用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 [傾閒計] 應由小朋友決定讀邊間小學嗎? ...
go

[傾閒計] 應由小朋友決定讀邊間小學嗎?   [複製鏈接]

網上見有家長問意見,小一派入了一間小朋友自己揀的小學,家長心大心細。

有人話最緊要小朋友鍾意,又有人話太細個唔應該比佢揀。

傾閒計,無分對錯。
   0    0    0    0

回覆樓主:

我地係阿女自己揀讀邊間幼稚園既,小學都會盡量滿足阿女既意願來選校。

回覆樓主

好多人都同我講唔好俾小朋友自己揀,但我的小朋友比較成熟,有自己思考和主見,無論點我都要顧及佢既意見和感受去作決定。 所以要看小朋友性格。

pancake5354 發表於 18-8-4 11:00
我都鼓勵小朋友在選校上多點參與,畢竟使用者是小朋友本人。 當然,同時間作為家長的都要為小朋友提供比較 ...

你好勤力

星星的後裔 發表於 18-8-4 08:53
網上見有家長問意見,小一派入了一間小朋友自己揀的小學,家長心大心細。

有人話最緊要小朋友鍾意,又有人 ...
買玩具就可以由小朋友決定  

俾小朋友揀的同時,要告訴小朋友佢揀的學校唔一定會收佢,或者派到俾佢,要學習接受現實

小學由家長揀好啲,始終小朋友太细(得5-6歲人仔),又未讀過,唔會知道小學對小朋友影響可以好大,選錯也直接影響升中。到升中學我才會比小朋友自己揀。

回覆樓主:

大人大姐的家長選校也經常錯。5歲小孩?佢地會用甚麼理性分析?  師生比例,升中成績,功課量多少,活動教學,課外活動多少,老師資歷,老師流失率,辦學團體經驗,定辦學精神?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

俾上天安排,如家長想報什麼咪去-試,你選學校,學校也選你!

回覆樓主

受朋友故事影響,我唔會比佢揀最少小學。

朋友兩兄妹在中學時期送去外國讀寄宿中學再上大學,因父母"開明"升學決定由子女決定。朋友讀了一年大學升唔到要回港,香港入了大學又讀了一年,take 一年gap year 再2-2完成畢業,因為他GCSE 成績唔差,入到香港熱門的科。用5年完成3年大學。
情況再次發生在差5歲的妹妹身上,可以話更差。GCSE 成績更差,入了大學讀了三年大一,轉了兩次科都是升唔到,最後都要回港讀PT degree.
現在佢地的父母好後悔,點解當時無好好地監管佢地,甚至讀咩科比意見。事實佢地兩兄妹都唔蠢,香港讀名小學。
結論是父母在適當時候要做決定,要管孩子,即使已18歲。

shadeslayer 發表於 18-8-4 11:50
大人大姐的家長選校也經常錯。5歲小孩?佢地會用甚麼理性分析?  師生比例,升中成績,功課量多少,活動教 ...

校園靚唔靚,多唔多地方跑,多唔多同學去,小食部多唔多野食,校服靚唔靚

shadeslayer 發表於 18-8-4 11:50
大人大姐的家長選校也經常錯。5歲小孩?佢地會用甚麼理性分析?  師生比例,升中成績,功課量多少,活動教 ...

Can’t agree more,做事唔經大腦嘅大人先會講得出俾個5歲細路自己揀學校

個細路咁有智慧,叫佢自己一個由海洋公園搭車去天水圍la

我由幼稚園開始已經有心儀的學校/小學, 揀幼稚園時, 當然會有諗上乜小學, 所以到升小學時, 我會帶d 細路去我心儀的學校參觀,自己順便去了解多d 間學校

參觀後會問佢地鐘意邊間多d,  但其實自己心裡有數, 但因為小朋友意願都要考慮, 不過如果最終唔係揀返佢地鐘意果間, 我會同佢講返原因, 解釋俾佢聽

不應該!

siden 發表於 18-8-4 12:11
Can’t agree more,做事唔經大腦嘅大人先會講得出俾個5歲細路自己揀學校

個細路咁有智慧,叫佢自己一個 ...

坐地鐵,做到架。

星星的後裔 發表於 18-8-4 12:02
受朋友故事影響,我唔會比佢揀最少小學。

朋友兩兄妹在中學時期送去外國讀寄宿中學再上大學,因父母"開明" ...
我又有另一個故事,仔小學數掂但會考有科數唔係好好,出國foundation yr 然後阿媽叫阿仔大學讀精算,最後畢業唔到回港做宅男,有時高中後父母太involve 都未必一定是好事

如果我比小朋友揀,我會比一間佢揀

回覆 MrBeast 的帖子

Yes,  只會俾幾間自己都心儀的學校佢揀
‹ 上一主題|下一主題