用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 小學之間的比較
樓主: gigayan
go

小學之間的比較   [複製鏈接]

boboT 發表於 19-3-12 13:44
是啊! 人是化學成份很重的. 兩個考試又大大不同, 頂多只能說新生基礎能力去應付未來6年的新學科知識是否應 ...
支持!做多幾間,做多幾年就可以比較明確知道Intake學生與DSE成績嘅correlation。教 好學生與教好 學生論據是否成立。最重要嘅係有冇邊一間係負增值。

boboT    發表於 19-3-12 13:59

akys 發表於 19-3-12 13:55
支持!做多幾間,做多幾年就可以比較明確知道Intake學生與DSE成績嘅correlation。教 好學生與教好 學生論據 ...
我就是在找保值中學和避開負增值. 但數據很有限.

boboT 發表於 19-3-12 13:44
是啊! 人是化學成份很重的. 兩個考試又大大不同, 頂多只能說新生基礎能力去應付未來6年的新學科知識是否應 ...

你呢個假設,要否定晒所有St Joe仔既能力,須知直屬小學生絶大部分係經統一途徑升上。又,一間直屬中學既6年後成績,係以原校生為主力,若佢地係如此不濟,係極難保持中學部佳績~~~

boboT 發表於 19-3-12 14:01
支持.
如果有, 一定要分享下.

回覆 cafeva 的帖子

又研究下聖芳濟, 30% 自行收生, 有 50% 學生考到全科 4+ 以及 18% 學生考到全科 5+, 未知此校自行階段和統一階段是否全收 B1 生, 同網應該有九華吸收好多 B1仔, 估計聖芳濟未必全收B1, 靠老師將B2仔谷到上B1. 亦即係話入讀此校的話, keep 到級名前去到前半截, 較有機會 DSE 全科4+
SFXC

2015-2017  DSE All Subjects

Per Grade

Accumulated

5**

1.6%

5**

16.0%

5*

5.2%

5*+

6.8%

11.4%

5+

18.2%

32.5%

4+

50.7%

32.3%

3+

83.0%

14.4%

2+

97.4%

mcl203 發表於 19-3-12 14:13

你呢個假設,要否定晒所有St Joe仔既能力,須知直屬小學生絶 ...

切勿諗多左,純粹為選校而研究,無意煲貶任何人

boboT 發表於 19-3-12 14:29
切勿諗多左,純粹為選校而研究,無意煲貶任何人

切勿誤會,我只係見你引用直屬小學做推算,當中假設既~50人推算係自行階段既成果係不成立。完全忽略左直小生既成績,又事實,各校又唔同收生取向,未必以成績為決定性考慮因素,6年間當中亦變化唔少,有離校有插班,太多變數存在~~~

boboT 發表於 19-3-12 14:01
咁好簡單, 基本上大部份坊間所謂B1A中學, 都係無乜增值能力

想搵增值力高既, B1尾 (年年保B1保險線但年年都仲可以繼續保全英中, 仲要DSE成績見得吓人), B2同B3會多D

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-12 14:40
咁好簡單, 基本上大部份坊間所謂B1A中學, 都係無乜增值能力

想搵增值力高既, B1尾 (年年保B1保險線但年年 ...

係呀,深感 B1A 太遙不可及,所以我都搵緊這類老師願意落力幫小朋友追下成績嘅學校。

boboT 發表於 19-3-12 14:44
係呀,深感 B1A 太遙不可及,所以我都搵緊這類老師願意落力幫小朋友追下成績嘅學校。
...
聖提女子 (直屬位夠Cover 100%小學部學生)
St Clare
全港唯一只開辦NSS既私立中學: 音中

唔駛點做數據分析, 都可以想像佢地係有正增值

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-3-12 14:55
聖提女子 (直屬位夠Cover 100%小學部學生)
St Clare
全港唯一只開辦NSS既私立中學: 音中

升中打橫行的神級學生就唔洗研究數據,眉頭不皺 不加思索便可報神級學校,可惜不是我,天天擔心高攀左或者太保守。。。(emoji)

hkpapa852 發表於 19-3-12 14:40

想搵增值力高既, B1尾 (年年保B1保險線但年年 ...

似乎唔少直中都係正増值喎,收番自己咁多B2/3生~~~

王家爸爸    發表於 19-3-12 15:53

mcl203 發表於 19-3-12 15:04
似乎唔少直中都係正増值喎,收番自己咁多B2/3生~~~
咁BPS, 英華女, QC, 林護, QE... etc 咪好"渣"?!

請問什麼是APS同SFA?

hanghang2008 發表於 19-3-12 15:31

最重要係知道自己小朋友讀邊間,自己小朋友成績次第。問題就是我們都不知道自己被定義為什麼級數或名次之下要去報中學。

hanghang2008 發表於 19-3-12 15:31
APS = 宣道, SFA = 聖方濟各英文小學

cafeva 發表於 19-3-12 15:18
咁BPS, 英華女, QC, 林護, QE... etc 咪好"渣"?!
B1入B1出,好正常。

王家爸爸 發表於 19-3-12 16:01
B1入B1出,好正常。

少左某個%~~~

BTW, 吹下水,唔好認真~~~

sukitelfold 發表於 18-8-1 11:55
收咁多瑪小,中文估唔到強得咁誇張,證明瑪小做得好好!

識人讀瑪小,佢地中文水準確係幾高

mcl203 發表於 19-3-12 16:06
少左某個%~~~

BTW, 吹下水,唔好認真~~~
老實講,我反而估灣仔鄧鏡波、RC、SLS好可能係比較高增值既。佢哋DSE考得唔好,唔係教得差,而係收到既學生既水平問題。不過學校無公佈太多細節,比較難證實,只能估。
‹ 上一主題|下一主題