用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫... ...
樓主: cherry0131
go

2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫...   [複製鏈接]

bbq. 發表於 18-8-2 10:45
雖然我小朋友係隔離區,但都入嚟支持吓。
多謝支持!希望今年快d過,出年大家黎報喜!

slaw1 發表於 18-8-2 11:21
知道樓主女兒有意董中,我n年前董中畢業,入來支持下
多謝你啊!不過唔知女兒可否成為你師妹啊!

annielui 發表於 18-8-2 11:30
Hi, 小女9月升P.6, 大家好!!!!
歡迎你啊!又多個媽媽一齊交流!

熱媽 發表於 18-8-2 11:35
讀直資唔一定輕鬆架,例如女拔,雖然都自由度大(女校來計),但D學生因本身係叻女,但要係呢班叻女中力爭上 ...
其實我諗住比個女試下面試咋,佢到而家都好似唔緊張咁...所以想比佢試一試真正嘅面試會係點!另外,如果要佢每日出去番學,我驚佢要好早起身,因為住村屋,去邊到都要渣車!其實好掙扎的!

gigayan 發表於 18-8-2 11:42
我住屯門, 小朋友返學係九龍, 升中仲考慮緊自行試唔試一間屯門中學。
樓主女一線級頭可試DGS呀, 反而青年會 ...
我其實唔知道可唔可以報女拔,一來冇留意開,二來女兒唔鍾意女校,三來見佢係一條龍學校,唔知有冇得報...再者,女兒嘅數學比賽獲得嘅獎只係第二、第三!都未拎過第一,都唔知有冇面試嘅機會!

cherry0131 發表於 18-8-2 13:21
我其實唔知道可唔可以報女拔,一來冇留意開,二來女兒唔鍾意女校,三來見佢係一條龍學校,唔知有冇得報... ...
可以開學之後留意下中學既簡介會。
DGS好似有5x個位俾街外人, 試下交表無妨!

熱媽 發表於 18-8-2 11:35
讀直資唔一定輕鬆架,例如女拔,雖然都自由度大(女校來計),但D學生因本身係叻女,但要係呢班叻女中力爭上 ...
咪講到禁誇張~

回覆 cherry0131 的帖子

:)

cherry0131 發表於 18-8-2 07:05
咁番學會唔會好辛苦?我有諗過報直資比女兒試下點面試同睇睇佢嘅實力!直資係咪輕鬆d?

我都諗住幫女兒報 ...
中學可以去遠d返學, 當然係合理時間.  揀直資係希望揀適合小朋友的學習範式, 學制有彈性d, 必要時可以唔考DSE(讀唔掂中文).
女拔可以一試, 青年會就應該唔適合你囡囡banding, 不過可以當面試練習.

cherry0131 發表於 18-8-2 13:06
多謝你啊!不過唔知女兒可否成為你師妹啊!

以前級頭的好多都係梁小來,如果你女喺梁小讀得好,相信董中無問題啦。好多老師都有心教書,教左幾十年

slaw1 發表於 18-8-2 15:18
以前級頭的好多都係梁小來,如果你女喺梁小讀得好,相信董中無問題啦。好多老師都有心教書,教左幾十年:ex ...
女兒都係保小,但學校較多人升百周,反而董中較少人報!只係女兒的班主任話董中會讀得開心d, 所以我女好希望去董中!七月結業禮時好多升百周的師兄師姊都勸女兒揀百周,多d認識嘅同學!近日,佢好似冇咁抗拒百周!所以諗住開放日去晒兩間學校參觀,再比佢決定!

cherry0131 發表於 18-8-2 19:17
女兒都係保小,但學校較多人升百周,反而董中較少人報!只係女兒的班主任話董中會讀得開心d, 所以我女好希 ...

想講,以前都係百周勁d,我媽想我近返學,我就住董中隔離,所以第一董中,第二百周。但5年後會考發覺,如果比我讀百周,競爭大好多,我根本上5到中6,要轉第2間。董中都好吖,起碼上到中6,一班30人中7,都有2x個入3大學位課程架。所以睇你女咩類型啦,如果遇強越強, 咁當然讀邊間都無問題啦。我覺得董中壓力應該無咁大。我當年羅陳楚思級頭,上到中學級4x

cherry0131 發表於 18-8-2 19:17
女兒都係保小,但學校較多人升百周,反而董中較少人報!只係女兒的班主任話董中會讀得開心d, 所以我女好希 ...

又有另一點想講,你女咁優秀,係咪可以考慮下出面傳統名校?我地屯門區入到3大嘅成績5會差,但講到自信,presentable, social skill,networking 真係同出面名校生有距離,我科大會計系所見。做媽媽真係多野諗,我都有2個囝囝了

slaw1 發表於 18-8-3 00:19
又有另一點想講,你女咁優秀,係咪可以考慮下出面傳統名校?我地屯門區入到3大嘅成績5會差,但講到自信,p ...

我也認同你的看法呀

又有另一點想講,你女咁優秀,係咪可以考慮下出面傳統名校?我地屯門區入到3大嘅成績5會差,但講到自信,p ...

我尋晚番去同女兒講黎緊我會幫你報女拔面試,佢已經好大反應!佢話百周同董中都好多朋友,佢只會揀是但一間!
我當然好似你咁諗,日後做野networking/presentable都差好遠!
我讀科大時,已經深明呢個問題!到去讀碩士時,更加唔駛講!
其實女兒都明白,佢自己代表學校參加過唔同嘅比賽,同名校生比,始終差少少!

雖然女兒嘅性格係遇強越強,由小一開始我已經開始留意到!
呢幾年小學生涯,考得最差的就係一年級全級第八!
之後每一年都有進步,到四五年級都保持住級三內!
我最怕係佢去到間唔鍾意嘅中學,冇心機讀書,始終青春期會反叛,我怕得不嘗失!
所以我同佢講去試下面試,人地叻你咁多,唔會收你的!只係練習面試嘅機會!

認同, 有時唔係為咗追學校的「名氣」, 有D位真係名校才可以給到學生優良的訓練和視野。

回覆樓主

樓主女兒小學近5年有沒有人入到DGS?這是重點!

cherry0131 發表於 18-8-3 12:58
我尋晚番去同女兒講黎緊我會幫你報女拔面試,佢已經好大反應!佢話百周同董中都好多朋友,佢只會揀是但一間 ...

原來樓主係科大校友,當然要尊重小朋友決定,呢個真係入到大學先發現,以前世界只在屯門,屋企無能力外”創”. 我妹妹孤身一人去左港島升中,得到嘅係較好嘅語文能力,人際關係,presentation skills. 對現在喺職場好有利,無專業技能,中大grad

LJ3981 發表於 18-8-3 13:48
樓主女兒小學近5年有沒有人入到DGS?這是重點!
尋日我都同另一位媽媽提及過:

"我其實唔知道可唔可以報女拔,一來冇留意開,二來女兒唔鍾意女校,三來見佢係一條龍學校,唔知有冇得報...再者,女兒嘅數學比賽獲得嘅獎只係第二、第三!都未拎過第一,都唔知有冇面試嘅機會!"

其實我唔係想女兒入DGS 的, 只係好多人都叫佢去參加唔同O既面試, 所以只係抱住去面試O既心態...請勿見怪!

始終女兒喜歡董中, 我唔想太過強迫佢要跟我意思...雖然講到底, 我都想佢好...

gigayan 發表於 18-8-3 13:43
認同, 有時唔係為咗追學校的「名氣」, 有D位真係名校才可以給到學生優良的訓練和視野。 ...
我都理解O既...只係唔想迫個女跟我意思做, 佢一定唔會開心...
‹ 上一主題|下一主題