用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫... ...
樓主: cherry0131
go

2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫...   [複製鏈接]

cherry0131 發表於 18-8-3 17:33
尋日我都同另一位媽媽提及過:

"我其實唔知道可唔可以報女拔,一來冇留意開,二來女兒唔鍾意女校,三來見佢 ...

直資當然可以報啦。如果學校師姐都入到女拔,咁你們學校級三都有機會面試的。

5tgb    發表於 19-3-13 06:24

slaw1 發表於 18-8-3 14:12
原來樓主係科大校友,當然要尊重小朋友決定,呢個真係入到大學先發現,以前世界只在屯門,屋企無能力外” ...
有時好難O家, 佢地未經歷過, 永遠都唔會明白...所以我諗住盡力就算...希望佢大個O既時候, 唔會怪我...

LJ3981 發表於 18-8-3 17:38
直資當然可以報啦。如果學校師姐都入到女拔,咁你們學校級三都有機會面試的。

真係唔好介意, 我冇留意開, 以為一條龍O既學校, 只收自己O既小學學生...
番工放工都冇乜時間, 番到屋企又要同亞女GO THROUGH 番小四到小六O既課程, 一心諗住佢考好個呈分試, 派到間唔錯O既中學就算...加上家人唔想女兒去咁遠讀書, 所以升小學時都突登換樓, 希望住在學校附近...

本身老公一家住在美國的, 奶奶時常叫我女兒過去升中學, 唔好在香港咁辛苦...
都係因為女兒企硬唔去, 所以先留番O係香港...
不過到升大學時, 如果佢考唔到三大, 可能都會安排佢過去....

cherry0131 發表於 18-8-3 17:59
真係唔好介意, 我冇留意開, 以為一條龍O既學校, 只收自己O既小學學生...
番工放工都冇乜時間, 番到屋企又 ...

樓主,個位媽媽都講得啱,因為直資好多時都會睇返師兄師姐們紀錄,如讀得好就會俾多D機會個間小學的師弟師妹。由其DGS的收生,不會等教署的Rank order就出offer,變咗如果有師姐們的track record 都是幾重要的一環,可以俾到中學睇到該小學程度去到邊。

gigayan 發表於 18-8-3 18:10
樓主,個位媽媽都講得啱,因為直資好多時都會睇返師兄師姐們紀錄,如讀得好就會俾多D機會個間小學的師弟師 ...
明白的!其實只係諗住試下,有機會面試就會去!
如果冇機會面試嘅話都唔緊要,只想女兒多d面試嘅經驗!
天水圍那間直資我都會報,諗住近近地多個面試經驗,到正式自行面試時冇咁易甩轆...

cherry0131 發表於 18-8-3 20:59
明白的!其實只係諗住試下,有機會面試就會去!
如果冇機會面試嘅話都唔緊要,只想女兒多d面試嘅經驗!
天 ...

都可以試協恩或德望,如今年沒有改變收生程序,兩間1st in都係全in的,也是一流的直資。

gigayan 發表於 18-8-3 22:03

都可以試協恩或德望,如今年沒有改變收生程序,兩間1st in都 ...
好呀!等我睇下佢地網頁先,因為我見DGS要交portfolio, 要準備好d文件,我都唔知係咪要交晒小四小五嘅證書!黎緊去旅行,要到8月尾番黎先有時間再整...

cherry0131 發表於 18-8-4 19:08
好呀!等我睇下佢地網頁先,因為我見DGS要交portfolio, 要準備好d文件,我都唔知係咪要交晒小四小五嘅證書 ...

我地學校今年暑假前已經要整好了portfolio,交一份俾老師,老師要我們list out p4-p5嘅cert. 小朋友亦都寫好中英self introduction.

gigayan 發表於 18-8-3 22:03

都可以試協恩或德望,如今年沒有改變收生程序,兩間1st in都 ...

德望不是全in的
HYS, SPCS 才是全in

bettyay 發表於 18-8-4 21:29
德望不是全in的

係?多謝提點

bettyay 發表於 18-8-4 21:29
德望不是全in的

SPCS面試入場劵是book reports

gigayan 發表於 18-8-4 21:34
SPCS面試入場劵是book reports
係呀!交得出book reports就有得見

講講下又講番報讀名校,有趣

5tgb    發表於 19-3-13 06:24

thcheung1 發表於 18-8-5 09:57
既然成績夠,可以試下也無壞!如果最後決定就近入讀心儀學校都無問題,不過大家知道樓主女兒成績,就鼓勵試下啫

見到樓主話想報直資試下面試,所以多一點建議,可以試一些面試機會大一點的學校。

其實唔係想講名校嘅...諗住睇下日後有冇機會識到同校媽媽!
喺呢度,見到好多媽媽為自己小朋友準備左好多野...又面試班,又補習...
而自己真係好懶,睇得多先問人有冇面試班介紹,咁多年都冇比亞女補習!
多數都係平日收工番黎同亞女溫下書就算!
反而覺得自己係咪太hea呢作為人媽媽...或者我要求唔高,只希望小朋友個童年過得開開心心!
但有時諗日後會唔會因為自己太hea而浪費左個女呢?有時都好矛盾....

回覆樓主

我都係hea,升中只係安排咗面試,其他全部都係運動,消耗精力。其實小朋友叻,唔洗迫都會自己做,放鬆d。

我小學完全無叫我們準備什麼,連暑期作業都無,完全開心暑假

bbeasy25 發表於 18-8-7 20:50
我都係hea,升中只係安排咗面試,其他全部都係運動,消耗精力。其實小朋友叻,唔洗迫都會自己做,放鬆d。

...
我女學校都冇叫家長準備乜野...我係睇得多EK先諗係咪要安排面試班比個女,但上星期又忘記左!學校以往好多暑期功課,但今年出奇地只得一本升小六作業!我都唔明點解?可能真係想比所有同學抖下,8月20日番學時先再谷過...

cherry0131 發表於 18-8-7 22:52
我女學校都冇叫家長準備乜野...我係睇得多EK先諗係咪要安排面試班比個女,但上星期又忘記左!學校以往好多 ...

你們8月20就返學,好早喎!小朋友有能力出去試吓,有offer先唸。老師同我講,小朋友唔適合好谷的學校,所以我都係揀學習模式比較輕鬆直資,又有多活動。希望到時可以考到。

我囡舊年IN左HY, 但無得2 IN, 應數學要心算我囡衰左呢PART, 因答得太少, 佢數學弱。另有IN ST. MARGARET, 有2 IN, 但無去IN, 因2 IN要父母一齊IN, 我地無唸住讀, 所以, 唔想係小朋友面前講大話(因2 IN好大機會問你點解想揀呢間學校等), 另外, 都有報面試班同參加左幾個D津貼中學D MOCK INTERVIEW, 多D面試機會, 到真正自行時會淡定好多. 你地加油喇.
‹ 上一主題|下一主題