用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

bettyay 發表於 18-7-31 15:32
好視乎你心儀的band 1A係邊間,直接問老師,或者問高一至兩屆的師兄姐或家長仲實際!不用跟其他學校比較, ...

就係老師提過一間地區band 1A可試,呢間睇EK一般要級5內,所以有咁嘅疑惑。

去衡量學校男生學術能力, 最佳指標一定係每年有幾多個入到SPCC同QC (當然呢點唔適用於QC幾間聯繫小學)

Arabellahk    發表於 19-3-14 13:09
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-7-31 16:51
去衡量學校男生學術能力, 最佳指標一定係每年有幾多個入到SPCC同QC (當然呢點唔適用於QC幾間聯繫小學) ...

請問女生又可以怎樣睇呢?

gigayan 發表於 18-7-31 17:25
請問女生又可以怎樣睇呢?
留意吓有幾多女生入重學術既名校, 如SPCC, SPCS, 林護, 伊中, MCS, St Mary, BPS, YWGS, 上智......

DGS同HY呢D, 考慮點極少係純學術

Arabellahk    發表於 19-3-14 13:10
joeyxlma    發表於 18-7-31 18:17
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

sukitelfold 發表於 18-7-31 12:37
不可這麼簡單直接將band 1比率➗3計便是等同band 1a便可入band 1a學校!

中間還要看運氣、小學學兄學姐的 ...
好認同, 如果學兄學姐吾生性, 下一年就慘!

hkpapa852 發表於 18-7-31 17:29
留意吓有幾多女生入重學術既名校, 如SPCC, SPCS, 林護, 伊中, MCS, St Mary, BPS, YWGS, 上智......

DGS同 ...

以上好幾間都有得抽嗰播....

猴子爸 發表於 18-7-31 15:15
我研究过APS,每年有约35名男生可以进入DBS/QC/SPCC/LS/YW/SPB。  加上女生计算,没有其他数据支持下,估计 ...

APS最多B1男生去DBS,去LSC少之又少。

我大果个咪考41~50/128, 入上智。無突異功能~学hkpapa話齋,揀d重学術既中学咪唔惊無体艺獎会被比下去~

Yanamami 發表於 18-7-31 20:30
我大果个咪考41~50/128, 入上智。無突異功能~学hkpapa話齋,揀d重学術既中学咪唔惊無体艺獎会被比下去~ ...

你大女是否APS?

gigiwin888 發表於 18-7-31 22:03
你大女是否APS?
可以代答:大細女同一小學

Yanamami 發表於 18-7-31 20:30
我大果个咪考41~50/128, 入上智。無突異功能~学hkpapa話齋,揀d重学術既中学咪唔惊無体艺獎会被比下去~ ...

但重學術個幾間自行去考,個個都級3、級5、級10....所以我好疑惑,好似你大囡係小學考呢個range 應該同其他學校點對比呢?

bettyay 發表於 18-7-31 22:06
可以代答:大細女同一小學

我以為一個APS, 一個KTS

gigayan 發表於 18-7-31 22:22

但重學術個幾間自行去考,個個都級3、級5、級10....所以我 ...
我唔知啊~我果时自1上智,自2华英(都唔知何来勇氣)……我估大概WFN, 果个level係好穩陣。級3/5果d考MCS YWGS啦~唔会上智华英啦啩~

gigiwin888 發表於 18-7-31 22:31
我以為一個APS, 一個KTS

哗!揾自己笨嗎分开讀……我係KTS鉄粉喎阿妹用番家姐校服悭番筆喎~

gigayan 發表於 18-7-31 22:22

但重學術個幾間自行去考,個個都級3、級5、級10....所以我 ...
其實同其他學校比較、對應冇咩意思,應該同自己學校之前畢業生派位情況比較,睇下幾多名可以去邊間

回覆 Yanamami 的帖子

想問問大女係邊一年? 41-50入到上智好好,因我比較心儀華英,想知考級幾會入到?

hei918 發表於 18-8-1 00:09
其實同其他學校比較、對應冇咩意思,應該同自己學校之前畢業生派位情況比較,睇下幾多名可以去邊間 ...

可能我表達得唔好,都明白係要睇前人,但是,舉例:上智可能在SSP區小學要級10女生才有機會,但去到類似Yanamami大女嘅學校,原來級41-50都可以。所以我就有呢個疑問,是否地區B1學校,考到大約呢個range,可大膽一試,就算該校好多家長話要級5、級10先有機會。

Yanamami 發表於 18-7-31 23:39
我唔知啊~我果时自1上智,自2华英(都唔知何来勇氣)……我估大概WFN, 果个level係好穩陣。級3/5果d考MCS YWG ...

呢個配搭我都考慮中

回覆 gigayan 的帖子

Yanamami 大女今年升大學二年級喇... 當年升學條件同今天已不同。KTS 今年好似有兩個入上智,如果問到級幾就參考性高d..

上智近年 DSE 成績接近B1a水平,自行階段先考慮B1a-b學生也很合理。上智一向重視英語能力,個人認為B1b成績加上用強英語能力去屈機機會也大。

Ktfk 發表於 18-8-1 08:48
回覆 gigayan 的帖子

今年入三個,都想知個range,但未問到...
‹ 上一主題|下一主題