用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學Vs聖士提反女子中學
樓主: Karinachu
go

德望中學Vs聖士提反女子中學   [複製鏈接]

080622 發表於 18-8-16 17:50
45.1% include 副學士
3大JUPAS係無副學位課程

fcatherinehk    發表於 18-8-16 20:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請教邊度可以睇到3大degree 同 副學士breakdown?

同埋其他學校d3大percentage 又有冇連埋副學士呢又?

不過我自己當年都唔係3大,但就係而家嘅所謂神科

回覆樓主:

3大JUPAS係無副學位課程《--- 又係喎

Jupiter 發表於 18-8-16 18:24

請教邊度可以睇到3大degree 同 副學士breakdown?

SSGSS校務報告個section係講JUPAS, 咁講既offer自然係JUPAS offer

3大JUPAS只有degree course.

加上將offer表中既人數加埋(得98),比例又係佢另一份資料顯示既76%(SSGSS畢業生升讀degree比例)。

數據係要分析,唔係靠段估。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-16 18:30
SSGSS校務報告個section係講JUPAS, 咁講既offer自然係JUPAS offer

3大JUPAS只有degree course.

如果我無理解錯,128人參加Jupas, 佔全部76%,如果3大入U率計只參與Jupas, 45%是對的。
如果計整體,就不是。賜教,唔知點計(emoji)
仲有d有錢,去海外升學。
所以,比較也沒有太大意義

080622 發表於 18-8-16 19:26
如果我無理解錯,128人參加Jupas, 佔全部76%,如果3大入U率計只參與Jupas, 45%是對的。
如果計整體,就不 ...

S6人數130

Jupiter 發表於 18-8-16 17:00
Annual report 係計到45%喎
難道45%和45.3%也要比較嗎?都當45%好了吧!

fcatherinehk 發表於 18-8-16 20:22
難道45%和45.3%也要比較嗎?都當45%好了吧!

唔係我比呀,樓上話128係佔76%,即係有成168人?咁我咪去睇下F6有幾多人囉

利申:我自己都唔係3大

fcatherinehk    發表於 18-8-16 20:28
fcatherinehk    發表於 18-8-16 20:27

比你嚇親😂如果45%三大率include副學士係咪band2,3?我都唔太清楚
好在有hkpapa852釐清三大jupas是Not included副學士

回覆 fcatherinehk 的帖子

都係 58/130 與 58/128 之分別..

反而由 S1  17x 個學生到 S6 得番130 學生都好誇張吓...

樓上#148 說ssgc 只得28% Judas 三大?怎樣查到?

Ktfk 發表於 18-8-16 21:07
好似好多都有咁嘅情況Such as St.Paul Convent

mark2006 發表於 18-8-16 23:11
樓上#148 說ssgc 只得28% Judas 三大?怎樣查到?

我估計是我寫錯了年份,我看到應該是2015-16,三大那欄比對出來。
如果出錯,請更正賜教

080622 發表於 18-8-16 23:36
我估計是我寫錯了年份,我看到應該是2015-16,三大那欄比對出來。
如果出錯,請更正賜教

2015/16 個report係出destination 唔係jupas offer, 唔知可否直接同2016/17 compare

Jupiter 發表於 18-8-17 00:34
2015/16 個report係出destination 唔係jupas offer, 唔知可否直接同2016/17 compare

...

38人/122人

080622 發表於 18-8-17 01:10
38人/122人

我意思係,overseas destinations 果32人有無參加jupas?

2017係講明128參加jupas, 3大offer係58,所以58/128=45%

2016參加jupas人數係85定85+32定係其他?如果假設overseas果班無join jupas 咁係34/85喎,咁如果overseas果班有join jupas, 果32人係無offer定係有jupas又有overseas offer 而揀overseas?

所以我話唔可以直接同2017比較,不過肯定2017好過2016

fcatherinehk 發表於 18-8-16 20:40
比你嚇親😂如果45%三大率include副學士係咪band2,3?我都唔太清楚
好在有hkpapa852釐清三大jupas是No ...
事實上, 3大本身根本沒有開辦任何副學位課程, 所有副學位課程都係由3大既附屬院校(如SPACE)開辦, 唔應該直接當係3大 (不過依家不少中學為整靚入U個盤數, 自然同你計埋佢入3大)

Ktfk 發表於 18-8-16 21:07
其實近年大部份中學, S1同S6既人數係差好遠

MSS近年都只有~100個S6畢業生, 沙崇, 培僑呢D近年成績冒起既學校, S1至S6之間, 唔見咗既學生人數, 有一班至兩班咁多

fcatherinehk    發表於 18-8-17 12:04

hkpapa852 發表於 18-8-17 09:27
其實近年大部份中學, S1同S6既人數係差好遠

MSS近年都只有~100個S6畢業生, 沙崇, 培僑呢D近年成績冒起既學 ...

我見沙崇呢2年成績幾好,請問有冇入三大U之比率?成績是否已達b1a? Thanks

cacanov06 發表於 18-8-17 11:15
我見沙崇呢2年成績幾好,請問有冇入三大U之比率?成績是否已達b1a? Thanks
...
沙崇無對外公佈入U詳情. 但近3年整體4+和5+都非常好, 和沙呂同曾肇添差不多

主要差別, 在於沙崇只有一班左右既學生可以選修3X

‹ 上一主題|下一主題