用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 18-8-3 16:12
呈分試執位……級+內來來去去果十个自己執……

又唔一定係喎!我嗰屆係有人跌出同跳入的,當然又唔會全批換晒!反而我見執位執得勁的是中上游的一群!

retriever 發表於 18-8-3 14:17
不如你港九新界揀多幾間頂級做指標,入圍按數目計分,分攤地區男女收費差異。

你係EK 權威,就叫 HKPAPA  ...
其實任何指標都係靠估, 唔會準確, 所以無謂靠咁多

真係要知, 不如聯名要求EDB, 恢復採用升中試去升中, 唔再用現今呢種古靈精怪既派位機制.

到時大家咩成績一目瞭然, 唔駛大家估估吓

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bettyay 發表於 18-8-3 16:27
又唔一定係喎!我嗰屆係有人跌出同跳入的,當然又唔會全批換晒!反而我見執位執得勁的是中上游的一群! ...
我女果屆好穩定,來來去去果幾个~~跌出+名都唔奇?級八、九-个唔小心变1x都好有可能。

Yanamami 發表於 18-8-3 16:52
我女果屆好穩定,來來去去果幾个~~跌出+名都唔奇?級八、九-个唔小心变1x都好有可能。 ...

我哋好似上落大DD!因為四升五,五升六,都有頭10的人跳船!一個郁,好似成條船前排D人都郁一郁咁又可能大家都出盡力,有爆炸力的人就容易爆上!

bettyay 發表於 18-8-3 17:21
我哋好似上落大DD!因為四升五,五升六,都有頭10的人跳船!一個郁,好似成條船前排D人都郁一郁咁:fortuna ...

其实又唔多解釋到……搏命出盡力……应年年个个都-样心态。我始終觉得“稳定性”同“平均地好”係好重要。中上成績同学易大執位,可能佢地唔係平均地四科好,某科或某两科好,某科或某两科“稍遜”,當卷favour佢地叻既科可能会“急升”排名。我细女从來無攞过科獎,但排名就比有科獎既同学高。大女排名就真係可以2x名上落,正因佢中同数弱。

Yanamami 發表於 18-8-3 17:42
其实又唔多解釋到……搏命出盡力……应年年个个都-样心态。我始終觉得“稳定性”同“平均地好”係好重要 ...
同意級頭係要穩定平均地好!我沒有研究升跌了的同學是哪一科升了跌了!因為就算八都未必有人答亦完全明白只要有一科稍遜,排名可以跌得好甘的!其實係咪間間學校都係咁嘅呢?

bettyay 發表於 18-8-3 18:15
同意級頭係要穩定平均地好!我沒有研究升跌了的同學是哪一科升了跌了!因為就算八都未必有人答亦完 ...

一份重磅科大卷炒,即刻飛出十大影都無。

bettyay 發表於 18-8-3 18:15
同意級頭係要穩定平均地好!我沒有研究升跌了的同學是哪一科升了跌了!因為就算八都未必有人答亦完 ...

試過數學跌,會跌得好甘,反而英文跌,對比數學無咁甘......每次考試都要食驚風散

hkpapa852 發表於 18-8-1 12:14
又嚟多事
請問有没有男校資料?

gigayan 發表於 18-8-3 22:11
試過數學跌,會跌得好甘,反而英文跌,對比數學無咁甘......每次考試都要食驚風散: ...

因為數學每次出卷都比較淺、太多人100 分99、98。 如果一失手或一唔小心、就容易跌出10、20 大。

Yanamami 發表於 18-8-3 17:42
其实又唔多解釋到……搏命出盡力……应年年个个都-样心态。我始終觉得“稳定性”同“平均地好”係好重要 ...
我覺得如果想級頭,四科平均地好係吾夠,要六科平均地好,因為視藝音樂都好緊要。

hei918 發表於 18-8-4 10:34
我覺得如果想級頭,四科平均地好係吾夠,要六科平均地好,因為視藝音樂都好緊要。 ...
可能我地小学音视两科又唔係俾分好嚴謹,我从來無理过,阿女無正式学樂器,音樂科都A.

Yanamami 發表於 18-8-4 10:41
可能我地小学音视两科又唔係俾分好嚴謹,我从來無理过,阿女無正式学樂器,音樂科都A. ...

其實我想講好耐,無正式學!唔等於演奏考試曲目會唔認真!只要節奏、拍子、音準做到要求!當然有A,你都要讚下阿女啊
好多人學足六年,沒放心機,或完全沒天份,也不會見到好成績的

Yanamami 發表於 18-8-4 10:41
可能我地小学音视两科又唔係俾分好嚴謹,我从來無理过,阿女無正式学樂器,音樂科都A. ...
好叻女我全家人冇藝術天份,唱歌走音所以音樂視藝去到盡都吾過84,級頭嘅同學尼2科可以98、99吖,好勁,不過佢地除左天份,亦付出左额外時間去學去練,所以都係應該嘅

hei918 發表於 18-8-4 11:18
好叻女我全家人冇藝術天份,唱歌走音所以音樂視藝去到盡都吾過84,級頭嘅同學尼2科可以9 ...
禁我女都只係剛好A, 音係無9字头,不过都叫級头。所以咪神化級头果幾个,唔係科科98,99禁㗎~

Yanamami 發表於 18-8-4 11:26
禁我女都只係剛好A, 音係無9字头,不过都叫級头。所以咪神化級头果幾个,唔係科科98,99禁㗎~ ...
都係,我都吾係識哂班級頭

bettyay 發表於 18-8-3 17:21
我哋好似上落大DD!因為四升五,五升六,都有頭10的人跳船!一個郁,好似成條船前排D人都郁一郁咁:fortuna ...
我哋果年級頭5/6個好穩定,所以來來去去都係果d,  5/6名之後其實有上落,尤其呈一和呈二,真係有同學有驚人爆發力!

Yanamami 發表於 18-8-4 11:26
禁我女都只係剛好A, 音係無9字头,不过都叫級头。所以咪神化級头果幾个,唔係科科98,99禁㗎~ ...
我哋果年級頭果d 真係咁勁,連視藝音樂都爆燈,所以人哋early bird 都唔要,誓考SPCC 都係有佢道理!

joeyxlma 發表於 18-8-4 11:40
我哋果年級頭果d 真係咁勁,連視藝音樂都爆燈,所以人哋early bird 都唔要,誓考SPCC 都係有佢道理! ...
啱㗎~我都会prefer SPCC > Early Bird

joeyxlma 發表於 18-8-4 11:40
我哋果年級頭果d 真係咁勁,連視藝音樂都爆燈,所以人哋early bird 都唔要,誓考SPCC 都係有佢道理! ...

你地個級頭真係好勁,個位師兄阿女有幸和佢合作,佢同阿女傾嘅嘢、教阿女玩嘅小玩意都非常有深度。個日合作完,阿女返嚟覺得自己很渺少,當了他是偶像,所有嘢都努力好多....
‹ 上一主題|下一主題