偷換左話題。自己揀,即自己做決定。

聽左孩子意見家長決定,便不是孩子揀。無乜爭議性,題目可收擋。

retriever 發表於 18-8-4 12:59

其實試過,不過唔係天水圍。。。

做乜俾佢走失!係你個小朋友抦你至啱

shadeslayer 發表於 18-8-4 18:01
又係咁,部份人偷換左話題。自己揀,即自己做決定。

聽左孩子意見家長決定,便不是孩子揀。無乜爭議性, ...

都係討論下,唔好當辯論比賽咁死得架。

如果問係點做比較好,都係家長式民主岩駛D。

Soundervolt 發表於 18-8-4 20:47
做乜俾佢走失!係你個小朋友抦你至啱

其實我本不在現場,係ON CALL 去拯救。

不過,總搵到個位丙,就係唔見家長,應係企定定等家長回頭搵佢。

細細個都係咁教。
‹ 上一主題|下一主題