用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫... ...
樓主: cherry0131
go

2018年9月升小六,屯門區家長,一齊交流下丫...   [複製鏈接]

gundamx 發表於 19-3-14 06:57
想請問百周面試,有沒有考"時事"?
仲有係用英文讀文章,問問題!中文小組討論,個個考完出黎都覺得好易!因此,我覺得都係睇成績排名!

回覆 cherry0131 的帖子

謝謝

還想請問,中文小組討論,在討論前,是不是有討論材料要閱讀先,之後才開始討論。像考dse嗎?

gundamx 發表於 19-4-4 17:54

還想請問,中文小組討論,在討論前,是不是有討論材料要閱讀先,之後才開始討論。 ...

係,幾分鐘準備

cherry0131 發表於 19-4-2 22:07
仲有係用英文讀文章,問問題!中文小組討論,個個考完出黎都覺得好易!因此,我覺得都係睇成績排名!
...

不過我有聽過有家長分享,話被老師用英文問了很多额外的問題,如日常生活丶平時學校學習咁
而嗰位同學級名次係非常前的
所以我懷疑interview其實是有d分別?

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:15
係,幾分鐘準備
佢地一次過比13分鐘你準備點答以下四樣內容:中文、英文、數、時事

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:23
不過我有聽過有家長分享,話被老師用英文問了很多额外的問題,如日常生活丶平時學校學習咁
而嗰位同學級名 ...
係呀!讀完文章,就同老師傾計!談天說地一番,乜都會問,所以女兒感覺好輕鬆!尋日學校升中晚會,我都有問班主任,自行一、甲一同乙一我都填百周!假如自行唔收,抽獎又唔中,老師叫我女去叩百周,佢話按女兒成績百周都會收!希望唔駛去到叩門啦!

cherry0131 發表於 19-4-5 20:09
係呀!讀完文章,就同老師傾計!談天說地一番,乜都會問,所以女兒感覺好輕鬆!尋日學校升中晚會,我都有問 ...

我都覺得奇,因為好多人in完之後話我知好易丶表現好好,我就奇怪咁點分高下呢
聽完你講及綜合其他家長講,應該係佢「暗啞底」選左批學生出來係「詳細」in的,而呢批學生應該係成績top嗰班,可能其他學生只是「陪跑」?

cherry0131 發表於 19-4-5 20:09
係呀!讀完文章,就同老師傾計!談天說地一番,乜都會問,所以女兒感覺好輕鬆!尋日學校升中晚會,我都有問 ...

如果拿直資offer信,問百周校長,都會比兩個意見中的其中一款你知道,咁米唔駛咁擔心

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 21:39
我都覺得奇,因為好多人in完之後話我知好易丶表現好好,我就奇怪咁點分高下呢
聽完你講及綜合其他家長講, ...

其實400人揀40人,個個考完都覺得易!估計面試只係形式,成績先係重點!淨係學校派嘅表有唔同,就估佢有點不同!

lovelybaby2015 發表於 19-4-5 16:23
而嗰位同學級名 ...
面試就是睇學生英文會話能力麻. 有啲B1學生, 可能只是中數勁(尤其是國內來的那批),  英文能力未必真係應付到英中課程的.

la5711 發表於 19-4-5 23:04
面試就是睇學生英文會話能力麻. 有啲B1學生, 可能只是中數勁(尤其是國內來的那批),  英文能力未必真係應付 ...

我當然知,但我意思係,話就話全部in,但in的內容不一樣成績好的學生先會再深入問
不過其實我地無親歷,因為無選百周,只是有親戚告訴我,同埋聽樓上jm講

ALARMCLOCK 發表於 19-4-6 06:50
請問有冇人面試陳瑞芝? 情況如何? 今年面試題目難唔難呢?

今年陳中有523人自行面試,面試全見,今年分兩日下午進行。面試分3部份,在3間房間進行,英文,中文及思維,中英文部份會先看文章,5分鐘內讀文章及答問題自我介紹或討論,思維題是考邏輯思維,面試全程1小時左右
今年是全個人面見,英文佔20%, 中文及思維15%

lovelybaby2015 發表於 19-4-6 06:56
我當然知,但我意思係,話就話全部in,但in的內容不一樣成績好的學生先會再深入問
不過其實 ...

通常考官都會因應學生的語文能力,再同學生討論或傾計,知道同一時段,題目是一樣的,大家發揮不同,老師從中再評定學生的語文能力

ALARMCLOCK 發表於 19-4-6 06:50
請問有冇人面試陳瑞芝? 情況如何? 今年面試題目難唔難呢?

我囡 in陳中(本身佢英文最強),第一part英文,read aloud, 答問題,再問佢平時嗜好, miss問佢D英文口音係邊學,呀囡答 from youtube and education Channel, 話講到夠鐘都吾捨得走,自我感覺良好

到中文,都係讀篇文章答題目,又問邊位偉人最值得欣賞,佢講力克.胡哲,佢話答得不錯

最後通識問對使用膠飲管立法的睇法,佢都舉到例子作答,但有問其他同學孝順父母應否立法?呢條就比較難了

ALARMCLOCK 發表於 19-4-6 07:28
謝謝回覆。 請問知唔知今年的 討論題目 ,特別是思維題呢?

思維題問周末及假期冇功課對孩子有益,中文文章關於中國傳統徧方,英文問ok的來源

ALARMCLOCK 發表於 19-4-6 10:22
謝謝, 你囡囡是自行第一嗎? 他那麼醒目 。相信應該機會很大呢!

我囡只 in一間咋,佢呈一呈二係 b1A,但屯門四大我地只鍾意陳中,老師話如果選田中馬中有8-9成收佢,所以最終只in陳中
‹ 上一主題|下一主題