用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試班?
go

面試班?

請問大家有無報面試班?
有無用?        有邊間推介?

iloveu3939 發表於 18-8-4 02:13
請問大家有無報面試班?
有無用?        有邊間推介?

讀過!

御X軒, 我囡話無乜用, 囡英文小學, 平日英文溝通機會多, 而面試班主力英文, 我唸中文小學幫助大D, 同有心考直資就有幫助, 我主力考津貼中學, 英文果PART可應付自如, 不過, 我幫囡報既心態當興趣班比佢上下, 我覺得上左無壞, 其實, 應有D重點會學到既。

請問大家有無報面試班?
我果間幾有用, 唔係話佢有乜教得好, 而係個個禮拜俾咗D功課小朋友, 要佢哋寫自我介紹, 要佢哋搵下target學校既資料等等, 阿女成日唔用腦, 依家迫下佢做嘢, 佢原來連自己攞過D乜奬都唔係太清楚, 對自己同target學校既了解都唔係咁夠。

回覆 little_yolky 的帖子

請PM面試班資料, thanks !

梓梓 發表於 18-8-7 12:44
回覆 little_yolky 的帖子

請PM面試班資料, thanks !
其實, 大家唔同區, PM你都無乜用, 你搵下自己區附近有無。而且, 我覺得我呢間如果target去出名學校, 就唔係咁work, 只係我阿女平時唔用腦至有用。

回覆樓主

無用 無需浪費錢,但當然要自己準備下D Faq

回覆樓主:

個人覺得首要 成績見得人,因為直資/自行都係睇成績&ECA,先攞到面試入場卷/係中學心目中on the list(就算All in)

如果已經有而口材唔掂先去讀下會有幫助,但冇就真係冇咩用,講到識飛但成績表唔見得人都應該唔會收,唔好side錢了。

不喜勿插

回覆樓主:

報多幾間直資攞面試經驗

little_yolky 發表於 18-8-7 11:39
我果間幾有用, 唔係話佢有乜教得好, 而係個個禮拜俾咗D功課小朋友, 要佢哋寫自我介紹, 要佢哋搵下target學 ...
「要佢哋搵下target學校既資料等等,」想請教一下,是你叫小朋友自己搵是嗎?點樣可以叫小朋友做?
我小朋友小四參觀過兩三間,得一間原區中學話想入。而且都知道好難一一參觀

nillnill 發表於 18-8-15 15:39
「要佢哋搵下target學校既資料等等,」想請教一下,是你叫小朋友自己搵是嗎?點樣可以叫小朋友做?
我小朋友 ...
緊唔係啦, 我識就唔叫佢去面試班了, 係面試班老師叫搵, 堂堂都要事先預備功課的。我哋都係小四開始參觀, 已經睇咗6-7間了。不過我哋無睇他區校。至於學校資料, 係睇佢哋網頁的。

回覆樓主:

每一級中學都還分abc,不可以因為沒B成績就不做其他方面的準備功夫。

請問大家有無報面試班?

面試班上過, 我兒面試一答有prepare 既問題好似robot 甘, 其他冇準備既急轉彎題就好好!  如上面試班, 不如報多D直資practice 吓!

josewing 發表於 18-8-16 11:40
面試班上過, 我兒面試一答有prepare 既問題好似robot 甘, 其他冇準備既急轉彎題就好好!  如上面試班, 不如 ...

我覺得好多時面試班方向有少少錯,考中學了,好多時係比個題目討論但答案冇對錯,係自己講唔講到有內涵的論點。如1A學校好時係英文作答 ,即除考思考及表達能力,仲考埋英語能力。

我自己報主力係討論班(外籍老師),每堂一條問題,佢同老師一齊討論 自己要諗論點再表述出黎。

面試問題千變萬化,出去補只係等阿女習慣要快諗point,即使問題奇奇怪怪。

回覆樓主

如果自己學校無教面試,可以上面試班,等導師講下面試情況,有個概念係好事

回覆樓主

其實 個人認為 讓子兒多閱讀文章 不一定要看書,小小一篇文章 都有作用