用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

fatman69 發表於 18-8-1 10:31
明白!  只係見英小今年入了七八個SPCC點解冇人提!

因為係想討論三私一直中游分子,入SPCC已經係級頭,都唔洗咁頭痕

sukitelfold 發表於 18-8-1 10:19
你得嘅⋯⋯幾百間的也有啦懶人包啦

Yanamami 發表於 18-8-1 10:03
华英/ 迦密我觉得考30名內穩陣d.....

老師話要級20內

ckcleung 發表於 18-8-1 10:40
你無發覺YW已經好少用家發言好耐架啦。

級頭有SPCC/DB/QC/LS,級中入番YW,吾使煩,所以少出聲正確!

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:09
上智始終唔係傳統名校, 吸引力其實無坊間想像中咁高

而且自行時學校都只會有報考學生既相對次弟, 唔會知 ...

都係為了選「合適學校」。

見到隔離SSP post話如果同區小學自行上智,要級10內。再睇睇其他區,譬如屯門四大嘅Post 又係話要級10內。所以疑惑如果個4間學校學生有無走盞位....

sukitelfold 發表於 18-8-1 10:19

你得嘅⋯⋯幾百間的也有啦懶人包啦

唔, 俾幾間女校既舊料大家睇吓:

小六畢業年度

2012-2013

2013-2014

2014-2015

科目平均分 (Percentile)

Chi

Eng
Math

Chi

EngMath

Chi

EngMath
聖士提反女子中學81.84 89.10 76.42 82.35 81.16 75.80 87.16 86.80 70.95
瑪利曼中學62.18 95.10 71.25 57.36 92.05 65.60 74.50 93.50 66.40
聖保祿學校96.08 94.40 76.26 91.45 92.60 79.65 87.79 91.50 81.75
庇理羅士中學95.90 84.80 83.20 89.80 76.50 82.50 88.00 87.70 85.50
嘉諾撒聖瑪利書院84.25 89.92 79.94 92.04 86.37 82.28 91.95 92.05 82.76
寶血上智87.00 86.10 80.00 88.00 80.60 82.50 94.20 84.80 82.50
瑪利諾修院學校95.58 96.74 83.78 92.64 95.28 86.72 94.51 96.31 83.99
嘉諾撒聖家書院88.90 83.50 58.90 89.80 67.20 74.90 89.80 76.50 71.80
九龍真光中學82.56 66.46 56.90 77.04 71.62 57.88 63.58 62.18 59.65
培道中學63.50 71.40 58.90 70.30 62.30 56.90 73.00 63.40 58.30

上智似乎S1學生數學水平較多數女名校高

akys    發表於 18-8-1 15:28
Ktfk    發表於 18-8-1 11:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

gigayan 發表於 18-8-1 10:56
都係為了選「合適學校」。

見到隔離SSP post話如果同區小學自行上智,要級10內。再睇睇其他區,譬如屯門 ...

其實點解唔試下MCS➕上智,MCS少位,搏你校頭那班直資坐定,自行MCS對日後扣門也百利而無一害!

今天你校也扣入3個,估計⋯⋯MCS幾喜歡穿綠色校服喎!

hkpapa852 發表於 18-8-1 11:04
我不嬲都話上智重理輕文

gigayan 發表於 18-8-1 10:49
老師話要級20內

Play safe吧~头20大部份走左去直資啦~老師果时話我地入SPCS既多係1x. 禁我觉得华英係21~30都差不多。

勁到飛起

sukitelfold 發表於 18-8-1 11:05
其實點解唔試下MCS➕上智,MCS少位,搏你校頭那班直資坐定,自行MCS對日後扣門也百利而無一害!

今天你校 ...

睇下呈二有無進步先

回覆 hkpapa852 的帖子

近兩年冇登 pre S1 數據資料... ?

留意到瑪利曼除英文高分,中文低分。數學好似都麻麻
maryknoll 就全部收top 女仔,小學水準高!

JE0608    發表於 18-8-1 15:37
JE0608    發表於 18-8-1 15:37

b3410 發表於 18-8-1 11:39

咁⋯⋯中學真係神一般的秘技,DSE成績咁亮麗!

sukitelfold 發表於 18-8-1 11:42
咁⋯⋯中學真係神一般的秘技,DSE成績咁亮麗!

瑪利曼DSE數學科成績如何?

回覆 Yanamami 的帖子

其實都想入番近屋企沙田網曾肇添,呂明才,林裘謀,不過以往少人報離九龍區,更唔知考咩野range先入到

b3410 發表於 18-8-1 11:43

2017年:5+⋯⋯⋯大約42%,不錯呀!

b3410 發表於 18-8-1 11:39
maryknoll 就全部收top 女仔,小學水準高!
...

收咁多瑪小,中文估唔到強得咁誇張,證明瑪小做得好好!

sukitelfold 發表於 18-8-1 11:49

2017年:5+⋯⋯⋯大約42%,不錯呀!

MSS其實中文都係一般 (以佢呢個級數既學校計)

2015-2016 DSE2016-2017 DSE

4+5+4+5+
52.75%18.68%52.87%17.24%
97.00%59.00%100.00%70.33%
72.00%31.00%80.00%43.33%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 18-8-1 11:43
只有一年數據...不能作準...5+ Maths ~~~
MSS 43.3%
YWG ~30%
SPCS 33.3%
HYS ~32%

BPS 42.2%

‹ 上一主題|下一主題