用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

gigayan 發表於 18-8-8 10:38
我覺得90分以上的人很多, 一定佔半數。 100、99、98每班可能10個8個左右, 不過數起碼都要keep住90分以上係 ...
一年比一年競爭大加油加油
真心佩服學校成日都搵到D新主意考大家

hkpapa852 發表於 18-8-1 15:14
其實HY水平, 同DGS, St Mary, MCS, SPCS有差距, 只係同BPS同MSS差唔多

根據 greenapple 舊年既 listing, MSS和BPS 四主科5+ percentage已超越SPCS和MCS了。
MCS、SPCS和MSS、BPS真係唔同級???

hkpapa852 發表於 18-8-1 11:04
唔, 俾幾間女校既舊料大家睇吓:
我好懷疑 pre-S 數據來源既真實性。教署唔準公怖;你做中學校長也唔想公怖(俾人知中學增值能力),吸客都應該去公怖DSE成績。
好像如你數據,MCS和MSS差咁多,舊年DSE出來成績又差不多,如我做MCS校長點會公怖呀。

lawsonmoon 發表於 18-8-9 13:26
我好懷疑 pre-S 數據來源既真實性。教署唔準公怖;你做中學校長也唔想公怖(俾人知中學增值能力),吸客都應 ...
唔信的話,自己去相關學校既校務報告睇吓,再去EDB下載番個份Pre-S1成績常模對照表計吓囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

lawsonmoon 發表於 18-8-9 13:13
根據 greenapple 舊年既 listing, MSS和BPS 四主科5+ percentage已超越SPCS和MCS了。
MCS、SPCS和MSS、BPS ...

係咪級數有別唔可以單睇一年既表現,係咁易都要睇番三幾年:

2016-2017年DSE:

DGSSPCSSt MaryMCSBPSMSSHY

5+5+5+5+5+5+5+
整體平均57.00%45.31%43.21%

47.39%
4主科平均57.75%42.68%48.79%
43.23%44.54%38.45%
31.00%25.70%34.55%
28.70%17.24%30.00%
85.00%73.60%69.09%
58.20%70.33%52.80%
66.00%33.30%40.00%
43.40%43.33%32.00%
通識49.00%38.10%51.52%
42.60%47.25%39.00%

4+4+4+4+4+4+4+
整體平均86.00%83.78%81.87%78.30%
79.08%
4主科平均85.00%81.73%86.36%

79.37%
63.00%54.50%63.03%

52.87%
97.00%98.10%98.79%

100.00%
92.00%83.80%93.94%

80.00%
通識88.00%90.50%89.70%

84.62%

2015-2016年DSE:

整體比例64.00%53.27%51.87%53.05%
37.52%
4主科平均65.00%51.85%55.76%
39.28%36.67%44.00%
43.00%28.80%47.12%
27.00%18.68%36.80%
91.00%83.30%74.35%
54.00%59.00%64.50%
61.00%42.90%54.97%
39.30%31.00%39.60%
通識65.00%52.40%46.60%
36.80%38.00%35.10%

整體比例90.00%84.01%86.61%84.80%
73.20%
4主科平均90.00%82.30%89.01%

72.44%
74.00%66.30%76.96%

52.75%
100.00%93.80%97.38%

97.00%
91.00%77.40%93.72%

72.00%
通識95.00%91.70%87.96%

68.00%

2014-2015年DSE:

整體比例66.00%47.54%51.63%

37.00%
4主科平均66.75%43.20%53.93%
38.70%
42.60%
37.00%17.00%36.04%
21.70%
29.60%
89.00%82.00%68.53%
57.20%
60.50%
73.00%3.78%52.28%
39.20%
34.00%
通識68.00%70.00%58.88%
36.70%
46.30%

整體比例88.00%85.25%84.76%76.20%
75.70%
4主科平均87.50%84.78%85.79%

66.00%60.20%73.10%

97.00%98.90%95.43%

93.00%85.60%87.82%

通識94.00%94.40%86.80%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-9 14:57
係咪級數有別唔可以單睇一年既表現,係咁易都要睇番三幾年:

2016-2017年DSE:
就睇這些年,有時你高,有時佢高。MCS, SPCS, BPS,MSS就唔同級數!?  Interesting.

如睇平均成績,應該用級別,唔係級數。直私一個級別,官津有自己小學一個級別,官津冇小學一個級別。起跑線不同,平均成績不可同日而語。

lawsonmoon 發表於 18-8-9 15:47
如睇平均成績,應該用級別,唔係級數。直私一個級別,官津有自己小學一個級別,官津冇小學一個級別。起跑線 ...

如何分別數/級別, 本身就無一個標準, 你大可按自己喜好去訂.

如何又要再細分, 係咪學界D1又好成績又一個別級? 咁N間學校就可以有N個別級, 因為唔會有兩間所有野完全一樣, 最終結論係:

所有學校都係同一級別, 因為無法比較

lawsonmoon 發表於 18-8-9 15:39
就睇這些年,有時你高,有時佢高。MCS, SPCS, BPS,MSS就唔同級數!?  Interesting.
其實各校發放DSE數據嘅方式同多少都好唔同, 硬要比較, 有時感覺就似"瞎子摸象", 可以參考下, 但無需太認真.

ok3 發表於 18-8-9 16:16
其實各校發放DSE數據嘅方式同多少都好唔同, 硬要比較, 有時感覺就似"瞎子摸象", 可以參考下, 但無需太認真. ...

對,睇數字自己可參考吓。但我就係聽到硬要比較----SPCS/MCS 和BPS/MSS 唔同水平,真係摸不著頭腦? 好似曼聯以前贏了好多次英超,最近舊年係曼城嬴了,你同我講依家兩間球會係唔同水平,曼聯勁一個水平!?

hkpapa852 發表於 18-8-1 09:09
上智始終唔係傳統名校, 吸引力其實無坊間想像中咁高

而且自行時學校都只會有報考學生既相對次弟, 唔會知 ...

請教數據王如何得知上智及各校的Pre-s1成績?

回覆樓主

請問什麼是三私一直?

宮二 發表於 18-8-12 07:25
請問什麼是三私一直?

據EK以往討論
三私:APS, SFA, KTS
一直:TSL

mcl203 發表於 18-8-1 12:08
又可能得一年有咁好啫~~~
又可能無操pre-s1

數據王有無DGS pre-s1 數字? 搵極搵唔到

cafeva 發表於 18-8-12 10:53
數據王有無DGS pre-s1 數字? 搵極搵唔到
DGS 近5/6年都無公佈過

dgshygh 發表於 18-8-12 01:04
請教數據王如何得知上智及各校的Pre-s1成績?
中學校務報告

前輩 虛心求教, 我試試看能否把新生入學時考 PRE-S1 的程度推算6年後這批學生考DSE的成績畫上虛線.
假設 HKAT 平均分和中位數接近 (假設!)  拿英文科來說, 一半新生在英文科 HKAT 拿 79% 六年後此校一半學生考DSE拿 5+ 是否代表入學時有能力拿 80% 的學生如無突變繼續默默耕耘, 6年後這批新生應該有能力拿5+? 如果是, 升中自行進不了心儀中學, 集體抽入區內 B1 中學, 那麽6年後這間地區B1中學的 DSE result 應該很可觀?!
那麽 DSE 拿2分或以下的學生到底是什麼狀況呢? 入學時又是什麼程度?! 中學 90% 收 B1生 10%收特異功能? 或者青春期間基因突變找到學術以外的發展方向?!

SJC

2018  DSE

2011/2012 HKAT

138 students

5** & 5*

≥5

≥4

≤3

Total

Ave.

Eng.

27%

52%

89%

11%

100%

79%

Chi.

10%

21%

48%

52%

100%

53%

Math.

21%

46%

83%

17%

100%

78%

All subjects

18.50%

72.70%

27%

100%

Students

boboT 發表於 19-3-12 13:24
前輩 虛心求教, 我試試看能否把新生入學時考 PRE-S1 的程度推算6年後這批學生考DSE的成績畫上虛線.
假設 HK ...

諗吓以下問題:

1. S1個批學生,同S6個批學生,當中有多少變化呢?
2. S1 HKAT考核要求同6年後DSE考核要求,有冇得直接比較?

最後一點,人唔同機械人,人係會有情緒起伏,變幻莫測,甚至有時都唔知自己做想乜。正因如此,所有涉及人既問題,其實都無可能用公式去估計,因為點都唔會準確

hkpapa852 發表於 19-3-12 13:31
諗吓以下問題:

1. S1個批學生,同S6個批學生,當中有多少變化呢?
是啊! 人是化學成份很重的. 兩個考試又大大不同, 頂多只能說新生基礎能力去應付未來6年的新學科知識是否應付自如......
我又試試計另一條數, 你看看有什麼想法, 138 DSE考生當中 72.7% 拿 4+ 即約100人, 全科拿 5**&5* 是18.5% 即 25.5人, 假設全科拿 5**&5*, 5 和 4的比例分別為 1.5 : 1.5 : 3, 那麽能拿全科 5 或以上的人數共 50人 與自行收生人數 54 人又似乎好接近喎, 這樣又能連上虛線嗎?

138  students

5** & 5*

≥5

≥4

All subjects

18.50%

72.7%

Ratio

1.5

1.5

3.0

Students