用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12校網迷思
樓主: abccathy
go

12校網迷思 [複製鏈接]

abccathy 發表於 18-7-31 12:25
請問如果家住12校網,女孩子,有15分冇宗教,應該如何選擇自行填表?如果寫瑪利曼、聖保祿天主教,也只是博 ...

根本分數唔夠,講自行點無咩意思。如果硬要選搏忠誠,一定揀教會學校。

抽獎來說,呢個網揀女校,好似過揀兩軒好多。

當然,如果唔夠分,一定儘量考私校,12月底前SECURE 有個位,抽獎填學校都可以進取D。

回覆樓主

12網熱門幾間唔多睇111,你15分其實都無乜機會,不如考慮其他網,有d無填過1,叩門真係唔收表的(我記得油天係,有錯請指正)

醒目開學勳章 王國長老

pekovian 發表於 18-8-30 22:21
12網熱門幾間唔多睇111,你15分其實都無乜機會,不如考慮其他網,有d無填過1,叩門真係唔收表的(我記得油 ...

最睇應該係聖雅各
不過咁多人叩,有111都好大競爭

Charlotte_mom 發表於 18-8-30 23:05
最睇應該係聖雅各

我都想講尼間
不過近兩年我識人無111但校長推薦叩入,大家可以參考下

Charlotte_mom 發表於 18-8-30 23:05
最睇應該係聖雅各

自行預左吾得,但12網有冇遑間放乙一比較有把握?軒下?聖雅各?

回覆 abccathy 的帖子

其實人人都揀MArymount , St Paul, 真心問,咁St Francis 會少人揀d嗎?中機會高d?

醒目開學勳章 王國長老

pekovian 發表於 18-8-30 23:07
我都想講尼間
不過近兩年我識人無111但校長推薦叩入,大家可以參考下

有人識呂郭幾個叩入聖雅各

醒目開學勳章 王國長老

MSWONG1001 發表於 18-9-1 08:26
自行預左吾得,但12網有冇遑間放乙一比較有把握?軒下?聖雅各?

兩事實上12網所有熱門都唔可以用「有把握」形容,暫時仲穩入嘅只有寶血

Charlotte_mom 發表於 18-9-1 13:20
兩事實上12網所有熱門都唔可以用「有把握」形容,暫時仲穩入嘅只有寶血
...

咁樣真係競爭好激烈
但12網擺乙一係寳血似乎難以甘心

醒目開學勳章 王國長老

MSWONG1001 發表於 18-9-1 14:28
咁樣真係競爭好激烈
但12網擺乙一係寳血似乎難以甘心

唔好介意我直,派得差通常就係衰在「唔甘心」3個字上
覺得小朋友夠叻有本事叩門不妨一搏,明知叩門如買六合彩就寧願play safe
唔好忘記,唔少人係手渣私校offer搏到盡的,而12網算係兵家必爭之地之一,好多人借地址黎抽架

Charlotte_mom 發表於 18-9-1 14:41

唔好介意我直,派得差通常就係衰在「唔甘心」3個字上

多謝你咁直的分享,仍在考慮如何部署小一包括搬! 但似乎個個網都係難玩,吾係想要神一般的學校,但仔雖然靜d但讀書的資質該ok,又想揾到間中上的學校俾佢

回覆 Charlotte_mom 的帖子

其實瑪利曼只係選擇性搵人interview, 完全唔知有何準則。我親身識得的case有唔少1-1-1都無得見, 完全浪費咗3次機會。
但亦都有1-0-0 同埋 0-0-0都入到, 因為有好多人都有唔同的connection......

相反, St Paul Catholic 同埋 St Francis都好公平, 一齊考扣門筆試/ 面試
St Paul Cat過三關, 幾百人最後收10幾個
St Francis一次過

咁你地覺得邊種處理手法比較好呢?
公平競爭VS 零透明度

除非你自己都係有connection囉!

幾百人爭10個位, 咁都算易? 厲害厲害

mrsmacaroon    發表於 18-9-6 08:26

醒目開學勳章 王國長老

yianleen 發表於 18-9-4 13:22

聖保祿天主教in 3 rounds, 幾百人爭10個位, 咁都算易? 厲害厲害

三間中最多聽人叩到有消息,SF都有,瑪利曼真係好難聽見
所以話SP最易(易,係eventually有offer,唔係過程,瑪利曼過程無學術但唔會有人話易叩囉)

醒目開學勳章 王國長老

yianleen 發表於 18-9-4 13:22

聖保祿天主教in 3 rounds, 幾百人爭10個位, 咁都算易? 厲害厲害

百幾人叩咁少?如果百幾人爭十個位,的確算少
軒官係4xx

幾百人定百幾人?

yianleen 發表於 18-9-4 13:18

其實瑪利曼只係選擇性搵人interview, 完全唔知有何準則。我親身識得的case有唔 ...
有朋友個女考直私0 offer,都扣到SF!

Charlotte_mom 發表於 18-9-4 14:30
百幾人叩咁少?如果百幾人爭十個位,的確算少
軒官係4xx
睇真d啦,講咗幾百人呀!

Charlotte_mom 發表於 18-9-4 14:26
三間中最多聽人叩到有消息,SF都有,瑪利曼真係好難聽見
所以話SP最易(易,係eventually有offer,唔係過 ...

咁呢個唔係叫「最易」,係叫「最多」叩門位。

而且瑪利曼扣門入到嘅,通常有教會/ 校董/ 名人等等connection,我自己就識得兩個咁樣入到。

所以呢,呢d人係唔會係forums 或者WhatsApp 群組,大大聲聲周圍講

mrsmacaroon    發表於 18-9-5 08:59
2jkidsfather    發表於 18-9-5 08:31
‹ 上一主題|下一主題