用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 準備中一,邊間女校好
樓主: kitmay
go

準備中一,邊間女校好   [複製鏈接]

bettyay 發表於 18-8-4 09:05
協恩運動校隊不是話入就有得你入,入得即同學本身其能力及熱愛度相當,這些訓練時間是「濕濕碎」!做家長是 ...

神之隊既訓練係外間人來看絶非濕濕碎,家長和小朋友宜先考慮清楚這條路是否合適,始終人一日只有24小時,要評估是否對學業有否影響。況且,片面理解,協恩既運動生唔少係參與多項運動,時間分配從第三者來看是緊迫既,當然,要付出成績先會越大,只要認為適合便可~~~

bettyay 發表於 18-8-4 10:38
同意呀!所以入隊前要考慮清楚如何平衡!不要説協恩同學會參加多項運動!其實不少小學已經係咁,當然強度 ...

參加比賽和目標取獎既要求和訓練硬度係唔同既,家長和小朋友宜先評估是否應該如此,會較理想,甚麼學業支援,都係須要分配時間~~~

bettyay 發表於 18-8-4 19:42
級頭也可考慮MCS! 大圍to 九龍塘!近

九龍塘去MCS,都有D難度~~~

bettyay 發表於 18-8-5 12:00
我只是說凡事有兩面!已經沒有你幸福可以行返學,咁我哋係乘車中找出好處樂趣都得卦 ...

話當年,我都係同我小朋友分析,選校不宜太方便,可以行番屋企佢會好悶,亦無籍口周圍wet一陣先返屋企~~~

bettyay 發表於 18-8-5 12:19
其實我家附近就有一間行就到,跟現中學同屬一教會的中學,我有問過阿囡可會考慮!佢拒絕其中一個原因係話 ...

仲有唔少家長情傾保姆車,我都有同佢講,千祈咪制,呢D仲橙,一放學就要上車番屋企,走去希慎行個圈聯誼下都無機會~~~

dreamdream081 發表於 18-8-15 17:29
請問是邊間呀?
Ying Wa Girls School ~~~

bettyay    發表於 18-8-15 18:23
‹ 上一主題|下一主題