用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 唉⋯點算好
go

唉⋯點算好

小朋友p1快放暑假時聽個p2家長講,學校經常換老師,近幾日食嘢時又遇到個高年班家長,大家傾開佢都話我地學校經常換老師,乜原因就唔知,可能頂唔順學校入面啲制度吧,聽完都心涼一涼,當初竟冇留意或聽過人地講這問題,轉定唔轉?慶幸來緊舊校長退休,九月份會來一個新校長,希望有新改革新希望

簽名被屏蔽

中途轉定每年開學有唔同老師?

MrBeast 發表於 18-8-4 06:55
就算係開學轉都好有問題, 年年一兩個正常, 但多就可能係學校管理出咗事。師資唔穩定都幾麻煩。

little_yolky 發表於 18-8-7 14:10
就算係開學轉都好有問題, 年年一兩個正常, 但多就可能係學校管理出咗事。師資唔穩定都幾麻煩。 ...

年年有新老師吾出奇, 尤其系幾十年歷史的學校, 年年都有老師退休, 自然就有新老師來,

LeeCC 發表於 18-8-7 14:20
年年有新老師吾出奇, 尤其系幾十年歷史的學校, 年年都有老師退休, 自然就有新老師來,

...
最大問題咪就係唔係退休............

LeeCC 發表於 18-8-7 14:20

...
唔係退休

MrBeast 發表於 18-8-4 06:55
這個冇問,不過應該有做夠一年吧

jli008 發表於 18-8-4 01:11
好好打好基礎穩定成绩才是最根本。若真担心便轉校,但也不一定會是好的。
...
唉⋯只能希望p2也遇到可以老師,因p1我地班老師還可以,聽聞隔離班個英文老師唔係好🉐️,常日請假

little_yolky 發表於 18-8-7 14:10
就算係開學轉都好有問題, 年年一兩個正常, 但多就可能係學校管理出咗事。師資唔穩定都幾麻煩。 ...
唉⋯只能小朋友遇到0k嘅老師

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-8-8 11:45
回覆 shirley2014 的帖子

我覺得香港教育制度比較亂,也令很多學校的老師參枝不齊不太穩定,老師又要身兼多 ...
九點前訓我女做唔到,現在暑假又是十點幾訓,唉⋯我地考試周都經常去公園玩

little_yolky 發表於 18-8-7 14:35
最大問題咪就係唔係退休............
可能之前年資高老師比較少轉工,所以比較穩定。不過年輕的一代,轉工比較頻繁, 未必關學校管理問題,而可能是“人往高處走”。囡囡都話,點解教的好好的老師,第二年就走呢?上學期中文老師港大(還是中大?)畢業,教的好好,小朋友都好唔捨得。不過老師升咗去名校教中學喇。