用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 逾萬五文憑試生申覆核成績
go

逾萬五文憑試生申覆核成績   [複製鏈接]

(星島日報報道)中學文憑試日前放榜,考試及評核局公布今年共一萬五千一百五十五人,申請覆核成績,佔全體考生約兩成六,比例較去年微升近零點三個百分點。整體有一百七十四科次申請積分覆核,以及三萬一千六百三十七科或分部申請重閱答卷。

覆核結果暫定八月八日公布,學校考生經學校派發覆核成績結果通知書,自修生及夜校考生可登入文憑試網上服務的個人帳戶查看覆核結果。考評局亦同時將成績獲提升的考生名單,通知大學聯合招生處、有關大專院校及教育局。考生若在覆核成績後取得更高科目等級,可於八月九日在大學聯招帳戶申請,要求重新考慮入學申請給予取錄資格,或較高次序的課程取錄資格。

YDLFATHER    發表於 18-8-13 22:56
   3    0    0    0

回覆樓主

如果真係成績有提升,再向聯招申請學位,但6/8 已派左位,會唔會想讀果科冇位或只餘下派剩的選擇?

nc2000 發表於 18-7-31 21:07
如果真係成績有提升,再向聯招申請學位,但6/8 已派左位,會唔會想讀果科冇位或只餘下派剩的選擇?
...
據網上資料:如果appeal分+interview分(如有,appeal後也可in)+其他分(如有)高過最低分者,一定有位。

cow 發表於 18-7-31 22:44
據網上資料:如果appeal分+interview分(如有,appeal後也可in)+其他分(如有)高過最低分者,一定有位。
...

好似同分已經可以。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

their new positions on the respective merit order lists (redetermined taking into account their RR results, banding of programme choices, interview performance, if applicable, and other factors) are higher than the Main Round cut-off points (i.e. the last applicant admitted) of the programmes concerned.

ANChan59 發表於 18-8-2 09:08
好似同分已經可以。

係,同分就夠。

回覆樓主:

宜家唔洗等appreal 都入左第一

醒目開學勳章 王國長老

杰杰媽媽 發表於 18-8-6 10:40

恭喜

杰杰媽媽 發表於 18-8-6 10:40

恭喜晒
入了那ㄧ科系?

nanadog 發表於 18-8-6 12:41
恭喜晒  
入了那ㄧ科系?

poly building service engineering

杰杰媽媽 發表於 18-8-6 12:44
poly building service engineering

, 入到心儀科目好過中六合彩

回覆 杰杰媽媽 的帖子

恭喜曬,我仔冇咁叻,入唔到A組,決定讀自資

樹熊MA 發表於 18-8-6 13:20
回覆 杰杰媽媽 的帖子

恭喜曬,我仔冇咁叻,入唔到A組,決定讀自資
入到A組都未必鐘意, 阿仔A3 入嶺南 翻譯系, 佢話唔讀, 去番樹大自資學士, 又要俾

回覆 BB0628 的帖子

你阿仔幾多分? 點解唔讀? 我覺得嶺大好過樹大吧, 畢竟是八大u.

kk1186 發表於 18-8-6 19:01

你阿仔幾多分? 點解唔讀? 我覺得嶺大好過樹大吧, 畢竟是八大u. ...

Best 5 20分 (考7科都係4), 佢話嶺大名聲唔好喎.......

p.s. Appeal 緊英文, 想入教大英文科

你A1, A2 選什麼? 樹仁名聲更差一些, 可叫你仔仔俾心機讀好year 1 , 用好的gpa 再轉U.

kk1186 發表於 18-8-6 19:12

你A1, A2 選什麼? 樹仁名聲更差一些, 可叫你仔仔俾心機讀好year 1 , 用好的gpa 再轉U. ...
樹仁名聲不好的嗎? 佢A1 A2都選 教育大學 , 但入唔到, 可能因英文得4

樹仁不是八大U, 不過如果你仔仔想讀樹仁, 你就順從他吧, 因為讀的是他.

BB0628 發表於 18-8-6 18:46
入到A組都未必鐘意, 阿仔A3 入嶺南 翻譯系, 佢話唔讀, 去番樹大自資學士, 又要俾
...

佢唔想讀翻譯?

杰杰媽媽 發表於 18-8-6 20:00
佢唔想讀翻譯?
沒有不喜歡, 但又不是很喜歡, 我覺得佢唔鐘意間學校多D, 可能多強國人呱..........我不知呀, 我都好煩下
‹ 上一主題|下一主題