用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望中學Vs聖士提反女子中學
樓主: Karinachu
go

德望中學Vs聖士提反女子中學   [複製鏈接]

matg000 發表於 18-8-6 14:36
回覆 Karinachu 的帖子

I choose GH

GH 用家。

根據這年來的觀察。如下:
*只限S1 *

GH - 多功課
SGSS - 無乜功課

GH - 樂團和Choirs 有積極地比賽
SGSS - 樂團也有參加比賽

GH - 運動個班積極操練
SGSS- 應該不是重點在這方面

GH - 地點好像好遠,其實好近
SGSS - 都好方便
*其實不用太比較,好睇你住邊*

GH - DSE 成績不太出眾,但今年明顯有些進步
SGSS- 下滑中,好多都跳船,今年不知道

如果兩間差不多,揀間不用比錢,香港人福利麻。
個人愚見,勿插

還有一間是天主教(GH), 一間是基督教(SSGC)!

DiamondHill 發表於 18-8-6 14:57
GH 用家。

中肯

DiamondHill 發表於 18-8-6 14:57
GH 用家。

SSGS係咪成績一直跌緊, GH係咪又谷底回升呢?

兩校過去5年5+成績:

2013-20142014-20152015-20162016-20172017-2018

SSGSSGHSSGSSGHSSGSSGHSSGSSGHSSGSSGH
>=8.2%19.40%16.80%

13.40%

24.80%

13.70%

??

13.40%

??

28.70%

54.00%80.00%57.90%

61.00%

51.20%

62.10%

47.70%

60.40%

??

59.20%

??
44.50%??

32.30%

??

32.90%

37.50%

32.30%

??

40.20%

LS??
41.90%48.00%

25.60%

??

28.60%

30.50%

25.60%

??

34.50%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

SSGC 今年D2田徑有混血兒3姐妹坐陣1500米賽事兼在個人賽打破大會紀錄,來年會在D1上場。不過學校一直不會高調宣傳所有比賽獎項。

其實小朋友學習能力強的話,讀任何一間Band 1學校都差別不大。
或者從選校角度我會考慮學校個DSE成績高係因為教得好,定係收叻學生多。我欣賞SPCC,DG,LA,SPCS,St Mary幾乎收返晒小學部學生,有本事將band2,3學生都教到有好成績。

hkpapa852 發表於 18-8-6 15:29

借問是4+或是5+?

sukitelfold 發表於 18-8-6 15:53
借問是4+或是5+?
呀, 寫漏咗..... 係5+
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-6 15:54
呀, 寫漏咗..... 係5+

聖提女子⋯⋯不錯喎,中小學也是津校計(中文除外)

sukitelfold 發表於 18-8-6 15:56
聖提女子⋯⋯不錯喎,中小學也是津校計(中文除外)

太多人, 過份高估直資同官津校既差距

現實中, 公開試成績明顯優於傳統官津名校既直資中學, 男女校只有1間, 女校只有2間, 男校係無

fcatherinehk    發表於 18-8-6 18:01

hkpapa852 發表於 18-8-6 16:02
太多人, 過份高估直資同官津校既差距

現實中, 公開試成績明顯傳於傳統官津名校既直資中學, 男女校只有1間, ...

不好意思,數據王,可否講白D,唔明。

sukitelfold 發表於 18-8-6 16:04
不好意思,數據王,可否講白D,唔明。
公開試成績明顯好過傳統官津名校既直資, 只有以下幾間

SPCC
DGS
SPCS (其實同MCS和St Mary唔係差太遠)

HY成績亦不如MCS和St Mary, 只係和BPS, MSS等相近

GH過去多年亦不如以上既學校

fcatherinehk    發表於 18-8-6 17:49

hkpapa852 發表於 18-8-6 15:29

其實升緊定喘定或是繼續下滑、繼續進步都不是我可以預計,因為去到中學都是靠學生本身為大,所以我都覺得既然兩者差不多,應該都係揀免學費,我們沒有再叩SGSS 都係因為遠,而小學同學仔而家讀緊也可以,和GH 一樣也可以。

回覆 hkpapa852 的帖子

為何SSGSS 年年也有 1 or 2科 core 不公佈?? 考得唔好 ?? 很奇怪. 如果5考得不好, 可公佈 4

Lucifer3960 發表於 18-8-6 16:23
回覆 hkpapa852 的帖子

為何SSGSS 年年也有 1 or 2科 core 不公佈?? 考得唔好 ?? 很奇怪. 如果5考得不好,  ...
學校作風問題, 有D學校係咁, 只公佈成績突出既科目.

SSGSS係咁, SSC又係咁.

DGS, GH只公佈4主科

MCS只公佈4主科平均

謝謝意見! 剛已完成聖士提反女校註冊!  
希望大家同囡囡一齊開心地展開中學生活,繼續努力!💪🏼

fcatherinehk    發表於 18-8-6 17:49
bettyay    發表於 18-8-6 16:42

fcatherinehk 發表於 18-8-6 15:32
SSGC 今年D2田徑有混血兒3姐妹坐陣1500米賽事兼在個人賽打破大會紀錄,來年會在D1上場。不過學校一直不會高 ...

SSGC呢2年喺BOCHK Bauhinia Bowl award嘅Girls Schools都排第5,不過不失啦。

http://www.hkssf-hk.org.hk/hk/sec/bauhinia%20bowl/1718%20bauhiniabowl_girls.pdf

Karinachu 發表於 18-8-6 16:29
謝謝意見! 剛已完成聖士提反女校註冊!  
希望大家同囡囡一齊開心地展開中學生活,繼續努力!💪ӿ ...

來年我哋都係SSGC家長,另外一位SSGC同學媽咪响GH教,是高年級班主任,但都無選擇GH;
我女兒以前讀GH,最後選了SSGPS.每間學校都有好/不好,和其他離開GH的家長都覺得,有其他差不多質素學校或更好的選擇,自然會寧願揀其他學校,但和GH的同學家長仍然保持緊密嘅友誼。
我哋唔選擇GH嘅原因不欲在公開討論區多說,唔想和GH的Die hard fans有不必要的衝突,第日有機會認識再分享。
再次恭喜你作了決定。

我個女都是讀GH小學, 中二轉讀SSGC!

fcatherinehk    發表於 18-8-7 15:51

回覆 fcatherinehk 的帖子

有很多人走嗎?? GH  是不是有問題.,

醒目開學勳章

LingChiBaBa 發表於 18-8-6 17:50
SSGC呢2年喺BOCHK Bauhinia Bowl award嘅Girls Schools都排第5,不過不失啦。

http://www.hkssf-hk.org.h ...

因其中多得Wright 3姊妹係田徑及越野比賽常攞獎。來緊學界田徑仲升左上D1組别
‹ 上一主題|下一主題