用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 準備中一,邊間女校好
樓主: kitmay
go

準備中一,邊間女校好   [複製鏈接]

kitmay 發表於 18-8-3 22:22
協恩、油麻地真光、聖羅撒、德望,邊間最好?

還可以一試 聖保羅男女,女拔萃  

回覆 elbar 的帖子

我女成績不錯,但沒有特別專長,相信超級學校未必有機會

有沒有聖羅撒资料?聽到好壞參半!

kitmay 發表於 18-8-4 18:41
回覆 elbar 的帖子

我女成績不錯,但沒有特別專長,相信超級學校未必有機會 ...
如果只有成績,可會考慮港島區?SPCS, YWGS etc

回覆 bettyay 的帖子

多谢你的提議,但住大圍,若不用過海會好點

kitmay 發表於 18-8-4 18:35
多謝大家交流意見,升中女生好像競爭性好大,都會報HYS 試試有沒有機會,但知道好難入咁!反而德望好像容易 ...

如果係1A女生,儘量報埋St paul convent

因為要交book reports, 唔少人因為唔想或唔得閒做冇報名,所以競爭並不如想像中咁大,但呢間成績,女校中大概僅次於女拔

我識一些讀聖羅撒小學家長好追棒中學,我都有點懷疑,是否成績好,但好像不太出名又不多活動。我不認識各校,好緊張疑惑又擔心,所以請教大家

如果以我女成績考級一至三名,冇特別技能,考HYs 或是SPCS 邊間機會大d

kitmay 發表於 18-8-4 18:50
回覆 bettyay 的帖子

多谢你的提議,但住大圍,若不用過海會好點

大圍火車站去St Paul convent, 火車轉隧巴連埋等巴士只需45mins

當然如果可以唔使過海更好la

kitmay 發表於 18-8-4 18:57
如果以我女成績考級一至三名,冇特別技能,考HYs 或是SPCS 邊間機會大d
要睇邊個小學!級頭!HYS 可以純成績都收!但都要睇面試表現!SPCS 睇成績表加呈分排名加面試表現!HYS 2nd in 中英interview 2:8 or 3:7! SPCS 2nd interview 全英對答!直資可兩間都報,不用理邊間機會大!

St Rosa女孩大多斯文乖巧,成績屬1B! 聽聞不准外出午飯的,個人覺得有點悶!

kitmay 發表於 18-8-4 18:57
級頭也可考慮MCS! 大圍to 九龍塘!近

bettyay 發表於 18-8-4 19:42

九龍塘去MCS,都有D難度~~~

bettyay 發表於 18-8-4 19:42

其實先將個網收細,地點也是相當重要的一環,自己代入個囡身份,搵一、二天試下去過海學校體驗下,如果搭地鐵或巴士,自己接唔接受到先,因為個囡要返六年,六年不是一個短時間!

我試過6點(當課外班之後),金鐘5班列車也未迫到上車、女仔咁迫法蝕底哂、巴士塞車塞到爆炸、去柏道重大鑊。。。

mcl203 發表於 18-8-4 19:57
九龍塘去MCS,都有D難度~~~

如果乘東鉄
九龍塘可以行,嫌遠的話,可以乘25M小巴,碧華花園或蘭開夏道下車行5mins
旺角東可以在洗衣街乘1A, 1號到界限街落,也是行5-8mins;仲可以係基堤道乘113到喇沙小學落,一樣行5-8mins

我覺得ok啊

sukitelfold 發表於 18-8-4 20:00
其實先將個網收細,地點也是相當重要的一環,自己代入個囡身份,搵一、二天試下去過海學校體驗下,如果搭 ...
同意!我上年真係行過晒可行路程!不同時間如何返放學!大家都ok先卟錘的

醒目開學勳章

bettyay 發表於 18-8-4 19:32
要睇邊個小學!級頭!HYS 可以純成績都收!但都要睇面試表現!SPCS 睇成績表加呈分排名加面試表現!HYS 2nd ...
ST. Rosa s1~ s6都不可以出外食飯

kitmay 發表於 18-8-4 18:54
我識一些讀聖羅撒小學家長好追棒中學,我都有點懷疑,是否成績好,但好像不太出名又不多活動。我不認識各校 ...

其實如果不焗限女校,名城沙祟可以了解一下。。

大家好厲害好多寶貴建議!
估計最煩是報自行二間

回覆 sukitelfold 的帖子

你的關心就是我所想,當年我自己在港大返學放學遲了在中環mtr 迫 爆上車,舟車勞頓好辛苦

回覆樓主:

如果級頭,一定報哂4女直資,
自行一 MCS/YWGS/SMCC/BPS
自二 HTC(正路級頭,英文talk得,都好穩陣)
去到中學,車程1個鐘唔係咩大問題。入到上面是旦一間

最多大抽獎保守點,不過有得級三內,我自行一定博盡自一,二都 MCS/YWGS/SMCC/BPS

如果冇估錯係同學仔。有直屬,自一,二博盡啦!
‹ 上一主題|下一主題