用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫... ...
樓主: cherry0131
go

2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫...   [複製鏈接]

bbeasy25 發表於 18-12-12 22:04
我尋日先收到自行表,希望直資成功,唔洗填表。
祝你自行成功(emoji)(emoji)
...
我都有睇直資,但最近屯門嘅直資已經係天水圍元朗,banding又一般,亞囡話唔想揀!

cherry0131 發表於 18-12-13 08:30
都唔一定嘅!成績加面試80%,比d信心小朋友!

問咗老師意見,佢叫唔好博,話近幾年百周都係收級五內,我小朋友成績未有咁好

5tgb    發表於 19-3-13 06:25

cherry0131 發表於 18-12-13 08:35
我都有睇直資,但最近屯門嘅直資已經係天水圍元朗,banding又一般,亞囡話唔想揀! ...

我會揀出面直資,因為語境和學制可以選擇,小朋友又唔想傳統加谷,所以唔考慮津校。

SlowPig 發表於 18-12-13 09:40
問咗老師意見,佢叫唔好博,話近幾年百周都係收級五內,我小朋友成績未有咁好
...

你小朋友讀保小嗎?

我女讀保小, 上年師兄師姐有廿幾人入到百周及董中, 我諗級頭都係自行入, 而後面O既應該係抽獎入...
但今年學生多左, 所以校長都話今年應該會少D 人入兩間保中...

星期六就派呈二O既成績表, 要填埋今次O既班及級名次落份自行申請表內先交得...因為要1月3日交番小學, 由學校交過去百周同董中....

老師上星期已經派左紙通知每位學生計算呈一及呈二名次後大約o既BANDING, 其他小學係咪都一樣會通知家長小朋友大約O既BANDING?

bbeasy25 發表於 18-12-13 10:03
我會揀出面直資,因為語境和學制可以選擇,小朋友又唔想傳統加谷,所以唔考慮津校。
...
我都覺得直資會舒服過傳統學校, 我都唔想咁辛苦, 但女兒話要同班同學一齊升中, 我勸極都唔聽...
屯門出九龍會唔會好辛苦呀? 我唔想日日車個女番學, 又唔想佢日日同人迫西鐵或巴士...

cherry0131 發表於 18-12-13 13:14
你小朋友讀保小嗎?

我女讀保小, 上年師兄師姐有差不多廿人入到百周及董中, 我諗級頭都係自行入, 而後面O ...

我小朋友讀順小呀,家長日已經派咗成績表,老師有將呈一加呈二名次,俾咗個平均名次我地

請問點解學生多咗,反而會少咗人入保中?

5tgb    發表於 19-3-13 06:25

SlowPig 發表於 18-12-13 13:23

我小朋友讀順小呀,家長日已經派咗成績表,老師有將呈一加 ...

今年41XX 名學生, 三分一為BAND 1即係約1370人...屯門區四大(BAND1A), 田家炳, 馬可賓, 譚伯羽, 屯官, 南屯官, 劉金龍, 都係得十間BAND1A-2A o既學校, 約1280個位, 即是話有BAND 1 學生會派去BAND 2...所以校長話應該派入保中O既數目有機會下降...

順小級十內, 多獎項應該都有機丫...你唔揀梁中?

cherry0131 發表於 18-12-13 13:21
我都覺得直資會舒服過傳統學校, 我都唔想咁辛苦, 但女兒話要同班同學一齊升中, 我勸極都唔聽...
屯門出九龍 ...

爸爸車佢,放學自己攪掂。其實最重要係適合和開心,學校banding 我唔在乎,希望大家都考到理想學校

cherry0131 發表於 18-12-13 13:30
今年41XX 名學生, 三分一為BAND 1即係約1370人...屯門區四大(BAND1A), 田家炳, 馬可賓, 屯官, 南屯官, 劉金 ...

因為佢又都唔係級十內呀梁中未係最心儀想揀嘅其中一間,我都煩惱緊點揀好

bbeasy25 發表於 18-12-13 13:33
爸爸車佢,放學自己攪掂。其實最重要係適合和開心,學校banding 我唔在乎,希望大家都考到理想學校
...

哦...咁就好D...早上番工番學好辛苦啊...

我其實都唔太介意BANDING, 我女BAND 1A, 天水圍好似有間BAND 1C 的直資, 我都覺得佢會讀得舒服D...但佢唔願意, 話要同班同學一齊升中...激死...

SlowPig 發表於 18-12-13 13:36
因為佢又都唔係級十內呀梁中未係最心儀想揀嘅其中一間,我都煩惱緊點揀好
...
咁最心儀係邊間呀?

我自己都係何日東畢業的, 但當年都冇幫亞女揀何小, 因為我較喜歡保良局...

cherry0131 發表於 18-12-13 13:39
哦...咁就好D...早上番工番學好辛苦啊...
不過你小朋友番慣出面就冇所謂...

其實佢係屯門讀小學,每朝都係爸爸車,15分鐘就到。小朋友都係1a,佢自己鍾意嗰間直資係band 2,不過我ok呀!班主任話浪費咗,叫佢可以試董中

cherry0131 發表於 18-12-13 13:42
咁最心儀係邊間呀?

我自己都係何日東畢業的, 但當年都冇幫亞女揀何小, 因為我較喜歡保良局...

董中同陳瑞芝呀,上年已經同小朋友去咗董中參觀,參觀完已經話好鍾意,今年都有再報名去,仍然話好鍾意,之前從來都無諗過百周,咁啱今年知道開放日就報名,參觀完又話好鍾意

bbeasy25 發表於 18-12-13 13:44
其實佢係屯門讀小學,每朝都係爸爸車,15分鐘就到。小朋友都係1a,佢自己鍾意嗰間直資係band 2,不過我ok ...
哦...咁又真係浪費左啊...

SlowPig 發表於 18-12-13 13:47
董中同陳瑞芝呀,上年已經同小朋友去咗董中參觀,參觀完已經話好鍾意,今年都有再報名去,仍然話好鍾意, ...
本身我女兒一直話只讀董中, 非君不嫁咁款...連老師都叫佢自行只揀董中就可以...唔駛揀其他...
但呢兩個月突然間同我講, 班同學唔揀董中, 揀百周, 所以想去揀番百周....
咁兩間我都冇問題, 咪帶佢去睇睇環境, 佢話佢鍾意百周多過董中...我都唔知D 細路女諗乜...五時花六時變...不過我已經填好晒所有表格, 係等小六O既獎狀同成績表就攪掂...可以好好放個聖誕假...

cherry0131 發表於 18-12-13 13:56
本身我女兒一直話只讀董中, 非君不嫁咁款...連老師都叫佢自行只揀董中就可以...唔駛揀其他...
但呢兩個月突 ...

無可否認,百周開放日係吸引過董中

我小朋友都有因為想同同學仔一齊而揀梁中,我叫佢再諗清楚,重有半個月時間考慮

5tgb    發表於 19-3-13 06:26

SlowPig 發表於 18-12-13 13:59
無可否認,百周開放日係吸引過董中

Agreed. 我本身一向都冇參觀過百周, 一直以為學校應該好舊, 冇乜吸引之處...(唔好介意, 呢個係參觀完董中O既感覺黎!) 但參觀完又OK喎...比想像中好, 同D 學生傾計, 各方面都唔錯...題外話, 之前去馬可賓同D 學生傾計, 學生比我O既感覺都好好...

cherry0131 發表於 18-12-13 14:04
Agreed. 我本身一向都冇參觀過百周, 一直以為學校應該好舊, 冇乜吸引之處...(唔好介意, 呢個係參觀完董中O ...

我無去過參觀馬可賓,同學家長話呢間都幾好,近幾年上得好快

回覆樓主:

大家好,小女,今年屯門小5,想交流下 有冇group可以入

5tgb    發表於 19-3-13 06:26

大華仔 發表於 18-12-13 22:44
大家好,小女,今年屯門小5,想交流下  有冇group可以入
暫時未有開WhatsApp group, 睇下遲少少公佈左入邊間中學會唔會開!
‹ 上一主題|下一主題