用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 19-3-12 16:17
老實講,我反而估灣仔鄧鏡波、RC、SLS好可能係比較高增值既。佢哋DSE考得唔好,唔係教得差,而係收到既學生 ...

這幾間學校與那些神校爭學生呢?

早幾年新聞見到有中學老師爭學生爭到見報

好的同學中三、四陸續著草去外國

騰空出來的位置,收埋D三教九流中學游水仔

平均成績比起中一時略遜其實不意外呀
我是護書簿

boboT 發表於 19-3-12 16:33

呢幾間又唔會話勁到可以同神校爭學生。

boboT 發表於 19-3-12 16:33

你講既早幾年新聞見到有中學老師爭學生爭到見報,係唔係旺角既潮州公學?如果係我覺得佢哋成功咗,當年B3學校,從無人讀,到多人讀到要喺前兩年,將差既學生「被退學」,我估現在可能已經升返上B2。

王家爸爸 發表於 19-3-13 10:59
你講既早幾年新聞見到有中學老師爭學生爭到見報,係唔係旺角既潮州公學?如果係我覺得佢哋成功咗,當年B3學 ...

嘩!追到成個 band 好厲害~
只要有心 真係單車變摩托

boboT 發表於 19-3-13 11:00
嘩!追到成個 band 好厲害~
只要有心 真係單車變摩托
但係個校長既做法,都引起好多爭議。

王家爸爸 發表於 19-3-13 11:04
听讲邓显当年都是在高年级缩班,筛走劣币,良币留低?

王家爸爸 發表於 19-3-13 11:04

願聞其詳

猴子爸 發表於 19-3-13 11:09
听讲邓显当年都是在高年级缩班,筛走劣币,良币留低?
唔少學校都係咁,只係方法唔同,各師各法。我留意到天主教學校唔會咁做(我估未必係唔想,只係宗教理念問題)。

boboT 發表於 19-3-13 11:16
願聞其詳
去學校網站 www.ccpass.edu.hk 睇咗先,然後Google下啲「被退學」既點講。

hanghang2008 發表於 19-3-12 15:31
請問什麼是APS同SFA?

自己做下功課,EK上資料好齐,前人已做落好多懶人包:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2287397&extra=page%3D1

王家爸爸 發表於 19-3-13 11:27
去學校網站 www.ccpass.edu.hk 睇咗先,然後Google下啲「被退學」既點講。

嘩嘩嘩~不得鳥!此校積極到頂點

boboT 發表於 19-3-13 12:01
嘩嘩嘩~不得鳥!此校積極到頂點
香港其實有唔少被忽略既高增值學校。
‹ 上一主題|下一主題