用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫... ...
go

2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫...   [複製鏈接]

入谷唔係太耐,見到好少講屯門區中學!所以想開個group, 互相支持及鼓勵到下年派位!
睇下會唔會識到日後同一間中學嘅媽媽...
早前開過個post, 都知道有一兩位屯門區讀書嘅小朋友家長!
大家一齊分享下...
   32    0    0    0

cherry0131 發表於 18-8-1 07:36
入谷唔係太耐,見到好少講屯門區中學!所以想開個group, 互相支持及鼓勵到下年派位!
睇下會唔會識到日後同 ...

呀女9月升小六, 屯門區
有個呀哥升中三

littlelamlam 發表於 18-8-1 08:04
到   呀女9月升小六, 屯門區
有個呀哥升中三
Welcome! 我都有睇過你嘅post, 知道你女兒成績都不俗!

cherry0131 發表於 18-8-1 08:05
Welcome! 我都有睇過你嘅post, 知道你女兒成績都不俗!

謝謝   希望佢keep住啦
呀哥就一般咋, 讀崇真, 仲未叮到

littlelamlam 發表於 18-8-1 08:12
謝謝   希望佢keep住啦
呀哥就一般咋, 讀崇真, 仲未叮到
請問你有冇D 好O既ORAL 班介紹? 其實我而家都每晚要女兒讀一課6年級英文書的內容比我聽, 由小一教佢拼音讀出黎, 佢拼到, 但都係高低音未掌握到...

本身女兒英文都唔太差, 但我一聽到佢讀錯, 我就好忟咁鬧佢....所以我都覺得自己要搵人傾多D 計先得...
老公成日話我要求高...心諗只係希望女兒打好個底, 唔想佢上到中學辛苦....

cherry0131 發表於 18-8-1 08:18
請問你有冇D 好O既ORAL 班介紹? 其實我而家都每晚要女兒讀一課6年級英文書的內容比我聽, 由小一教佢拼音讀 ...

我同我女報左柏麗kids studio既 speaking course, 係trinity考GESE課程, 有外籍老師lead住幾個小朋友練oral, 我覺得幾好丫, 因為我女比較怕差, 所以順便練下group interview 技巧

5tgb    發表於 19-3-13 06:21

littlelamlam 發表於 18-8-1 08:32
我同我女報左柏麗kids studio既 speaking course, 係trinity考GESE課程, 有外籍老師lead住幾個小朋友練ora ...
我女兒都應該未試過GROUP INTERVIEW...我星期日帶佢去大會堂學跆拳道時過去望下先...
不過女兒在學校係辯論隊, 又做司儀...所以佢唔係怕醜O個隻....把口停唔到...
佢學校要8月尾先開始TRAIN 佢地INTERVIEW 技巧...

回覆樓主

報到,我小朋友升小六,屯門區,大家交流吓

cherry0131 發表於 18-8-1 08:45
我女兒都應該未試過GROUP INTERVIEW...我星期日帶佢去大會堂學跆拳道時過去望下先...
不過女兒在學校係辯論 ...

你女都好丫入左辨論隊, 起碼練到大膽D, 多角度思考, 我地小學吾覺有, 所以要自己揾啦

cherry0131 發表於 18-8-1 08:18
請問你有冇D 好O既ORAL 班介紹? 其實我而家都每晚要女兒讀一課6年級英文書的內容比我聽, 由小一教佢拼音讀 ...
其實高低音呢d, 睇多d英文節目, 小朋友自然模仿到. 如果單靠Oral班, 一星期一堂我覺得未必夠.
我小朋友緊面試班, 希望佢可以掌握面試流程, 少少Group discussion skill.

bbeasy25 發表於 18-8-1 09:49
其實高低音呢d, 睇多d英文節目, 小朋友自然模仿到. 如果單靠Oral班, 一星期一堂我覺得未必夠.
我小朋友緊 ...
Welcome! 我小朋友只係睇戲先睇西片,細個時一直用英文溝通就講得唔錯!近幾年用中文溝通多,所以一遇到新嘅生字拼出黎嘅音就高低音錯...
尋日讀小六英文書, programmer 應該高低低音...佢讀左低高低....
不過group interview 都緊要,所以我諗住報個面試班比佢練下....

littlelamlam 發表於 18-8-1 09:03
你女都好丫入左辨論隊, 起碼練到大膽D, 多角度思考, 我地小學吾覺有, 所以要自己揾啦
...

佢代表學校同出面d名校辯論比賽,最後2比1輸左...女兒都有代表學校參加數學比賽,遇到st Paul 小學,都係輸....不過預左,當汲收經驗!
雖然讀屯門區一線小學,但遇到出面嘅名校,真係差少少...

唔知大家諗左自一/自二報邊間未?有冇機會小朋友日後一齊讀書?

回覆樓主

我會考出面直資,希望唔洗等派位

bbeasy25 發表於 18-8-1 23:45
我會考出面直資,希望唔洗等派位

咁番學會唔會好辛苦?我有諗過報直資比女兒試下點面試同睇睇佢嘅實力!直資係咪輕鬆d?

我都諗住幫女兒報兩間直資睇下點面試...
請問一條龍O既直資可唔可以報? 拔萃女書院
另一間諗住試間近D, 試下天水圍O既 中華基督教青年會中學

回覆樓主:

雖然我小朋友係隔離區,但都入嚟支持吓。

5tgb    發表於 19-3-13 06:22

cherry0131 發表於 18-8-1 07:36
睇下會唔會識到日後同 ...

知道樓主女兒有意董中,我n年前董中畢業,入來支持下

5tgb    發表於 19-3-13 06:22

Hi, 小女9月升P.6, 大家好!!!!

cherry0131 發表於 18-8-2 07:05
咁番學會唔會好辛苦?我有諗過報直資比女兒試下點面試同睇睇佢嘅實力!直資係咪輕鬆d?

我都諗住幫女兒報 ...
讀直資唔一定輕鬆架,例如女拔,雖然都自由度大(女校來計),但D學生因本身係叻女,但要係呢班叻女中力爭上游都要下不少功夫的,除非本身真係過目不忘或天才

cherry0131 發表於 18-8-2 07:05

我都諗住幫女兒報 ...
我住屯門, 小朋友返學係九龍, 升中仲考慮緊自行試唔試一間屯門中學。
樓主女一線級頭可試DGS呀, 反而青年會當面試練習好了, 董中百周都好大機會入。
‹ 上一主題|下一主題