用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

joeyxlma 發表於 18-8-4 11:40
我哋果年級頭果d 真係咁勁,連視藝音樂都爆燈,所以人哋early bird 都唔要,誓考SPCC 都係有佢道理! ...

你係咪講K 記?

記得在網上看過一個小學生短片大賽,冠軍應係K記,短片係穿越時空,未來既自己回到現在,劇中仲係爸子上陣。

劇中小男主角應係昇中去左SPCC,今年應該剛畢業。

retriever 發表於 18-8-4 12:13
你係咪講K 記?

記得在網上看過一個小學生短片大賽,冠軍應係K記,短片係穿越時空,未來既自己回到現在, ...
那是2011的事了!時光荏苒!有無睇近兩年拍的短片?上年更取得國際大獎今年亦拍得相當不錯,期待

gigayan 發表於 18-8-4 11:49
你地個級頭真係好勁,個位師兄阿女有幸和佢合作,佢同阿女傾嘅嘢、教阿女玩嘅小玩意都非常有深度。個日合 ...
我知是誰!他是典範!無得頂

bettyay 發表於 18-8-4 12:44
我知是誰!他是典範!無得頂

結果去左邊? 邊年呢?

retriever 發表於 18-8-4 12:46
結果去左邊? 邊年呢?

講緊呢個唔係短片個位,只係今年升中嘅一位好勁嘅師兄。

bettyay    發表於 18-8-4 12:54

retriever 發表於 18-8-4 12:46
結果去左邊? 邊年呢?

今年升中去SPCC

Yanamami 發表於 18-8-3 17:42
其实又唔多解釋到……搏命出盡力……应年年个个都-样心态。我始終觉得“稳定性”同“平均地好”係好重要 ...
排名好睇同級同學能力分佈。
睇左三四年級嘅表現,大致上睇到點突圍,但得唔得就睇運,遇到有兩到三個同學係專科突破,平均強嘅都會受沖擊。

gigayan 發表於 18-8-4 12:49
講緊呢個唔係短片個位,只係今年升中嘅一位好勁嘅師兄。

對短片內果位小男孩印象深刻。

佢去到 麥當勞道 應該都讀得幾好。

bettyay 發表於 18-8-4 12:54
今年升中去SPCC

是否現在短片果位?

yungyungchu 發表於 18-8-5 07:14
是否現在短片果位?

No ar! 係今年取得九傑那位!
「現在短片個位」你指哪年度的參賽作品?「師說」?或者是指其他短片?

bettyay 發表於 18-8-5 09:00
No ar! 係今年取得九𠎀那位!
「現在短片個位」你指哪年度的參賽作品?「師說」?或者是指其他短片 ...
太多短片有獎……要講明边年先得~

bettyay    發表於 18-8-5 09:34

回覆樓主

想請教下,如果一間冇中學的私小每年有8-9成入band 1。

無聊一問,假如頭15個女生係考全級1-15名,男仔係考16名。那我經常聽人說皇仁只見學校頭級十,甘皇仁怎知這男生前面頭15係女生?

是否看教署全港排名?即舉例四百人申請皇仁,就只看這四百人的全港排名?

gigiwin888 發表於 18-8-8 08:10
想請教下,如果一間冇中學的私小每年有8-9成入band 1。

無聊一問,假如頭15個女生係考全級1-15名,男仔係 ...
那我經常聽人說皇仁只見學校頭級十----> Wrong!!

甘皇仁怎知這男生前面頭15係女生?----> No need to know.

是否看教署全港排名?----> Yes

即舉例四百人申請皇仁,就只看這四百人的全港排名?----> Yes

2jkidsfather 發表於 18-8-8 08:30

甘皇仁怎知這男生前面頭15係女生?----> No need to know ...

謝謝你解答

Sophie0804 發表於 18-8-4 10:07
因為數學每次出卷都比較淺、太多人100 分99、98。 如果一失手或一唔小心、就容易跌出10、20 大。
...
份數學卷咁淺, 太多人98-100分, 根本是考"好運",

真是一題也不能錯, 學生好大壓力!

2jkidsfather 發表於 18-8-8 08:30

甘皇仁怎知這男生前面頭15係女生?----> No need to know ...
補充一點, 係只睇學生既 "相對次弟排名"

另外, QC一向只有180個quota俾成績好既學生去In, 有20個quota留俾特異功能人仕去In

155週年前收咗D音樂強人去表演, 155週年後再加上換校長, 唔知要求又會唔會有唔同呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-8-8 09:05
補充一點, 係只睇學生既 "相對次弟排名"

另外, QC一向只有180個quota俾成績好既學生去In, 有20個quota留俾 ...
請教, 甚麼是相對次弟排名?

gigiwin888 發表於 18-8-8 09:23
請教, 甚麼是相對次弟排名?
如有500申請人, EDB只會按500人既全港排名, 排岀500個名次

因為唔係實際既全港排位, 只係500人之間既相對排名次序

2jkidsfather    發表於 18-8-8 09:32
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sophie0804 發表於 18-8-4 10:07
因為數學每次出卷都比較淺、太多人100 分99、98。 如果一失手或一唔小心、就容易跌出10、20 大。
...
我又唔太覺每次出卷淺而有好多人100、99、 98! 近満分其實都係數勁的幾位!如果係太多人高分!咁級平均就應該每次都高啦!事實又唔係喎!但同意有時候出卷係因為課題而較直接,就真係大家鬥小心了。

bettyay 發表於 18-8-8 10:14
我又唔太覺每次出卷淺而有好多人100、99、 98! 近満分其實都係數勁的幾位!如果係太多人高分!咁級平均就 ...

我覺得90分以上的人很多, 一定佔半數。 100、99、98每班可能10個8個左右, 不過數起碼都要keep住90分以上係真的, 一去到8x名次會跌好多........相對中文、英文、GS, 數學卷出得係比較直接, 思考題近來都唔算太深, 可能數學多了思工, 又真係會出返思工大致上問題。
反而GS卷我覺得出深咗, 有時出的問題大人都要想一想, e.g. 列出兩項香港已有基建.....
‹ 上一主題|下一主題